≫ 

Čović: Realno je da Zvezda igra Evropu, Superliga je cirkus koji ne možemo da završimo

Igrači crveno-belih neće na teren još uvek, a Čović kaže da podržava vakcinu protiv korona virusa, kada ona bude dostupna

  • 20

Nebojša Čović, prvi čovek srpskog košarkaškog šampiona kaže da je Crvena zvezda zagovornik da se sve lige završe na terenu, a da je ostalo sticaj okolnosti.

Zvezda je u sredu na Malom Kalemgdanu tradicionalno obeležila Đurđevdan, u uslovima u kojima je to bilo moguće, a Čović je podsetio da je sport važan, ali je zdravlje igrača važnije.

- Princip Crvene zvezde je uvek bio da je nama košarka cilj, a nije sredstvo za samoreklamerstvo i priče i podizanje rejtinga od anonimusa ka ne znam čemu - istakao je Čović u izjavi za Tanjug i čestitao Đurđevdan zvezdašima, ali i svim ostalim ljudima koji ga slave.

Kako je naveo, dobro je što je Srbija pri kraju najvećeg udara pandemije korona virusa.

KOŠARKA CRVENA ZVEZDA ČOVIC NEBOJŠA ČOVIĆ Foto: Tanjug/Milica Nikolić

- Iskušenja još uvek postoje i treba svi da budemo racionalni, odgovorni i disciplinovani, vodeći računa o sebi i porodicama, a onda i o drugim ljudima. Zvezda neće početi sa trreninzima dok se u potpunosti ne proveri zdravstveno stanje svih igrača, dva meseca su van treninga, imali su višednevnu karantinsku izolaciju, 28 dana, jer smo 12. marta bili u Španiji, na sreću nismo igrali protiv Reala čijih je pet igrača bilo zaraženo - napominje Čović.

Objasnio je i da će, kada su u pitanju Evroliga i ABA liga, klub na čijem je čelu sačekati 24. maj za kada je najavljena odluka.

Nebojša Čović Foto: Marko Jovanović

- Sačekaćemo 24. maj i vrlo smo zahvalni državi i gradu Beogardu što su na kontakt Evrolige smogli snage da se kandiduju i prijave za domaćina u drugom formatu, svih 18 klubova na jednom mestu, pa šest kola, pa Fajnal-ejt i Fajnal-for. Beograd ima te kapacitete što se tiče i sportskog, smeštajnog, transportnog, medicinskog dela. Mi smo od početka zagovornici da se sva prvenstva završavaju na terenu, sve ostalo je sticaj okolnosti nekakva viša sila, koju niko nije planirao - objasnio je Čović.

Neka pitanja, priznaje on, nisu u rukama domaćih i regionalnih košarkaških okvira, a jedno od tih pitanja je i ko će u Evroligu ako se takmičenja ne završe.

- Mi o tome ne odlučujemo, nego Evroliga. Oni će se voditi svojim pravilima i kad je Evroliga i Evrokup u pitanju. Realno je da Crvena zvezda igra evropsko takmičenje, ali treba voditi računa i kako će početi sledeća sezona. Srbija jeste dobro prošla, ali mnogi drugi nisu - dodaje Čović.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

On ističe da po nekim analizama Srbija treba da izađe iz pandemije 26. maja, a posle toga još mesec dana opreza.

- Ali u SAD i Rusiji je drugačije, neki izlaze u julu, avgustu, a svet globalno prema singapurskoj laboratoriji trebalo bi da izađe tek 9. decembra 2020. Nismo sami, kada će se otvoriti granice, kakva će biti pravila putovanja, sve je otvoreno, to će se rešavati međudržavnim sporazumima. Pitaće se i SZO, koja bi najzad mogla da izađe sa nekim predlozima jer dobija velike pare - istakao je prvi čovek crveno-belih.

Prethodnih dana je posle izjave našeg najboljeg sportiste Novaka Đokovića vođena polemika o vakcini protiv infekcije COVID-19, a Čović je prokomentarisao i tu opciju kada ona bude na stolu.

Nebojša Čović, Dragan Šakota Foto: Marko Jovanović

- Vakcinu možemo da očekujemo za godinu dana, svako ubrzano otkriće otvorilo bi dalje polemike, da je bila spremna ili su naučnici bili moćni. Ali, opet bitno je da li su standardi zadovoljeni. Da se ne razumemo pogrešno, ja sam zagovornik vakcine, ali vakcine koja je potpuno bezbedna - kategoričan je Čović.

Na kraju, Čoviće se osvrnuo i na situaciju sa domaćom Superligom, koju niko skoro i ne spominje.

- Nikad nisam počinjao ono što ne možemo da završimo, zašto bismo pravili taj cirkus, da počinjemo ligu koju ne možemo da završimo. Ništa se nikome neće desiti da se preskoči jedna godina koja je vezana za celu ovu pošast kao globalnu višu silu - zaključio je Čović.

Video: KK Crvena zvezda obeležila Đurđevdan, Čović lomio kolač

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    6. maj 2020 | 16:50

    Ovaj čovek je užasno bezobrazan. Prvo kako je klub koji je tek osnovao ušao u ABA, a drugo kako vodi dva kluba u ABA, da ima zrno obraza ćutao bi, jer se prošlogodišnje finale moralo poništiti zbog skandala.

  • PFK

    6. maj 2020 | 17:50

    Realno je da je zvezda ugasena tako da svakako ne moze igrati Evroligu.

  • D1E1N1I1S1

    6. maj 2020 | 16:42

    Jeli moguće da neko misli da treba 3 da ide u evropu, prije 2 ili 1 vog? Nemoj da se lažemo, znamo svi da Zvezda ne može dobro da prodje u završnici ABA LIGE, jer cijele prošle godine nije uspjela da odigra 2-3 dobre tekme zaredom. Tako da teško može sada da odigra 5-6 jakih mečeva, sa dobrim skorom. Zna to Ćemo, i to ga plasi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA