≫ 

Stručnjaci i navijači saglasni: Dražen Petrović je najbolji košarkaš u istoriji Hrvatske

Stručnjaci mu dali bod više od Tonija Kukoča

  • 11
Dražen Petrović Foto: Guliver/Ken Levine/Getty Images)

Bivši košarkaš Dražen Petrović proglašen je najboljim u istoriji Hrvatske po izboru stručnjaka, ali i čitalaca Sportskih novosti na Jutarnjem.

U vreme kada košarke nema baš nikako i kada je u toku prikazivanje priče o najboljem svih vremena - Majklu Džordanu, hrvatski Jutarnji je sproveo anketu u kojoj je Petrović za poen pobedio Tonija Kukoča.

Kukoč je svojevremeno sa Džordanom u Čikago Bulsima osvajao titule, a Petrović je pre odlaska u NBA veći deo uspeha pobrao u Evropi.

Jutarnji je za potrebe svoje ankete pozvao devet košarkaških stručnjaka: Pina Đerđu, Mirka Novosela, Željka Pavličevića, Nevena Spahiju, Velimira Perasovića, Jasmina Repešu, Nevena Bertičevića, Slavka Trninića i Petra Skansija.

Na kraju je kao najbolji izabran Petrović sa 34 bodova, Kukoč ga je sledio sa 33, a na trećem mestu je završio Krešimir Ćosić sa 26.

Dino Rađa je na četvrtom mestu sa 16 bodova, a peti je još uvek aktivni Bojan Bogdanović sa osam.

Glasali su i navijači i oni su u svojoj anketi sa 56 odsto od oko 4.400 ljudi izabrali Petrovića. Toni Kukoč je drugi i po izboru čitalaca Jutarnjeg sa 36 odsto glasova, a svi ostali su dobili znatno manje.

Podsećamo da je Petrović tokom osamdesetih vodio Šibenku do titule prvaka zemlje, sa Cibonom je osvajao krov Evrope dvaput i bio dvaput najbolji evropski košarkaš.

Ostaje upisanih njegovih 112 poena protiv Olimpije iz 1985. godine, a i neke partije u reprezentativnom dresu Jugoslavije takođe ostaju za anale.

Petrović je tragično nastradao u saobraćajnoj nezgodi sedmog juna 1993. godine u 28. godini.

Video: Aleksandar Saša Đorđević: Mi gledamo brojeve, ali to nisu samo brojevi, to su ljudski životi!

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA