≫ 

Ekspertska analiza ESPN-a dala sud: Džordan, pa ostali, na listi najboljih i dete srpskih iseljenika

Nema dileme ko je najbolji svih vremena, zanimljiv je poredak ostalih igrača na listi

  • 3
Džejm Lebron, Majkl Džprdan Kobi Brajant Foto: Tanjug/AP

Lebron Džejms ili Majkl Džordan? Bil Rasel ili Vilt Čembrlen? Stef Kari ili Kevin Durent? Stara škola ili nova škola? Došlo je vreme za još jedan presek stanja "najboljih od najboljih" u 74 godine dugoj istoriji najjače lige na svetu.

Definitivno je i film "The Last Dance" o Bulsima i Džordanu dodatno raspirio vatru debate oko toga ko je zaista najbolji i najveći svih vremena. Portal ESPN, koji je koproducentski imao udela u pomenutom projektu, u obimnoj analizi pozabavio se (još jednom) uvek aktuelnoj NBA temi.

- Naši stručnjaci su dali sve od sebe da odgovore na njih (pitanja iz vrha teksta), rangiraјući naјveće igrače u 74-godišnjoј istoriјi lige - piše u najavi liste najbolja 74 igrača koji su kročili na NBA terene.

I ovde su eksperti složni u jednom: Majkl Džordan prvi, svi ostali iza njega.

- Najveći igrač svih vremena. Džordan je doneo Bulsima šest NBA pehara, šest puta je bio MVP finala i pet puta najkorisniji igrač regularnog dela sezone. Istovremeno je postao globalna ikona na terenu i van njega. Džordanova briljantna igra sa obe strane terena definisala je generacije košarkaša i postavila nove standarde za igrače koji su krenuli njegovim stopama. Njegova igra je prevazišla košarku - kratko i jasno piše u opisu Džordanovog najvećeg "životnog dela".

Naravno, i brojke su u ovakvom renkingu vrlo bitna stavka, a Džordan je tokom karijere beležio 30,1 poena, 6.2 skokova, 5.3 asistencije u proseku po utakmici.

Drugi na listi najboljih svih vremena je i jedini igrač koji je i dalje aktivan među prvih 10 - Lebron Džejms.

As Lejkersa iza sebe ima impresivnu karijeru koju je započeo u Klivlendu. Njegovi moćni gabariti u sadejstvu sa košarkaškom inteligencijom su ga postavili na tron tik ispod najvećeg svih vremena.

Trostruki NBA šampion i četvorostruki MVP lige je tokom karijere beležio 27.1 poena, 7.4 skoka i 7.4 asistencije po utakmici.

Iza Džordana i Džejmsa, u prvih deset najboljih svih vremena su, ovim redom: Karim Abdul Džabar, Bil Rasel, Medžik Džonson, Vilt Čembrlen, Leri Bird, Tim Dankan, Kobi Brajant i Šakil ONil.

Od neameričkih igrača svoje mesto među najboljima izborili su Pau Gasol (65. na listi), Manu Đinobili (58), Janis Adetokumbo (27) i Dirk Novicki (19).

Ni ova košarkaška lista najbljih nije mogla da prođe bez "srpske krvi" pošto je na njoj, i to na 68. poziciji, Piter "Pistol Pit" Maravič, potomak srpskih migranata, koji je oduševljavao navijače u dresu Atlante Hoks, Nju Orleansa i Jute u periodu od 1970-1980.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA