≫ 

Džordan je hteo sedmu i titulu: Kako su jedan sukob i novac rasturili tim i dinastiju Čikago Bulsa

Ludilo je što nismo dobili priliku, ne mogu da prihvatim to - kaže Džordan

  • 0
Michael Jordan  last dance Printskreen: Youtube/Nicki Swift

Istina je da nikada nećemo saznati da li bi Čikago Bulsi Osvojili i sedmu titulu prvaka NBA u devet godina i četvrtu uzastopno, ali posle desete epizode "Poslednjeg plesa" saznajemo da su na to bili spremni.

Serijal koji se fokusira na poslednju sezonu i šesti prsten Bulsa otkriva da je Džordan bio voljan da produži ugovor na još godinu dana.

- Ako biste pitali sve momke koji su osvojili titulu 1998 "daćemo vam još godinu dana ugovora da biste napali sedmu titulu", mislite li da bi potpisali? Naravno da bi potpisali - rekao je Džordan.

Nadovezao se tvrdnjom da bi i on učinio isto...

- Da li bih ja potpisao ugovor na još godinu dana? Da, potpisao bih jer sam i do tada to radio, produžavao nekoliko puta - rekao je Džordan.

Odgovor zašto to nije uradio krije se delimično u sukobu koji je tinjao godinama, a kog smo se dotakli kad smo pisali o njegovoj i Pipenovoj netoleranciji prema Toniju Kukoču.

Džordan i Pipen su bili protiv Džerija Krausa koji je iskonstruisao ekipi, ali su bili uz Fila Džeksona. Štaviše, Džordan je pričao da ne bi igrao za drugog trenera i kada je Džeri Kraus Džeksonu poručio da mu je to poslednja sezona, bilo je jasno da se dinastija raspada na kraju sezone 1997/1998.

Međutim, postojala je još uvek mogućnost da se i to promeni, ali je ovog puta Džekson rekao "ne" novoj prilici.

- Posle šestog šampionata ponudio sam mu priliku da se vrati. Rekao sam "zaslužio si priliku da se vratiš bez obzira na ono što je ranije rečeno" - ispričao je vlasnik kluba Džeri Rajnsdorf.

Uklkjučio se možda i Džeksonov ego, ali je odbio. "Zen master" je objasnio tada da želi predah.

- Mislim da nije pošteno prema Džeriju Krausu i znam da bi bilo teško njemu da on to prihvati - napomenuo je Džekson.

Džordan ništa od ovoga nije znao jer kaže da o tome sa Filom nikad nije razgovarao, pa je ove detalje čuo sa ajpeda tokom snimanja dokumentarca.

Rajnsdorf je obrazložio razloge za rasturanje tima potražio ih u tome što je roster bio sve stariji, a ugovori sve veći i skuplji.

Među zvezdama koje spadaju u ovu grupu su Pipen, Rodman, Ron Harper, a tu je bio i Stiv Ker, zbog čega je njihov ostanak okarakterisan kao "samoubistvo".

- Ne bi vredeli novca koji bi dobili na tržištu. To je bio kraj. Samo po sebi se došlo do kraja. Da je Majkl bio zdravi i spreman da se vrati, ne sumnjam da bi Kraus opet napravio šampionski tim za nekoliko godina. Ali to nije moglo da se desi odmah - istakao je Rajnsdorf.

Džekson nije hteo da bude trener tima u reizgradnji, pa je i to razlog zašto je odbio posao. Dok je gledao snimke Džordan se čudio.

- Te '98. je Kraus već rekao da je to poslednja sezona. Fil može da pobedi sve 82 utakmice ali više neće biti trener. I kada je Fil rekao da je to poslednji ples, bio je poslednji ples. Znali smo da ne nameravaju da očuvaju tim. Mogli su to da završe i na početku '98, zašto nisu to rekli na početku te godine - kaže Džordan.

Ubeđen je da ne bi ostao sam u odluci da ostane, posebno uz Džeksona. I posebno jer Majkl smatra da je njegova igra dostigla vrhunac baš 1998.

- Da li bi Fil ostao? Da. Sad, sa Pipenom bi bilo potrebno malo ubeđivanja. Ali ako bi Fil bio tamo, Denis, ja, da osvojimo sedmu? Pip nikad to ne bi propustio. Ludilo je što mislim da bismo stvarno osvojili sedmu. Stvarno verujem u to. Možda i ne bismo ali čoveče, činjenica da nismo mogli ni da probamo, to je nešto što prosto ne mogu da prihvati iz bilo kog razloga. Ne mogu to da prihvatim - zaključuje Džordan.

Video: Ko je najplaćeniji sportista ikada?

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA