Partizan je pre 20 godina napravio kobnu grešku, sada ponovo ima sudbinu u svojim rukama!

Crno-beli su ponovo na prekretnici, ali se čini da ovoga puta neće načiniti pogrešan korak

  • 14
Vlade Divac i Predraf Danilović Predrag Danilovic, Vlade Divac predsednik košarkaskog kluba Partizan ICN, premijer Srbije Zoran Đinđić, na meču protiv Budućnosti iz Podgorice na utakmici plej ofa prvenstva Jugoslavije u hali Pionir. 20.05.2001. godineFoto: MN Press

Pre 20 godina (negde pred kraj 2000. godine) KK Partizan dobio je ponudu da postane član tada nove organizacije pod imenom ULEB koja je želela da organizuje Evroligu i preuzme je od FIBA.

Tada su crno-beli to odbili i možda napravili pogrešan potez koji ih je kasnije koštao dobijanja A licence za ovo takmičenje, koju su godinama kroz nastupe zasluživali. Sada se nalaze u sličnoj situaicji i opet moraju da biraju između FIBA i Evrolige. Ostaje pitanje šta će odlučiti?

Kada se odluka donese uvek postoji šansa da može da bude pogrešna

Ali, da krenemo redom. Te 2000 godine, bila su to burna vremene "rata" FIBA i ULEB-a oko primata, pa su te sezone 2000/2001 organizovane dve Evrolige. Ulebova i Fibina Suproliga. Klubovi iz Evrope, među kojima je bio i Partizan bili su u nedoumici, šta da rade.

Ponuda ULEB-a bila je zanimljiva, bolji ugovori sa sponzorima, više para od TV prava, ali opet radilo se o privatnoj organizaciji, dok je FIBA bila bastion svetske i evropske košarke.

Klubovi su se podelili, španski Barselona, Real, Taukeramika, uz italijanske Virtus Bolonju, Beneton, PAF Bolonju i Veronu su prešli u ULEB, a liga je dopunjena sa ekipama iz Grčke, AEK-om, PAOK-om, Olimpijakosom, Peristerijem kao i ekipama koje kasnije nisu ni prišle Evroligi poput Šarloa iz Belgije, Zadra i Cibone, Overeansea iz Portugalije, London Tauers, Lugano Tajgersa..

KK Partizan tim iz 2000/01 sezone kad su igrali FIBA Suproligu Kosarkasi Partizana ICN pozdravljaju publiku: Nenad Čanak, Ratko Varda, Nenad Krstić, Branko Milisavljević, Mirko Kovač i Nikola Bulatović 20.05.2001. godine Foto: MN Press

Kod FIBA Suprolige su ostali naizgled jači klubovi Partizan,  CSKA, Panatinaikos, Makabi Tel Aviv, Montepaski Sijena, Skavolini, ASVEL, Pau Ortez, Split,  Alba, Lijetuvus Ritas uz dopunu manjih klubova poput Krke, Planje, Telindusa Ostende, Vroclava, Bajera iz Leverkuzena.

Košarkaški klub Partizan je dobio ponudu ULEB-a da se kao bivši šampion i učesnik fajnal fora 1988. u Ganu priključi Evroligi, ali su crno-beli to tada odbili. Nisu ni slutili kakvu su grešku napravili.

Izabrana je FIBA zbog Bore Stankovića

U to vreme predsednik kluba bio je Vlade Divac, a potpredsednik Predrag Danilović, koji je jedno vreme bio  i član borda FIBA, pa je bilo logično da se ostane u takmičenju svetske košarkaške federacije zvanom Suproliga. Uz sve to tada je generalni sekretar FIBA još uvek bio Borislav Stanković, pa je bilo nezgodno da klub iz Srbije izabere suprotni tabor.

Ipak, kasnije se to ispostavilo kao greška. FIBA-a Suproliga je polako tonula i već sledeće sezone 2001./02 se raspala, a klubovi su prešli u Evroligu, ali naravno samo oni najjači i najbogatiji kao što su CSKA, Panatinaikos, Makabi, Montepaski, a naravno i sa njima i Partizan, kao aktuelni šampion zemlje koja je šampion Sveta iz 1998 i prvak Evrope iz 2001. godine. Iz Slovenije je tu bila Olimpija, iz Hrvatske Cibona.

ULEB je odneo primat nad FIBA i nastavio da unapređuje i organizuje Evroligu, po principu da u nju ulaze šampioni zemalja, plus još najbogatiji timovi iz evropskih zemalja iako nisu šampioni.

Partizan je bio konstantni učesnik Evrolige sve do 2015. godine, a u tih 15 godina imao je uzlaznu putanju, od tima koji je na početku zabeležio samo dve pobede iz 10 utakmica, pa do standarnog učesnika TOP 16 faze kao i plej ofa, ali i učesnika fajnal fora 2010. godine.

Partizan je konstantno bio šampion Srbije od 2000.  do 2015. godine, a kasnije i ABA lige od 2007. do 2013. pa samim tim i učesnik najjačeg takmičenja. Međutim, nikada nije dobio A licencu koju imaju pored najjačih CSKA, Makabija, Barselone, Reala, Olimpijakosa, Panatinaikosa, na primer i Žalgiris, kao i Baskonija, Olimpija Milano, Anadolu Efes..

Međutim, Partizan je nikada nije dobio, iako su je dobijali timovi poput Prokoma (2011-2013) Virtusa Roma (2009- 2011)  kao Montepaski Sijena i Unikaha Malaga, koji su A licence izgubili.

Neke informacije iz košarkaških krugova su govorile da je to zbog one odluke da se ode u Suproligu, ali to nikada nije potvrđeno zvanično iz Evrolige. Moguće je da je to bio jedan od razloga, ali ne i glavni, jer Evroliga prati i finansijsko stanje klubova, da sve bude uredno.

Utakmice i tim KK Partizan iz 2000/01 sezone kad su igrali FIBA Suproligu Predrag Danilović i Vlade Divac potpredsednik i predsednik Partizana 2001. godine Foto: MN Press

Evroliga je dala vajld kartu Crvenoj zvezdi

Najveći udarac desio se 2014. godine kada je Partizan ispao u polufinalu fajnal fora ABA lige od Cedevite trojkom Nolana Smita usred Arene. Pravilo je bilo da finalisti ABA idu u Evroligu, a Zvezda je dan ranije ispala od Cibone, koja je kasnije osvojila titulu. Ipak, Zagrepčani su odustali od Evrolige, a specijalnu pouivnicu dobila je - Zvezda, a ne Partizan koji je do tada igrao skoro 20 godina zaredom ovo takmičenje.

- Kada smo dobili obaveštenje da Cibona nije  stanju da ispuni nužne uslove da bi bila registrovana za Evroligu za sledeću sezonu, to upražnjeno mesto je postala vajld karta koju dodeljuje bord EKA. Taj bord je odlučio da tu pozivnicu dobije Crvena zvezda Telekom na osnovu plasmana u ABA ligi - rekao je tada Bertomeu.

Od tada Partizan nije igrao u Evroligi, a nije ni imao velike šanse, jer je Zvezda dominirala,  sve do ove godine kada je kao prvoplasirani u ABA ligi imao šansu da kroz plej-of osvoji titulu i obezbedi plasman. Ali i kroz Evrokup gde je išao u plej of sa prednošću domaćeg terena sve do finala. Znači dva puta do Evrolige. Ali sve je zaustavila pandemija oko korona virusa.

Takmičenja su zaustavljena već dva meseca i pitanje je hoće li se nastaviti. Odluka će biti doneta 24. maja od strane Evrolige i važiće za Evrokup, ali će i ABA postupiti po sličnoj odluci.

Crno-beli danas imaju jasnu viziju

Ako se prekine sezona,  najverovatnije će se sve resetovati i iste ekipe će igrati u istim takmičenjima, što znači da Zvezda ide u Evroligu, a Partizan u Evrokup. Izgleda da je FIBA shvatila šta će se desiti, pa je počela da zove klubove da se priključe njenoj Ligi šampiona.

Video: Ostoja Mijailović o Evroligi, navijačima i prelasku igrača Partizana u Zvezdu

Već su pristali da igraju Darušafaka, Lijetuvus Ritas i Bilbao, a poziv je upućen i Partizanu, Budućnosti i Cedevita Olimpiji.

Partizanov prioritet je Evroliga! - rekao je prvi čovek crno-belih Ostoja Mijailović, prenosi Sportski žurnal.

Dakle stav Partizana je jasan, ali da li je to pametna odluka pokazaće vreme. Pre 20 godina izbor FIBA Suprolige delovao je kao odličan potez, jer se nije verovalo da privatna organizacija može da napravi takmičenje. Bio je to pogrešan potez.

FIBA je sigurno moćnija od Evrolige po finansijama, i samo ako bude htela da se ozbiljno uključi mogla bi da preuzme primat ponovo nad Evroligom. IGM kompanija koja je lider u sportu u svetu i koja zastupa Evroligu je potpisala desetogodišnje uigovore sa 11 ekipa, a to je bilo 2015. Prošlo je pet godina, a ko zna šta može da se desi za još pet.

Kad isteknu ugovori, a FIBA bude agilna i odlučna moguće je da ponudi više novca klubovima pa se Real, Barselona, Baskonija, CSKA, Makabi, Fener, Efes, Panatinaikos, Olimpijakos, Žalgiris, Olimpija Milano vrate pod okrilje FIBA.  Ko zna? Sve je u novcu i on diktira svaku ponudu i organizaciju lige.

Na čelnim ljudima Partizana je da se dobro informišu i naprave viziju šta može da se desi u budućnosti. Možda je sada Evroliga bolja opcija, ali ne znači da če tako biti za dve, tri i pet sezona.

Video: Mijailović: Nikad ništa nismo dobili za zelenim stolom, nemamo ravnopravan položaj u odnosu na druge

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geras

    20. maj 2020 | 12:02

    Neka igraju tu drugu ligu... Partizan nije za bolje

  • Baxter

    20. maj 2020 | 11:44

    Partizan nek bira sta mu volja, Evroligu videti nece to je sigurno! Covic i Bartomeu su to vec odavno resili, tako da sto bi jedan rekao pre dzaba vam novci moji sinovci! Karma je cudo!

  • Bat

    20. maj 2020 | 12:20

    Kako Ostoja kroz medije priprema Grobare za prihvatanje ove ponude! Sve se ovdje već zna!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA