≫ 

Otkrivena najveća prevara u istoriji NBA: Robinsonov poenterski rekord je nameštaljka!

Razočaravajuća istina o jednoj od najboljih poenerskih partija u istoriji NBA

  • 2
dejvid robinson Foto: youtube/OfficialHoophall

Samo nekolicina igrača u istoriji NBA lige uspela je da na jednoj utakmici postigne preko 70 poena. Među košgeterskom elitom su Vilt Čembrlen (on je to uspeo više puta), zatim Kobi Brajant (81) , Dejvid Tompson (73), Eldžin Bajlor (71), Dejvid Robinson (71) i Devin Buker (70).

Ispostavilo se da je jednom od njih protivnički tim dozvolio da ih "zatrpava" po naređenju trenera zbog određenih interesa kojima su se igrači morali povinovati.

U pitanju je legendarni centar San Antonija Dejvid "Admiral" Robinson pred kojim su se igrači Klipersa, u poslednjoj utakmici sezone 1993/1994. sklanjali, kako bi ovaj postigao što veći broj poena i postao prvi strelac lige u tesnoj trci sa Šakilom O’Nilom.

Ovu tvrdnju izneo je Dominik Vilkins, koga je i tada kao igrača Klipersa bilo sramota, a i danas je ništa manje, zbog toga što su kao tim uradili.

- Rekao nam je (trener): "samo da znate, rečeno mi je da povučem prvu petorku posle četiri minuta u prvoj četvrtini". Ja sam pitao "zbog čega?". On je rekao "Sterling (gazda Klipersa) hoće da titula najboljeg strelca ode na Zapad" - ispričao je Vilkins američkim medijima.

Vilkinsu je to bila jedina sezona u dresu tada jednog od najslabijih timova lige.

I Ron Harper je tada igrao za Kliperse, potvrdio je Vilkinsove reči.

- Uzeo sam svoje stvari, skinuo bandažere sa zglobova i otišao od tog kretena (trenera). To što je uradio bila je je*ena sramota - prisetio se tog trenutka košarkaš koji je kasnije bio deo šampionskog tima Čikago Bulsa.

Američki mediji "iskopali" su i izjavu Domiika Vilikinsa iz tog vremena, baš posle meča sa Sparsima. Tada je između redova govorio o velikoj prevari i direktivi koju im je preneo trener.

- Ovde nema ponosa. Ako možete da se gledate u ogledalo nakon ove utakmice i budete zadovoljni sobom, nešto onda nije u redu. Nemam ništa protiv Dejvida, on je sjajan igrač, ali kako možete dopustiti momku da postigne 71 poen? Mislim da je to smešno. Pomogli smo mu u tome. Ako su želeli da ga puste da igra celu utakmicu, to je u redu, ali način na koji smo ga mi čuvali, kao da smo mu pomogli. Nikada u karijeri nisam video nešto tako, kažem vam istinu, nikada - rekao je tada Vilkins.

Vredi reći i to da je prvi centar Klipersa Elomar Spenser odigrao tada samo pet minuta, pa Robinson praktično nije ni imao pravog čuvara čitavu utakmicu.

Robinson je te sezone bio prvi strelac lige zahvaljujući upravo toj utakmici, sa 71 poenom popravio je svoj prosek taman toliko da u konačnom zboru bude bolji od O’Nila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    21. maj 2020 | 14:34

    I sad bi trebalo oduzeti titulu najboljeg strelca i dati O'NILU,a ove za dogovor kazniti...

  • Живкони

    21. maj 2020 | 17:38

    Која превара од лиге!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA