≫ 

Ovo je stravično ubistvo, ali rasizam u Americi nije novost! Kingsi poslali alarmantnu poruku

"Kraljevi" se bore protiv razlika, kažu iz Sakramenta

  • 3
Sakramento Kings

Foto: AP/Tanjug

Sjedinjene Države je prethodnih dana potresao slučaj Džordža Flojda, ubijenog Afroamerikanca zbog kog su se sada oglasili i Sakramento Kingsi.

Vivek Ranadiv, vlasnik ekipe iz Kalifornije, za koju igraju naši Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica, napisao je saopštenje u kom je izrazio z

- Kad bih rekao da mi se srce lomi, ne bih opisao ni deo tuge, frustracije i besa koji osećam u svetlu stravičnog ubistva Džordža Flojda od strane čoveka koji se zakleo da će štititi i služiti.

 
 
 
View this post on Instagram

#JusticeForGeorgeFloydA post shared by Sacramemeto Kings (@sacramentokings) on

 

- Kao otac dečku koji je izabrao da služi svojoj zemlji, svestan sam iz prve ruke časti i ponosa sa kojima mnogi muškarci i žene oblače uniforme i rizikuju živote svakog dana da bi nas očuvali bezbednim, ali kada potezi nekolicine ukaljaju tu posvećenost, to mora da prestane - poručio je Ranadiv.

On dalje napominje da se život u Americi zamišlja bez straha, mržnje i rasizma, ali konstatuje da prema tamnoputim Amerikancima, opstaju i mržnja i rasizam.

- Nažalost, to nije novost. Stotinama godina, nebrojeni muškarci, žene i deca su bili tretirani kao niža rasa, terani da rade duplo više i napornije i uzimani previše rano zbog posledica netrpeljivosti, predrasuda i nejednakog tretmana.

On u ime Kingsa kaže da se i dalje nada da ljudski rod može da se okrene dostojanstvu, empatiji, inkluzivnosti bez obzira na rasu, jer je svaki život dragocen. "Možemo da izaberemo ljubav, umesto mržnje, ali ćemo morati svi da se uključimo", tvrdi Ranadiv.

Vlasnik Kingsa je na kraju u ime svoje organizacije izrazio saučešće porodici preminulog Flojda i najavio da će Kingsi nastaviti da se bore za toleranciju različitosti jer sport ne zna za razlike i probija te barijere.

Da podsetimo, spomenutog Flojda je ubio policajac Derek Čuvin koji mu je više od osam minuta klečao na vratu dok ga je hapsio u Mineapolisu.

Ovo ubistvo je pokrenulo lavinu protesta u Americi, a Čuvin i još troje policajaca koji su učestvovali su otpušteni, dok je Čuvin uhapšen i sudiće mu se.

Video: Dino Rađa: Denis Rodman me je najviše iznenadio u NBA!

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA ♎

    31. maj 2020 | 09:33

    Pa, kad se zna da u SAD odavno postoji rasizam, zašto ne rešavaju svoje probleme, nego se nameću ostatku sveta kao oličenje demokratije i u ime te njihove demokratije ubijaju i mešaju se gde god im se ćefne!?

  • Taxista

    31. maj 2020 | 09:41

    Predlažem belcima da u noćnim satima prošetaju Harlemom. Tamo se može videti sva gostoljubivost afroameričkog naroda.

  • Lord

    31. maj 2020 | 10:23

    Sluzi svojoj zemlji, pa ubija po drugim kontinentima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA