• 4

Zašto je obruč u košarci baš na visini 3,05 metara? Jedino pravilo koje se NIKAD nije menjalo!

Košarka je nastala 1892. godine i od tada visina obruča se nije menjala

  • 4

Košarka je danas jedna od najpopularnijih igara na svetu (iza fudbala). Zbog svoje taktike, uzbudljivosti, neizvesnosti, raznovrsnosti tehnike mnogi je zovu i "kraljicom igara".

Niko ne zna šta je hteo da izvede, ali se zaglavio na obruču!

Međutim, mnogi ljubitelji košarke znaju sva pravila igre, koliko igrača ima u timu, koliko na terenu, šta su tri sekunde, koliko faulova može da ima tim, a koliko igrač itd.

Međutim, neke tehničke detalje mnogi od vas nisu znali. Jedan od njih je zašto je visina obruča baš 3,05 metara? To pravilo se nikada nije menjalo, kao ostale mere poput dužine i širine terena, broja igrača itd.

KK Crvena zvezda - KK Himki, ilustracija, koš, lopta, obruč, tabla

Foto: Marko Todorović

Mnogi su pokušali da objasne raznim tumačenjima, da je to zbog visine igrača u to vreme pre 124. godine itd. Ali, istina je sasvim drugačija, totalno jednostavna.

Košarku je izmislio Dr Džejms Nejsmit kanadski profesor iz Springfilda sa Univerziteta YMCA 1892. godine.

Želeo je da svojim ragbistima nađe neku aktivnost uzimskom peroidu, pa je odlučio da u školskoj sali osmisli novu igru koja će biti kao popuna zimskog perioda.

Uzeo je dve korpe za otpatke (na engleskom basket) i stavio ih je na dva kraja sale. Kako se na krajevima sale nalzio balkon za gledaoce, morao je da okači korpe na taj balkon. Upravo u tome je i caka. Visina balkona iznosila je tačno 3,05 metara.

Nejsmit je shvatio da je ismislio igru koja će ubrzo postati hit u svetu i zadržao je tu visinu i nadalje kada su napravljeni pravi koševi sa mrežicama.

Ipak, danas se postavlja pitanje da li obruč treba da bude podignut više? Sa pojavom takvih atleta poput Lebrona Džejmsa, Kevina Durenta, De Andre Džordana i drugih koji glavaama mogu da pipnu obruč, to je potpuno opavdano.

(D. S.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dullex

    Možda je razlog i to što je 305cm tačno 10 stopa iliti feet-a... Google novinarsko istraživanje...

  • janko

    Pre 128 god

  • JA

    Ni slucajno podizati. Em deca ne bi mogla da dobace, i time bi odustala od kosarke, em nesto nizi ljudi ne bi mogli da zakucaju, plus ne bi bilo atraktivno i zanimljivo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima