Prvaka Španije odlučuje jugoslovenska škola: Pešić na Ivanovića za priznanje najtrofejnijeg trenera

I pred ovu sezonu bilo je jasno da će Barselona, Svetislava Pešića koja je uložila milione za novi tim biti favorit i u Evroligi, ali i na domaćem planu u Španiji

  • 1
Svetislav Pešić Foto: Marko Jovanović

Međutim, nije bilo tako mnogo onih koji su mogli da pretpostave da će se borba u finalu, za titulu prvaka Španije voditi na relaciji Pirota i Bijelog Polja.

Pešić je sa Barsom stigao u finale, a tamo je sa Baskonijom stigao i crnogorski stručnjak iz Bijelog Polja Duško IvanovićZato tamošnji mediji najavljuju okršaj Barselone i Baskonije kao - balkanski.

Ivanović je triput bio prvak Švajcarske, osvajao je trofej i u Francuskoj, ali i dvaput i Španiji. Ima četiri Kupa (2002, 2004, 2007, 2009), ali je striktno govoreći u pogledu titula izjednačen sa Pešićem.

Popularni Kari je svoje trofeje sa Barselonom, klubom koji vodi i danas osvojio 2003. i 2004. godine.

On je na mestu prvaka nasledio upravo Ivanovića koji je izgubio finale Evrolige 2001, ali je osvojio špansko prvenstvo 2002. godine sa tadašnjom Tau Keramikom, a danas Baskonijom.

Sa istim klubom je osvojio i titulu prvaka 2010. godine, a u trećem mandatu u klubu nada se i trećem trofeju. Pešić je sa Barsom uz pomoć Dejana Bodiroge u ekipi osvojio Evroligu 2003.

Iste godine postao je prvak, što je katalonski klub ponovio još nekoliko puta od tada, ali ne pod Pešićem i poslednji put 2014. godine.

Zanimljivo je da je Pešić osvojio tri Kupa, pa mu fali jedan da bi stigao Ivanovića, ali ako postane šampion, postaće i definitivno najtrofejniji trener u Španiji - sa ovih prostora.

Pošto je iz igre ispao aktuelni šampion Real Madrid, porazima od Burgosa i Andore kao trećeplasirani iz dve skupine plej-ofa, dobili smo zanimljive polufinalne parove gde su prošli Valensija i Burgos iz grupe B i Barsa i Baskonija iz grupe A.

Barsa je pobedila Burgos sa 98:84, Baskonija je izašla na kraj sa Valensijom 75:73, tako da predstoji borba za titulu dirigovana kompletno iz jugoslovenske škole košarke.

Video: Pešić: Srpskoj košarci su potrebni profesionalni treneri

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Косингас

    29. jun 2020 | 15:45

    Обојица тренера су Срби, с тим што се овај други последњих година дефинише као Милогорац. Нема ту никакве југословенске, већ само српске школе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA