Poslednje zlato evropskog Drim tima: Dan kada su i Amerikanci predosetili šta im se sprema

*Te daleke 1991. godine 29. juna reprezentacija Jugoslavije osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Rimu. * Ovu medalju je obeležio i skandal sa odlaskom slovenačkog reprezentativca Jurija Zdovca sa takmičenja zbog političke situacije

  • 0
Košarkaška reprezentacija Jugoslavije Foto: MN Press

Košarkaška reprezentacija nekadašnje Jugoslavije bila je pravi evropski "Drim tim" i ko zna šta bi se desilo tokom devedesetih da se nije zemlja raspala.

Jugoslavija je osvojila brojne medalje, ali poslednja je bila 1991. godine baš 29. juna na Evropskom prvenstvu u Rimu. U finalu su pobedili reprezentaciju Italije ubedljivo sa 88:73.

Bilo je to četvrto EP koje je selekcija Jugoslavije završila bez poraza.

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije Dino Rađa u napadu Foto: MN Press

Te godine je stasala jedna nova generacija jugoslovenske košarke, a mladi momci iako bez Dražena Petrovića, koji se spremao za NBA ligu, počinjala je pohod na Evropu i svet.

Ta generacija je posle raspada Jugoslavije nastavila svoj pohod ali sa igračima iz Srbije, jer su posle sankcija od četiri godina 1995. ponovo bili prvaci Evrope.

Video: Prof. dr Nenad Trunić: Kukoč, Divac i Rađa su već sa 17 godina pokazivali da će biti vrhunski igrači

Trener je bio Dušan Ivković a u timu su bili sve globradi klinci Toni Kukoč (23), Vlade Divac (23), Dino Rađa (23), Aleksandar Đorđević (23), Arijan Komazec (21), Predrag Danilović (21), Zoran Savić (25), Zoran Sretenović (26), Zoran Jovanović (25), Žarko Paspalj (25).

Dušan Ivković, Dino Rađa, Vlade Divac Selektor Dušan Ivković sa igračima na treningu u Pioniru Foto: MN Press

Ekipa je dominirala na Evropskom prvnstvu i bukvalno se prošetala do trona pobedivši Španiju 76:67, pa zatim Poljsku 103:61 pa Bugarsku 89:68. U Polufinalu su razbijeni Francuzi 97:76, a u finalu Italijani. Tolika dominacija nikada nije viđena posle toga, osim možda 2001. kada je Pešićev tim ubedljivo savladao sve do zlata.

Video: Dino Rađa o top petorci današnjice sa prostora Jugoslavije

Ali, ovo je bila generacija koja je trebalo da ima svoju krunu 1992. na Igrama u Barseloni, i nema sumnje da su i Amerikanci mogli samo da naslute šta bi moglo da bude sledeće godine. Ipak, do tog duela nikada nije došlo jer se zemlja raspala i na Igrama je nastupila Hrvatska, kao samostalna država i igrala finale sa Drim timom.

Godinu dana ranije u 1991. na EP u Rimu u idealnoj petorci turnira našli su se Toni Kukoč i Vlade Divac.

Pogledajte lepotu košarke tadašnje generacije košarkaša Jugoslavije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA