Hodaću po vatri za Partizan: Kako je slatkorečivost Trinkijerija "kupila", pa razočarala Grobare

- Za Partizan ću hodati po vatri, to je nenormalan klub. Ovo je čista košarka - bile su to reči Trinkijerija iz prvih dana u crno-belom

  • 17
Andrea Trinkijeri Foto: Nikola Tomić

Odlazak Andree Trinkijerija veliki je udarac za Partizan i navijače crno-belih, koje je italijanski trener "kupio" slatkorečivošću u prethodne dve godine.

Od prvog dana i promocije, Trinkijeri je svoju elokvenciju i poznavanje našeg jezika iskoristio da pridobije navijače i u tome mu je uspelo.

Poznato je da se u Partizanu mnogo toga gleda kroz prizmu Duška Vujoševića, pa su zbog renomea i zvučnog imena u Trinkijeriju mnogi videli dostojnog naslednika.

Navijači su munjevito prigrlili Italijana, kao malo koga pre, jer je od starta negovao narativ čoveka koji je odrastao u crno-belom i koji za klub navija od malih nogu.

Upravo zato su i mnogi navijači osetili jak udarac zbog odlaska. Jasno je da je sport biznis i da je na kraju "čist račun duga ljubav", ali je kod Trinkijerija prilično dug spisak izjava o onoj drugoj ljubavi, prema crno-belima, na konferencijama i zvaničnom Tviter nalogu, a sve je srušeno kada se došlo do prve osetljivije i ozbiljnije situacije, na koju klub nije mogao da utiče.

Štaviše, Trinkijeriju je uspelo da toliko očara navijače, da dobije zastavu i transparent već na debiju, postao je deo pop kulture crno-belih kroz grafite, majice i slogan "Tradizione di famiglia", ali će familiju napustiti zbog finansijskog udarca.

Andrea Trinkijeri Već na početku, Trinkijeri je dobio zastavu, kasnije je urađen i grafit "Tradizione di famiglia" Foto: MN Press

Sigurno je da nije zabeleženo da je jedan trener na ovim prostorima, naročito ne domaći, toliko pažnje posvetio upravo priči o ljubavi prema klubu, kao Andrea Trinkijeri.

- Prvi sam strani trener u mnogo godina u ovom klubu, u ovom zemlji košarke. Profesor Nikolić, Željko Obradović, igrači. Ovo nije normalan klub, ovo je specijalna sredina. Ovo je čista košarka. Ima više titula ovde nego u celoj NBA. Velika čast i ogromna odgovornost. Imamo pune ruke posla, ne znam da li će mi dve ruke biti dosta. Napraviti nešto u Beogradu, vidite kravatu sam pogodio. Želim da napravim nešto što može da traje. To je ogroman izazov za mene, u sportu je to kao benzin, bez toga se ne može - rekao je na promociji Trinkijeri, u novembru 2018.

Upravo tada, dao je izjavu o navijačima koja danas odzvanja drugačije.

Video: Trinkijeri posle blistave pobede Partizana: Slavićemo kao Pepeljuga, samo do ponoći

- Za navijače Partizana ovo nije samo klub, ovo je samo život. Garantujem da ćemo toliko raditi da ćemo biti bolji. Nije trenutak da navijači stave ultimatum, moraš sada. Ovo su mladi igrači i ne treba im pritisak. Ja sam siguran da će naši navijači shvatiti našu poziciju. Voleo bih da smo posle utakmice tako umorni da smo sve dali, fizički i mentalno. Mrzim da dajem obećanja. To nisu mašine, to su igrači, i to mladi igrači koji se bore da postanu profesionalci. Volim prljavu majicu, pa i malo krvi.

Tada je bilo reči i o novcu, kada je javnost želela da sazna kakav je ugovor trenera crno-belih.

- Ako neko misli da sam lud za parama i da sam zato došao, vara se. Ja sam krojač. Ti mi daš materijal, a ja napravim najbolji sako od tog materijala. Ja sad ne znam kako ćemo igrati jer nisam još trenirao ekipu, ali znam da ćemo svaki dan pljuvati krv.

Video: Pitali su Trinkijerija za pojačanja: Odgovorio je pesmom Grobara i oduševio navijače Partizana

U jednom intervjuu za Sportklub, najavio je hod po vatri.

Ovo nije klub, ovo je institucija košarke. U Srbiji, u bivšoj Jugoslaviji, na Balkanu, u Evropi, na svetu. Imam toliko posla da 48 sati mi nije dovoljno. Velika je čast da hodam u vatru za ovaj klub. Rekli su mi: Pripremi se za Pionir. Nisam se dovoljno pripremio. To se oseti na koži. To je stvar koja može promeniti istoriju ovog kluba. Sa navijačima, sa podrškom i sa ekonomskim planom, nadam se da ću pomoći ovom klubu da se vrati tamo gde pripada.

 

Umeo je Trinkijeri tokom pandemije korona virusa da objavi i montažu kako sa italijanskih terasa odzvanja pesma navijača Partizana, jednom se našalio i pitajući PR-a kluba "zašto je sto za konferenciju crven", aludirajući na rivalstvo sa Crvenom zvezdom.

Pred jedan meč prošlogodišnjeg finala sa crveno-belima, davao je veliku motivaciju Grobarima.

- Igrači koje treniram imaju kvalitet, snagu, želju da pokažu da su bolji od rivala. I što je najvažnije, za Partizan i grobare ih veže ljubav, a ljubav kao što znate često čini čuda. Nadam se da će spoj te ljubavi i vrednog rada tokom svih ovih prethodnih meseci rezultirati pobedom, koja će nam omogućiti da pokušamo da napravimo čudo - završio je Trinkijeri.

Nema spora da je Trinkijeriju uspelo da podigne ekipu i klub na viši nivo, ali će cela priča ostati nedorečena - iako je na rečima Trinkijeri bio nenadmašan.

Video: Zar ti misliš da sam ja ovde zbog para? Ovako je Trinkijeri odgovorio na pitanje o plati

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    30. jun 2020 | 12:13

    Шта има да се љуте. Дошао, видео да поред Звезде, праве велике институције не може и до титуле аба, ни до ЕЛ,и ћао здраво, тути рагаци. Лепе су му биле паре, ни за шта узете...

  • UŠATI i mali partizai

    30. jun 2020 | 12:50

    Institucija ahahaha

  • Rola 54

    30. jun 2020 | 12:36

    Obican kikiriki folirant I cirkuzant: pepeljuga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA