≫ 

Kako će ABA liga rešiti haos posle Partizanove inicijative da se izbaci FMP: Epilog se već nazire

Eho burne Skupštine ABA: Partizan je krenuo u frontalni udar na večitog rivala

  • 59
Ostoja Mijailović, Nebojsa Covic Foto: MNPress, ATA Images

Skupština ABA lige održana i ovog puta "na daljinu" zbog aktuelne pandemije virusa Covid-19, bila je, između ostalog, novi front najsvežijeg razračunavanja košarkaških klubova Zvezde i Partizana.

Predstavnici klubova članova najvišeg ranga regionalnog šampionata diskutovali su i rešavali pitanja o važnim takmičarskim i organizacionim izazovima za predstojeću sezonu, no uglavnom je svaka tema protekla u senci konfrontacije predstavnika Partizana i Zvezde, čiji su stavovi po dva pitanja, apsolutno polarizovani.

Partizan uporan, rešen da prekine koncept gradskog i prigradskog rivala: FMP i Zvezda ne mogu zajedno u ABA ligi

Oba zahteva izneo je Partizan, prvi je otpor crno-belih prema ideji da se na predsedničko mesto Skupštine ABA postavi kadar FMP Železnika Zoran Tošković, i drugi, koji svakako pobuđuje najviše pažnje svih aktera, i navijača, je preispitivanje pozicije FMP-a u ABA ligi kao razvojnog tima Crvene zvezde.

Sednica Skupštine je zbog toga i trajala sedam sati, uprkos tome pitanja su ostala otvorena, a na zaključke će javnost morati da se strpi nekoliko dana, pošto je nova sednica zakazana u najskorije vreme.

Saša Obradović Nebojša Čović predsednik KK Crvena zvezda Foto: ATA Images

Crno-beli osporavaju Toškovićevu ulogu kao predsednika ABA Skupštine, jer je, kako su naveli, u Košarkaškom savezu Beograda zaveden kao predstavnik KK Crvena zvezda. Isto tako, i klub koji predstavlja Tošković, FMP, diksutabilan je kao učesnik lige zbog konekcije koju ima sa predstavnikom Jadrana u Evroligi, Zvezdom.

To su pitanja na čijem će rešavanju Partizan insistirati i na narednom sastanku, kada bi, kako se očekuje, trebalo da bude stavljena tačka na ove teme, ali ishodište nove bitke večitih već može da se nasluti.

S obzirom na to da ni dosad niko od članova Skupštine nije pravio pitanje zbog igranja FMP-a i Zvezde u regionalnom takmičenju, teško da će i sada situacija biti drugačija, naravno zavisiće mnogo toga i od diplomatskog potencijala Mijailovića i njegovih saradnika na narednom sastanku, odnosno argumentacije koju budu izložili.

Ostoja Mijailović, Partizan Ostoja Mijailović predsednik Partizana Foto: Tanjug/Rade Prelić

Takođe, kako saznajemo, drugi klubovi ABA lige izjasnili su se da nema osnova da FMP bude izbačen, tako da crno-beli imaju pred sobom težak, može se reći i nemoguć zadatak.

Pravno gledano, Zvezda i FMP su zasebni pravni subjekti i kao takvi bez prepreka da se takmiče u istom rangu, bez obzira na više nego tesnu povezanost dva kluba.

Zvezdina "krađa" Voldena okidač za kontraofanzivu Partizana

Partizanova diplomatska ofanziva ovog leta je pojačana na maksimum kao posledica skorašnjih dešavanja koja nisu išla na ruku crno-belima.

Evroliga je prva zadala ozbiljan udarac Partizanu, u svakom smislu, ostavila ih na koloseku Evrokupa, iako se iz Humske očekivao viši stepenik takmičenja naredne sezone kao "nagrada" za prvo mesto u ABA ligi i Evrokupu do prekida sezone.

Kori Volden Kori Volden Foto: Marko Jovanović

Ipak, ništa tako nije uzdrmalo najtrofejniji srpski klub kao odlazak jednog od najvažnijih igrača u tabor večitog rivala.

Kori Volden se ekspresno preselio u Zvezdu, izneverio navijače, koje je još jače zabolelo Trinkijerijevo "arrivederci" klubu kojem se "zaklinjao na vernost". Bio je to novi udar za crno-bele i predsednika Ostoju Mijailovića, poremećena je koncepcija i ugrožen projekat povratka Partizana elitnoj evropskoj košarci.

Mijailovićev odgovor na to bio je Šćepanović na "poziciji Trinkijerija" i kao "bomba leta" Dangubić kao osveženje u igračkom kadru - svojevrsni "šamar" Zvezdi za Voldena.

Partizan, ipak, želi prevlast nad Zvezdom i u ABA forumu, gde trenutno nema najbolju poziciju niti autortet lobiranja za svoje interese kao nekada, što je posledica i velikih kadrovskih turbulencija u klubu poslednjih godina.

Za to vreme, Zvezda se profilisala kao stabilan evroligaš sa jačim pozicijama u košarkaškim kuloarima, posebno ovim regionalnim, te se i na osnovu kadrovskog odnosa večitih može prejudicirati ishod naredne sednice klubova ABA.

Do početka ABA sezone ostala su čitava dva meseca (19. septembar), mnogo je još vremena za pregovore i dogovore, ali sudeći kako su rešavanju problema pristupili večiti rivali, čeka nas još jedna "vruća" regionalna sezona sa epicentrom u Beogradu.

Video: Čović o selekciji tima za narednu sezonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ♦️⭐⭐⭐

    17. jul 2020 | 19:44

    Fmp-u niko ne moze da zabrani kako da se zove.👋

  • enky

    17. jul 2020 | 20:17

    Odavno nešto smešnije nisam pročitao, čuj zvezda stabilan evroligaš, mislite stabilan fenjeraš.

  • 🏴‍☠️

    17. jul 2020 | 18:42

    Kakav samar Zvezdi, sta pisete ljudi. Pa Dangubic je odbio Partizan 4 puta, nudio se Zvezdi ali nama takav tip igraca nije potreban sad. Covek je prihvatio ludacku ponudu, 450 000 eur, naravno da je prihvatio i onako je navijac Partizana ali iz postovanja prema Zvezdi nije hteo dugo u Partizan. Verujte mi niko nema nista protiv decka, zelim mu svu srecu. A to sto se Ostoja ponasa kao ostavljena zena je za dublju analizu. Mislim da njegove ideje vise ni oni najveci zaludjenici ne prihvataju. Ostoja i Tegi, pa to vam je tandem za unistavanje svega sportskog i ljudskog sto postoji u KK Partizan trenutno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA