≫ 

Tužna Kanterova priča: Nijedan turski igrač ne priča sa njim, razlog je Erdogan

Iljasova, Osman i Korkmaz okreću leđa kada sretnu centra Bostona

  • 4
Lejkersi - Boston Foto: AP/Tanjug

Centar Boston Seltiksa Enes Kanter otkrio je da ni sa jednim svojim zemljakom u NBA ne prozbori ni reč, jer mu se ne javljaju zbog njegovog glasnog protivljenja režimu turskog predsednika Tajipa Erdogana.

Ersan Iljasova, Čedi Osman i Furkan Korkmaz ignorišu ga uvek kada se sretnu na utakmicama najjače košarkaške lige.

- Ono što me najviše boli je ponašanje većine turskih igrača u ligi. Tu su Iljasova, Osman iz Klivlenda i Korkmaz iz Filadelfije. Uvek kada igramo jedni protiv rugih, oni mi ne kažu ni reč - razočaran je Kanter, prenosi Eurohoops njegovu izjavu datu za podkast Bilija Simonsa.

Poznato je da Kanter poslednjih godina glasno izražava nezadovoljstvo Erdoganovom politikom, ne libi se da o tome priča u SAD, ali zbog toga ima velikih problema i komplikacije u životu. Turska ga je označila kao državnog neprijatelja jer podržava velikog protivnika Erdogana Fetulaha Gulena, retko može da se čuje sa roditeljima, utakmice Boston Seltiksa su zabranjene za prenos u Turskoj, čak je proglašen teroristom?!

Celtics Walker Basketball Foto: Tanjug/Ap

Od svega ga, ipak, najviše pogađa to što mu turski igrači, njegovi zemljaci u SAD, okreću leđa.

- Pokušavao sam da pričam sa njima. Kažem im, "hej, šta ima, kako ste?" Ne dobijam odgovore. Možda su uplašeni zbog turske vlade, jer ako se vidi da pričaju sa mnom, možda će se naći u problemu. Pokušavao sam i da prekrijem usta svojim dresom i tako da im se obratim, ali oni i tada okreću lice od mene - kaže Kanter, pa dodaje:

- Posebno Ersan (Iljasova). Igrali smo zajedno u Oklahomi. Nastupali smo i za reprezentaciju Turske. Čedi i Furkan su igrali sa mojim bratom (Kerem Kanter) u nacionalnom timu. Niko neće da priča sa mnom. To me baš boli. Jednostavno su uplašeni. Ne znaju za bolje. Na kraju krajeva, svi oni reprezentuju Tursku. Kad god igramo protv njih, ja se molim za njih. Navijam da moj tim pobedi, ali da oni odigraju dobro. Oni predstavljaju svoje porodice, svoju zemlju, svoj narod. Mnogo ih poštujem i ne krivim ih. Razumem zbog čega su uplašeni. Kada se sve ovo završi i režim se promeni, siguran sam da će promeniti stav.

Pre svega, Kanter je, kaže, ponosni Turčin iako mu je vlada nalepila etiketu teroriste.

- Kada sam draftovan u NBA pre nego što su me prozvali imenom i prezimenom, rekli su "dolazi iz Turske". To me čini veoma ponosnim. A sada me moja zemlja doslovno tretira kao teroristu. Sa saigračima u klubu se na to bukvalno smejemo jer svi znaju kakva sam ja osoba. Uvek se trudim da pomažem drugima.

Video: Novi košarkaš Zvezde se pohvalio NBA prstenom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    19. jul 2020 | 09:57

    Ma misle i oni isto ali ne dmeju protiv diktatora nista reci imali bi problema.Ista stvar kao kod komunista.Hvala za objavu

  • 4

    19. jul 2020 | 14:01

    Uzeo pare od cionista da napada Erdogana,sad mu se sve to vraca. Mislili su da je Turska sto je nekad bila,malo malo pa eto ga drzavni udar,sve izrezirano od strane britanaca i amerikanaca. Nema vise toga,vojni udar nikad vise u tursku da bi menjali vlast kako im se prohte. A Erdogan ce vladat dok je ziv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA