≫ 

Kad 55 miliona ljudi slavi Srbina: Kako se Boba Kovač pobednički "umešao" u rat Irana i SAD

Nezaboravna je iranska epizoda u karijeri Bobe Kovača

  • 0
Slobodan Kovač, Iran navijači publika Foto: Nikola Tomić, Printskrin: Youtube.com-volleyball world

Slobodan Boba Kovač je u velikom intervjuu za Telegraf opisao mnoge istorijske momente svoje igračke i trenerske karijere, a posebno se izdvaja jedna iz Irana.

Poznato je koliko su napeti odnosi između Irana i SAD, a Bobi je uspelo da protiv moćne američke selekcije napravi neverovatnu dominaciju kao selektor Irana, pobedivši dva puta u kratkom vremenskom roku.

U Teheranu, Iran je Ameriku savladao sa 3:0, i to tako da je tek u jednom setu rival uspeo da dođe barem do 20 osvojenih poena.

- Imate sa jedne strane rusku reprezentaciju, američku, poljsku. I četvrta zemlja je Iran, dve idu dalje, Iran nema teorije da prođe. I oni ne samo da prolaze, nego idu na F6, pobeđuju te reprezentacije, nastane kolaps saobraćaja.

Ako nemam fotografiju sa 30 miliona Iranaca, nemam ni sa jednim, to je euforija gde se zaustavljaju automobili, igra se na njima, ludilo na ulicama... Dobio sam podatak da je našu utakmicu gledalo 55 miliona ljudi, od 70 miliona Iranaca. Čak 55 miliona Iranaca je gledalo odbojku i pobedu nad velesilama, da kažemo i "neprijateljima". To je velika stvar, pa su to prelepa iskustva koja se ne zaboravljaju.

Kovač je opisao i kako ga je pohvalio čuveni kolega iz protivničkog tabora.

- To je bila velika stvar, Džon Sperou, trener SAD... Pričamo o problemima Ameri - Iran, a mi idemo na pripreme u Iran i Los Anđeles. Svira se iranska himna u Americi, pa Ameri dolaze kod nas da igraju Svetsku ligu. Ako gledamo TV, te stvari deluju nezamislivo, a dešavalo se. Dobili smo Amerikance 3-0 u Svetskoj ligi, nisu došli do bar 20 poena nijednom. Na konferenciji, 50 kamera i više, američki trener ustaje i kaže, "Iran igra trenutno najlepšu odbojku na svetu, ja stvarno nemam šta da kažem, čestitam".

Sam ambijent je bio fudbalski.

- Seo je posle toga njihov selektor, pa je Li, njihov kapiten, počeo da priča o atmosferi koja je stvarno ludilo. To je sa fudbalskog stadiona, samo u zatvorenom, koriste vuvuzele, trube, imaju vođu navijača na svakih 10-ak metara. Tu je 95 posto muške publike, samo par novinarki je bilo, ili iz ambasade nekoliko žena. Ludilo u kom ne možemo da komuniciramo. Svima je to bilo zanimljivo - rekao je Kovač, koji je u intervjuu posebno izdvojio emotivnu anegdotu sa Ivanom Miljkovićem.

Video: Najluđe ribolovačke anegdote Bobe Kovača: Upecao sam ptice, to je za Ginisa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA