Igrači ABA lige konačno imaju svoj "Glas" koji će se boriti za njihova prava

Osnovni cilj jeste poboljšanje statusa igrača koji nastupaju u ABA ligi

  • 1
Rade Zagorac Foto: Marko Jovanović

Košarkaši iz regiona bivše Jugoslavije podigli su svoj glas u želji da se zaštite njihova prava, ali i unaprede uslovi koji su neophodni za njihov razvoj. Prvi korak ka tome bio je osnivanje Unije igrača ABA lige koja je shodno tome i ponela ime "VOICE" (engleski prevod - glas).

Osnivači ovog udruženja Rade Zagorac i Nenad Miljenović, vođeni isključivo altruizmom, pokrenuli su ceo projekat sa ciljem da se pre svega zaštite košarkaši koji nastupaju u regionalnom takmičenju, doprinese unapređenju njihovog položaja, pruži podrška projektima koji će propagirati razvoj košarke, kao i da se prihvati i uvaži stav da je položaj košarkaša u odnosu na klubove i organizatore takmičenja jedno od najznačajnijih pitanja koja su vezana za napredak igre pod obručima u čitavom regionu.

Asocijacija košarkaša NBA lige (NBPA) postoji još od 1954. godine i to je bilo prvo udruženje takve vrste među američkim profesionalnim sportistima. Unija igrača Evrolige osnovana je 2018, a na pitanje šta je podstaklo Zagorca i Miljenovića da krenu istim putem, tandem košarkaša odgovara:

- Ideja je stvorena kao plod ličnog iskustva igranjem duži niz godina na našim prostorima. Moj nekadašnji saigrač i takođe igrač sa velikim iskustvom iz ABA Lige, a sada partner u osnivanju Unije, Nenad Miljenović, deli iste motive, stavove i ideju kao i ja. To je isključivo rad na boljitku statusa igrača - kaže Zagorac, a na njegovu priču se nadovezuje

Miljenović.

Nenad  Miljenović Nenad Miljenović (levo) sa Vasom Micićem posle osvajanja reprezentativne medalje mlađih kategorija Foto: MN Press

- Rade me je kontaktirao pre par meseci sa idejom o osnivanju Unije igrača. Pristao sam da od početka učestvujem u tome, jer je ideja veoma kvalitetna. Bilo je potrebno mnogo truda i

posvećenosti u razvijanju čitavog projekta, a iz ličnog iskustva smo znali na koje stvari treba da se fokusiramo. Unija igrača NBA lige postoji preko 60 godina i to sa razlogom. ELPA, odnosno unija igrača Evrolige je pokazala takođe koliko je bitno da košarkaši imaju svoju zaštitu i želeli smo da tu ideju implementiramo na naše prostore.

Prema rečima Zagorca i Miljenovića, osnivanje Unije naišlo je na veliko odobravanje i podršku među igračima iz celog regiona. Ta podrška trebalo bi i da se valorizuje

konkretno kroz članstvo:

- Mislim da nije potrebno da se bavimo prognozama u ovom trenutku, već da igračima ponudimo najkvalitetniji mogući program, a oni će kroz to prepoznati da li žele da

budu članovi Unije - ističe Miljenović, a sličnog mišljenja je i Zagorac:

- Retko kada veliki projekti i promene u svojim počecima mogu da generišu ogroman broj ljudi. Ono što mi očekujemo je da igrači postepeno shvataju važnost postojanja Unije.

Rade Zagorac Foto: Marko Jovanović

- Nedvosmisleno smo nailazili na oduševljenja i podršku od strane svih košarkaša koje smo kontaktirali tokom prethodnih meseci i to nam je bio ključni detalj u namerama da nastavimo da razvijamo ovu ideju - naglasio je Zagorac.

Skupština ABA lige nedavno je donela kalendar takmičenja za narednu sezonu, ali maratonska zasedanja predstavnika klubova prethodnih nedelja govore u prilog razmimoilaženja po brojnim pitanjima, među kojima su i neka egzistancijalne priorode kada je regionalno takmičenje u pitanju. A, kakav je stav menadžmenta ABA lige i klubova na pojavu Unije igrača?

- Prvi kontakti su bili vrlo pozitivni i naša želja je da stvorimo kvalitetan partnerski odnos sa Ligom i klubovima. Jedan od ciljeva Unije i jeste da podigne kvalitet i rejting ABA lige.

- Pregovori i dogovor saradnje nam predstoji u narednom periodu - konstatuje Miljenović, a njegov odgovor dopunjuje Zagorac:

- ABA liga je jedna od najboljih u Evropi, po produkciji talenata, kvalitetu košarke. Kao takva jedinstvena je i prepoznatljiva u celoj Evropi, a i šire. Po svoj strukturi, liga je u

vlasništvu klubova pa je iz tog razloga od velike važnosti da se upravo njima na pravi način predstavi celokupna ideja o Uniji igrača, da cilj nije da se stvaraju sukobi i razmirice, već da

kroz jednu potpunu evoluciju i uzdizanje regionalnog takmičenja na svim nivoima popravljamo imidž.

Rade Zagorac Foto: Nikola Tomić

- Uvereni smo da ćemo naići na razumevanje i prepoznavanje dobre namere i da ćemo zajedno krenuti ka višim ciljevima. Rukovodeće strukture Unije igrača su u procesu formiranja:

-Moram da naglasim da Unija igrača pripada igračima i shodno tome oni će biti ti koji će upravljati kormilom i određivati kurs. Igrači će imati svoje nezavisno telo u vidu Borda, svaki tim će imati jednog predstavnika i oni će donositi najvažnije odluke - rekao je Zagorac, a kao prvi cilj u radu Unije igrača Miljenović navodi:

- Osnovni cilj jeste poboljšanje statusa igrača koji nastupaju u ABA ligi. Želimo da unapredimo njihov svakodnevni život na terenu i van njega i da imaju ista prava kao i njihove kolege širom Evrope i sveta. Svesni smo da pravimo projekat koji će se ostvarivati polako, duži niz godina.

- Kako bismo svi bili zadovoljni, program koji je napravljen nije rađen kanonski prema ELP ili NBPA, već su određeni elementi dodati na inicijativu samih igrača, a karakteristični su za ovo podneblje. Verujemo da će kroz postojanje Unije koristi imati svi koji su u korelaciji sa ABA ligom. Ideja je da program konstantno napreduje i da generacije koje dolaze imaju još kvalitetnije uslove - zaključio je Miljenović.

Video: Rade Zagorac: Sa Trinkijerijem imam kompleksan odnos

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ♦️⭐⭐⭐🏆

    28. jul 2020 | 18:18

    Bravo. 💪💪💪👏👏👏👏👏⚪⚫⚫⚫🏀🏀👀😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA