Čović izneo detalje sa pregleda Odža pre smrti: Od korone i "mlečnog stakla" u grudima do tragedije!

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čovič gostovao je na Sport klubu i govorio o danima koji su prethodili smrti nekadašnjeg centra Zvezde

  • 60
KOŠARKA CRVENA ZVEZDA ČOVIC NEBOJŠA ČOVIĆ

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Čović je opisao Odža kao "nežnog džina", osobu koja nije bila lukava i skromnog momka koji je predano radio i veoma brzo se uklopio u Zvezdi kod tadašnjeg trenera Milana Tomića.

Sezona potom nije bila sjajna, a jedan od razloga zašto je Odžo napustio Zvezdu bio je i taj što nije napredovao između sezone 2018/2019 i sezone 2019/2020. Čović kaže da su ga i pre odlaska drugi klubovi "vrbovali".

Međutim, tvrdi i da je Zvezda nameravala da produži ugovor sa njim početkom ove godine kada je htela da mu da veću platu za još dve sezone.

Predsednik Zvezde podsetio je  da je Majkl ostao jedini stranac u Srbiji jer su svi dobili pauzu kada je izbila pandemija korona virusa jer nije mogao da sredi papire za odlazak u Ameriku, a u Nigeriju je procenio da ne treba da ide.

Nažalost, Majkl Odžo je preminuo od posledica srčanog udara, sedmog avgusta dok je trenirao na stadionu Partizana i ta vest je šokirala Srbiju.

- U maju je urađeno PCR testiranje i Odžo je tada bio negativan, a mi smo počeli da radimo. Između 12. maja i 15. juna smo mi imali još dva brza testa za sve igrače i posle 15. juna smo im dali svima slobodno. Odžu je isticao ugovor 30. juna i posle tog 15. mi nismo više imali kontakte sa njim. Nažalost nije se javljao ni doktorima ni fizioterapeutu. Mislim da je već tada uplovio u vode nečega što ga je pratilo od novembra, decembra 2019. godine - rekao je Čović za Sport klub.

Prvi čovek crveno-belih je to potom i konkretizovao ponavljajući ono što je već jednom rekao, da su ga "drugi klubovi obrtali".

- Od novembra, decembra su ga drugi klubovi obrtali pošto su znali da mu ističe ugovor. Legitimno je tada sa nama stupio u kontakt Asvel i legitimno je stupio Monako i ostavljeno je njemu da donese odluku... Mi nećemo u lov na veštice, nego kao moralni klub, koji ima moralne principe hoćemo da saznamo šta se tačno desilo da se takve greške ne dogode - dodao je Čović.

On tvrdi da je Odžo promenio menadžera zimus, a klub je nameravao da mu da povišicu od 100.000 dolara za sledeću sezonu, a za onu tamo još i više.

- Majkl je u sezoni 19/20 imao platu 250.000 dolara. Zvezda i da hoće da duguje, ne može zbog Evroliginih propisa i 15. avgusta i svi su izmireni. Mi smo mu za naredne dve sezone u februaru ponudili 350.000 i 450.000 dolara. Tada se pojavio jedan od naših velikih konkurenata i rivala, koji je rekao da će ponuditi duplo jer se on valjda svideo bivšem treneru tog našeg rivala...

Saša Obradović

Foto: ATA Images

- On (Odžo) nije prihvatio (produžetak saradnje). Imali smo dvaput razgovore. Ističe mu ugovor 30. juna i nemamo ništa protiv. Sedmog avgusta, to je bio petak, došla je preko medija informacija, odnosno pitanje da li je istina da je Odžo preminuo. Tada smo se i mi uključili.

Iz Urgentnog centra su ubrzo pozvali Zvezdu da neko iz kluba dođe i izvrši identifikaciju košarkaša. Identifikovali su ga direktor Zvezde i klupski doktor, a Čović napominje da se nakon toga klubu javila porodica igrača.

- Dolazimo do informacija, koje se lako proveravaju, da je Odžo početkom jula počeo da oseća bolove u grudima. Tačnije negde 27, 28. juna. Da ga muči umor, kašalj, temperatura, otišao je testirao se i pokazalo se da je pozitivan. Šestog jula odlazi u privatnu kliniku, gde se radi analiza i skener. Urađen je rendgen i konstatovano je da se pojavila upala pluća na desnom plućnom krilu.

KK Crvena zvezda, trening

Foto: ATA Images

Uprkos upali, Čović kaže da Odžo nije otišao na Infektivnu kliniku, već je nastavio da se leči u privatnoj gde su pregledi i kontrole bili redovni.

- Klinika šalje preporuku za infektivnu kliniku, gde on nije otišao. Daju mu antibiotike, suplemente, cink i ostalo. Kontrolni pregled je urađen 13. jula i urađen je skener grudnog koša, gde je njemu konstatovan početak upale levog plućnog krila, takozvano "mlečno staklo"... Nastavljena je terapija, pregled 22. jula. Opet je data sugestija da ode u Infektivnu kliniku, nije otišao. Kontrola krvne slike, niži leukociti i rečeno mu je da dođe 29. jula. Svakih sedam dana je bio pregled i tu su lekari bili maksimalno profesionalni. Ponovo nije bila dobra krvna slika - priča Čović.

Nebojša Čović

Printskrin: Youtube/Novo jutro

Nedelju dana kasnije upala je bila primirena, ali to nije značilo da je Majkl spreman za treninge. Naprotiv. Iako je sa njima već bio počeo...

- Konačni pregled petog avgusta je pokazao da je upala pluća primirena. Urađen je test na anitela i on je pokazao da ima i IGR i IGN što znači da je u dobroj meri završio sa koronom. Odžo nije dobio nalaz da može da trenira, dobio je preporuku za fizičku aktivnost umerenog intenziteta. To znači šetanje po kući i negde napolju. On kad je došao petog kod doktora, rekao je da je 31.7. trenirao, prvog avgusta, četvrtog avgusta i rekao je da strašno brzo oseća umor.

Čović dalje kaže da nema razloga da se bilo šta mistifikuje jer istinu traže i porodica, ali i nigerijska ambasada i ističe da Odžo nije smeo da trenira zbog čega se pita zašto mu je to dozvoljeno bez lekarskih potvrda.

- Nije rivalitet da vi sa čovekom koji je bolestan napravite takav pristup, a tek ne u februaru kad se nije znalo za koronu i sve ostalo. Znam šta je slobodan igrač. To je nama i Jovanović i Beron... Legitimna stvar. Ja se neću spuštati u blato i ne mislim da učestvujem u rijaliti varijantama. Neka ljudi procene ko se ponašao kako i ko poštuje i ne poštuje mrtve - kaže Čović.

Majkl Odžo

Foto: Marko Jovanović; Pixabay

- Neka to utvrdi istraga. Sasvim je sigurno da nije bilo normalno voditi čoveka na treninge koji za to nema lekarsko odobrenje. Morao je onaj ko vodi tu halu da mu to traži. Rizično je i opasno jer korona zna da zove i infarkt miokarda - naglasio je prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

Video: Čović: Ne zaljubljujem se lako u igrače, naručito ne u strane košarkaše

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćale

    10. avgust 2020 | 21:12

    Ti si zlo i nadam se da ćeš odgovarati za sve sto radiš makar pred bogom .. dugo nisam video oličenje zla koja hoda medju nama ....

  • Ja...RS

    10. avgust 2020 | 22:04

    Sta je sipci i ujaci smeta Covic e pa ima da vam smeta jos duuuugo dugo.

  • 🤷🏻‍♂️

    10. avgust 2020 | 21:00

    Nadam se da ce sad objaviti komentar, jer na slicnu vest nisu. Kakav crni trening posle korone i upale pluca i to obostrane, prosao sam isto pa i jos gore , saveti lekara - 2 meseca cu osecati umor i u wc kad odem, oporavak do 6 meseci, lekovi i terapije. On trenirao a da se nije ni izlecio kako treba. Ne verujem da se ne zna sa kim je trenirao i koliko dugo, sigurno postoji trag. Ovo je ljudski faktor, Ojo nije smeo da bude u trenaznom procesu vec u procesu oporavka nakon obostrane upale pluca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA