Objavljen finansijski izveštaj KKCZ: Dug 7 miliona €, otkriveno koliko novca klub dobija od države

Crveno-beli su prošle godine poslovali s minusom od 1.5 miliona evra

  • 76
Čović dug KK CZ Foto: Marko Jovanović, apr.gov.rs

Na sajtu Agencije za privredne registre (APR) objavljen je finansijski izveštaj Crvene zvezde u kome se može videti da su crveno-beli prošle sezone poslovali sa gubitkom od 1,5 miliona evra, kao i da je ukupan dug kluba oko 7 miliona evra.

U Finansijskom izveštaju je navedeno da su ukupne obaveze Zvezde oko 18.000.000 evra, ali postoje i velika potraživanja, kao mnogo uračunatog novca koji je rezervisan unapred i koji će se prikazati kao trošak tek za 2020. godinu, tako da se od ukupnog zaduženja oduzima ta cifra i dolazi do oko 7 miliona evra minusa.

Međutim, Zvezda je "eskontovala" ugovore sa Telekomom i ostalim sponzorima za sezone 2020/21 i 2021/22.

Crvena zvezda u izveštaju navodi i potraživanja od 1.870.000 evra, koja se odnose na sponzorske ugovore za sezonu 2021/22, a isto je bilo i za sezonu ranije.

Faktički je Zvezda sa ovim unapred potrošenim ugovorima pokrila dugovanje za oko 4 miliona evra, pa je ukupan minus u tom slučaju oko tri miliona evra. Ovaj dug tako neće opterećivati poslovanje i biće "pokrivena sezona", ali crvenobeli mogu da upadnu u problem narednih sezona, jer je novac od ugovora unapred potrošen.

Zbog korona virusa je problem i oko sezonskih karata, koje su prošlih sezona imale značajan udeo u budžetu kluba, a i dalje je nejasno da li će se mečevi igrati pred navijačima ili ne. Sve ovo dovešće crveno-bele u potencijalni problem narednih sezona, jer ima oko 3 miliona duga koji nije pokriven, neće biti priliva novca od sponzora naredne dve godine, tako da je jedino rešenje zarada od prodaje nekog igrača ili pronalazak novih sponzora.

U izveštaju je evidentiran prihod od 1.090.268 evra od Grada Beograda i Ministarstva omladine i sporta, a odnose se na učešće u finansiranju iskorišćenih termina u SRC Tašmajdan.

Zvezda je prošle godine na plate igrača imala troškove u iznosu od 4.068.459 evra, a računajući i ostale zaposlene u klubu, kao i poreze na zarade i ostale troškove, visina troškova dostiže 4.640.136 evra.

KK Crvena zvezda, finansijski izveštaj Troškovi kluba na plate igrača i ostali lični rashodi; Foto: apr.gov.rs

U izveštaju su prikazani i krediti koji su aktivni u Zvezdi. Kredit kod AIK banke od 2 miliona evra na ime sponzorskog ugovora sa Telekomom kao zalogom, tu je i kredit od 500.000 evra kod Poštanske štedionice na ime ugovora sa Lutrijom Srbije i Dunav osiguranjem. Postoji još jedan kredit u AIK banci u iznosu od 400.000 evra, gde je zalog za kredit bio ugovor vezan za igrača, što se verovatno odnosi na neki od transfera.

KK Crvena zvezda, kredit krediti Crvene zvezde prema APR-u; Foto: apr.gov.rs

Prikazani su i ukupni prihodi od sponzora u 2019. godini, u iznosu od 3.426.400 evra, a budući da su glavni sponzori crveno-belih u košarci državne firme, Telekom, Dunav osiguranje i Lutrija, ova cifra se najviše i odnosi na novac dobijen od tih kompanija. Kada se na to doda i prihod od Grada i Ministarstva omladine i Sporta na ime uspeha u Evropi i donacija za termine u SRC Tašmajdan, doazimo do ukupne cifre od oko 4,5 miliona državnog novca za 2019. godinu u KK Crvena zvezda.

KK Crvena zvezda, finansijski izveštaj Prihodi kluba za 2019. godinu; Foto: apr.gov.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da Partizan poslednje dve godine dobija više novca od Zvezde u košarci, ali pošto se izveštaj crno-belih do trenutka objave ovog teksta nije pojavio na APR-u, on će biti predmet analize tek nakon što "ugleda svetlost dana".

Ostaje pitanje da li su crno-beli predali svoj finansijski izveštaj u predviđenom zakonskom roku do 4. avgusta, ili su kasnili ili ga još nisu predali, možda ili agencija kasni sa njegovom objavom na sajtu. Kako god, izveštaja i dalje nema na sajtu Agencije za privredne registre, pa finansijska situacija crno-belih i dalje ostaje nepoznanica.

Video: Predsednik Zvezde: Mnogo toga zavisi koliko će nam pomoći sponzori, ali i država

Kreće NBA plej-of, a večeras (19.30) otvaraju ga Denver Nikole Jokića i Juta. Nagetsi, koji su od restarta igrali promenljivo, favoriti su i za prolazak dalje, kao i za pobedu večeras, na njih je kvota 1,60, a na Džezere 2,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Denver - Juta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nscz

    17. avgust 2020 | 12:51

    A koliko Franjevci dobijaju i koliki je dug?! Hocemo i to da cujemo

  • Fluent-raz

    17. avgust 2020 | 12:52

    alal vera, i posle milionskog otpisa Agrobanke, opet 7 miliona. Nek se pripremi Postanska stedionica

  • Budak

    17. avgust 2020 | 12:25

    Odes na F4 a tamo svi culi za KK PARTIZAN...lepota,ponos!!! A vi KK🥫 kada idete!?😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA