≫ 

Jokić i Marej zatrpali koš Džeza: Denver slavio posle trilera, Juti malo i 57 poena Donovana Mičela!

Kakva utakmica za start plej-ofa!

  • 5
Nikola Jokić i Džamal Marej Foto: Tanjug/AP

Košarkaši Denver Nagetsa pobedili su Jutu Džez 135:125 (115:115) u neverovatnoj završnici prvog meča NBA plej-ofa u Dizni svetu u Orlandu na Floridi.

Nikola Jokić na Rudija Gobera, sudar dva verovatno najbolja centra NBA lige i sveta u prvom kolu doigravanja u koje je Denver ušao kao bolje plasirana ekipa sa trećeg mesta. Uprkos tome što su se od njih dvojice očekivala čuda, prikazali su ih Donovan Mičel i Džamal Marej svojim rekordima karijera.

Meč je rešen posle produžetka u koji je Denver uveo upravo Marej svojim poenima u finišu četvrte četvrtine i fantastičnom partijom u drugom poluvremenu u kom su se Denver Nagetsi većim delom užasno mučili u odbrani i na skoku.

Džez je imao mnogo "drugih prilika" posle ofanzivnih skokova i to je obilato koristio Mičel koji je nemilice zatrpavao koš Denvera sve do kraja kada je imao 57 poena (devet skokova i sedam asistencija).

Jokić je meč završio sa 29 poena i deset skokova (tri asistencije), ali je Džamal Marej blistao sa 36 poena i uz neverovatne procente šuta 13/20 iz igre.

Džerami Grent i Monte Moris su doprineli sa 19, odnosno 14 poena za Denver, dok je na drugoj strani 19 poena imao Džo Ingls, 17 Rudi Gober uz sedam skokova i čak četiri blokade.

Prva četvrtina pripala je Nikoli Jokiću, a druga Džamalu Mareju i Donovanu Mičelu. Srbin je od starta pokazao da će biti agresivan na obruču i u napadima na Rudiju Goberu ali je tokom prvog poluvremena u više navrata pokazao da će se štedeti u odbrani.

Denver je bolje startovao poenima Jokića uz faul Gobera na niskom postu, ali u prvih pet, šest minuta nijedna od ekipa nije uspevala da se odlepi rezultatski.

Jazz Nuggets Basketball Foto: Tanjug/AP

Džo Ingls je bio solidan na početku za Jutu, kao i Majkl Porter Džunior u Denveru i baš posle njegove i trojke Torija Krejga Denver je serijom 6:0 vratio prednost 18:14.

Usledio je nalet tima iz Kolorada kada je Jokić "zidao" pod košem pored Gobera, udvojio je Donovan Mičel, a lopta je momentalno išla spolja i posle ekstra pasa stigla je do Krejga za novu trojku.

Potom je i Nikola ubacio jednu za 24:16, a Denver je u napadu delovao vrlo efikasno, pa je pred kraj prve deonice imao i devet poena prednosti posle dalekometnog hica Montea Morisa.

Juti je išlo nizbrdo sve dok loptu u svoje ruke nije uzeo Džordan Klarkson pred kraj uvodnih 12 minuta. Jedna trojka na kraju prve, pa onda još jedna teška iz nemoguće pozicije preko Mejsona Plamlija na početku druge četvrtine vratile su Jutu u život.

Jazz Nuggets Basketball Foto: Tanjug/AP

Denver je u tim trenucima imao problema na defanzivnom skoku, Jokić je bio na klupi, a napadačku palicu u napadu Jute je posle osam uzastopnih poena Klarkson predao Mičelu.

Nagetsi su tada po prvi put došli do +10 posle izgubljene lopte Jute i polaganja Porter Džuniora za 38:28. Od tog momenta kreće "ludilo" u režiji Mičela koji je počeo da pogađa trojke, zakucava preko igrača i vrlo brzo vratio egal na 43:43 na sredini druge četvrtine.

Međutim, Jokić je posle deset poena u prvoj četvrtini, u drugoj "ohladio pušku", ali je Džamal Marej počeo tek da se zagreva. Posle neobjašnjive povratne i izgubljene lopte iz skoka kada je imao čist zicer na obruču, Marej je počeo da cepa mrežicu.

Nekoliko trojki, flouter i pogoci sa poludistance iz okreta vratili su prednost Denvera na 55:45, a sam Marej je bio u nizu od 12 poena do dva minuta pre poluvremena. Nagetsi su imali i +12, ali je Juta do pauze uspela da malo vrati ravnotežu i sa 59:52 ode na poluvreme.

Drugo poluvreme bilo je još neverovatnije od prvog. I tada su još više došle do izražaja uloge Mareja i Mičela. Marej je "prespavao" treću četvrtinu, ali je u četvrtoj i produžetku eksplodirao kada je trebalo.

Treća četvrtina je počela ekspresnom serijom Džeza, pa je rezultat posle trojke Inglsa glasio 59:59, nakon samo dva minuta igre. Nagetsi su nakon toga malo zategli odbranu, Jokić je pogodio nekoliko šuteva, a Denver je brzo vratio +5.

Tada se na sceni pojavio Džordž Nijang koji je prvo uhvatio loptu posle promašenog slobodnog bacanja Gobera za koš u nastavku akcije, onda je i sam dao trojku i režirao preokret Jute koja od sredine treće deonice opet ima egal - 68:68.

Od tog momenta Džez preuzima primat i serijom 9:0 dolazi i do vođstva, da bi na kraju treće deonice imala i pet poena prednosti 83:78. U četvrtoj je sve nekako išlo na ruku Džeza do povratka Torija Krejga i Grenta na parket.

Grent je dao bitnu trojku sredinom tog perioda kada je Denver uspeo da se vrati u igru i smanji zaostatak od tri do pet poena koji je Juta dugo imala. Jokić je potom bacio pas u stilu kvoterbeka preko celog terena, Grent je opet poentirao i Denver je poveo 94:93 na šest minuta pre kraja.

Jazz Nuggets Basketball Foto: Tanjug/AP

Do kraja se igralo koš za koš i poene su uglavnom ubacivali Džamal Marej i Donovan Mičel. Posebno je bilo dramatično u poslednja dva minuta kada je Marej nanizao deset uzastopnih poena i sa nekoliko trojki preokrenuo utakmicu u korist Nagetsa.

Denver je na pola minuta pre kraja imao 115:113 posle poena Jokića, Mičel je na 22 sekunde pre kraja fauliran i bio je siguran sa linije penala, a Nikola nije u poslednjem napadu na meču uspeo da pogodi preko Rudija Gobera za pobedu.

Ušlo se u produžetak gde je Marej nastavio da dominira, pa je uz Jokića samo održao nivo energije koji Juta nije imala u dodatnim minutima, te je Denver napadački nadomestio ono što mu je falilo u odbrani i pobedio je. Sledeći meč dve iste ekipe se igra 19. avgusta od 22 sata.

Produžetak:

55. minut - Dva puta po dva slobodna bacanja Džeramija Granta, Nagetsi lagano privode kraju produžetak i pobeđuju - 135:125.

54. minut - Stepbek koš, pa onda i nova trojka Mareja, Nagetsi pred pobedom 131:122.

52. minut - Trojka Mareja, pa trojka Jokića, Denver je u seriji poena - 126:119.

50. minut - Jokić krade loptu i ide u kontru. Trojka Morisa posle promašaja Mareja 120:115 za Denver.

49. minut - Dve dobre odbrane Denvera i Jute, Marej "probija led" prodorom do drugog obruča, 117:115 za Nagetse.

Četvrta četvrtina:

Jazz Nuggets Basketball Foto: Tanjug/AP

48. minut - Deset vezanih poena Mareja za Denver, Nagetsi vode 113:111. Neverovatno! Mičel ubacuje 49. poen za izjednačenje 113:113. Jokić fauliran posle skoka u napadu, 115:113 za Denver, ali i faul nad Mičelom 22 sekunde pre kraja meča. Mičel pogađa oba bacanja, Jokić promašuje preko Gobera polaganje za pobedu i idemo u produžetke - 115:115.

47. minut - Trojka Mičela, 43 poena, 107:105 za Džez. "Razmena vatre" Mičela i Mareja, Nagetsi uspevaju da preokrenu!

46. minut - Jokić sada predvodi Denver, pogodak ispod koša za vođstvo Nagetsa. Juta nastavlja da dominira na ofanzivnom skoku. Gober je prvo uhvatio skok, a onda dobio pas od Mičela za kucanje, 104:103 Juta. Dobar flouter Mareja na drugoj strani i novi preokret, 105:104 za Denver.

45. minut - Novi promašaj Porter Džuniora, posle briljantnog početka, Mičel nastavlja da uništava Denver posle novog faula nad njim, 102:98. Trojkom odgovara Jokić - 102:101 za Jutu.

44. minut - Mičel na liniji bacanja, oba puta precizan, ima 35 poena, a rezultat je na "klackalici", 97:96 za Džez. Pogodak Krejga posle ofanzivnog skoka, pa trojka Mičela - 100:98 za Jutu.

43. minut - Mičel opet prolazi do obruča, ali Jokić sjajno u skoku menja šut i uz pogodak preko Gobera vraća prednost Denveru, 96:95.

42. minut - Grent vraća trojku za Denver, Ingls ne pogađa, a Jokić posle skoka baca dugu loptu za Grenta koji pod košem pogađa za 94:93 u korist Nagetsa!

41. minut - Tri poena Denvera, Milsap je konačno malo proradio, 90:89 za Džez. Trojka Džeza, Džuvan Morgan vraća prednost na četiri poena - 93:89 za Jutu.

Jazz Nuggets Basketball Foto: Tanjug/AP

40. minut - Tori Krejg se vratio i odmah dao trojku za Denver, ali Mičel nastavlja da pogađa, flouter i 31 poen ukupno za 90:86 u korist Jute.

39. minut - Klarkson i Moris razmenjuju po koš za Jutu i Denver, Ingls opet vraća +5 za Jutu trojkom sa krila - 88:83.

38. minut - Pol Milsap koji je bio neprimetan u napadu Denvera u prve tri četvrtine sada je fauliran na šutu, 83:79 za Jutu. Tri ofanzivna skoka i tri promašaja Nijanga za tri, pa kucanje Plamlija - 83:81 za Džez.

37. minut - Mičel startuje četvrtu četvrtinu sa klupe, Ingls ne daje trojku, ali ništa ni od Dozijera sa poludistance.

Treća četvrtina:

Jazz Nuggets Basketball Foto: Tanjug/AP

36. minut - Opasna blokada Plamlija na Toniju Bredliju, Juta povećava prednost sa četiri uzastopna poena - 83:78 na kraju treće četvrtine.

34. minut - Gober blokira Jokića na flouteru. Moris vadi fleke u napadu Nagetsa polaganjem za 79:78. Ingls neprecizan za tri, ali neprecizan i Porter Džunior - 79:78 za Jutu.

33. minut - Mičel konačno blokiran na tabli, Moris u kontri precizan. Klarkson prodire do obruča Nagetsa, Jokić gubi loptu, a Mičel opet poentira - 79:76 za Jutu.

32. minut - Marej fauliran pri šutu pogađa oba puta sa slobodnih bacanja, 75:74 Juta. Serija je do ovih koševa bila 12:2 u korist Jute.

31. minut - Novi koš Mičela, serija Jute 9:0, Džez vodi 70:68! Nagetsi poravnavaju, Gober fauliran pa posle jednog pormašenog bacanja hvata ofanzivni skok i pogađa uz faul Jokića, 73:70. Konačno poeni Jokića flouterom, Nijang pogađa isto preko Mareja - 75:72 za Džez.

30. minut - Gober fauliran na šutu, promašuje oba bacanja, ali Mičel dolazi do lopte koju je Jokić izgubio u skoku i pogodio je flouter, a onda nova trojka Džeza za 68:68, Nijang siguran.

29. minut - Jokić pogađa preko Gobera, Porter u kontri poentira pod košem, trener Jute besan, Nagetsi igraju malo bolju odbranu, 66:61. Moris dobar uz faul, ali loš sa linije penala, 68:61. Mičel prolazi uz čeonu liniju - 68:63 za Nagetse.

28. minut - Trojka Porter Džuniora, trebalo je ovo Nagetsima posle puna četiri minuta bez koša, 62:59. Porter lepi za tablu Gobera, ali je to uradio prekasno pa je priznat koš Juti - 62:61 za Nagetse.

27. minut - Trojka Džoa Inglsa, 59:59! Denver više od dva minuta bez koša. Jokić neprecizan sa četiri metra, Srbin zatim pravi korake pored Gobera.

26. minut - Promašaj Portera, pa lep prodor Mičela do obruča, Gober na drugoj strani čuva dvojicu igrača Portera i Milsapa, Marej ne ubacuje trojku - Juta na posed od izjednačenja - 59:56 za Denver.

25. minut - Pogodak Jute, pa faul u napadu Nagetsa, loš početak Denvera u drugom poluvremenu - 59:54.

Druga četvrtina:

Jazz Nuggets Basketball Foto: Tanjug/AP

24. minut - Marej promašuje zicer, pa isto u kontri radi i Mičel. Grent je levom promašio horog, a Porter Džunior alej-up. Neverovatno šta u poslednjem minutu rade igrači dve ekipe. Mičel poluvreme završava polaganjem od table za 59:52 u korist Denvera.

23. minut - Gober fauliran ali i neprecizan iz oba šuta sa linije penala. Faul u napadu i za ekipu Denvera, Ingls preko Jokića cepa mrežciu trojkom - 59:50.

22. minut - Mičel dvaput neprecizan, Marej fauliran pod košem od strane Mičela. Bune se igrači Jute jer je Marej izgubio ravnotežu. Grent lepo asistira Grentu pod košem, Denver vodi 59:47.

Jazz Nuggets Basketball Foto: Tanjug/AP

21. minut - Mičel fauliran na šutu, smanjuje zaostatak sa linije za slobodna bacanja, dao je 17 od poslednjih 19 poena Džeza, 55:47 za Nagetse. Marej je promašio trojku posle izlaska iz bloka, loša odbrana Jokića posle promašaja Rojsa O'Nila koju Klarkson nije kaznio tricom. Milsap jeste pogodio sledeći šut sa poludistance - 57:47 Denver.

20. minut - 12:2 za Džamala Mareja! Posle velike greške pri polaganju Marej pravi seriju od sedam poena za 50:43. Tehnički faul Klarksonu pa Kvinu Snajderu, Marej razliku sada povećava sa penala - 52:43. Klarkson sa klupe pogađa iz prodora posle loše odbrane Jokića, Marej na drugoj strani ubacuje novu trojku za seriju Nagetsa 12:2 i vođstvo 55:45.

Tori Krejg Foto: Tanjug/AP

19. minut - Trojka na trojku! Mičel pa Marej, Denver opet vratio vođstvo. Novi koš Mareja iz teškog okreta i sa poludistance - 48:43 za Nagetse.

18. minut - Jokić promašuje sa boka, pa pravi faul u brzoj kontri Mičela, Džamal Marej je neobjašnjivo vratio loptu iako je imao čist šut i Mičel je trojkom potpuno izjednačio u sledećem napadu - 43:43.

17. minut - Faul na Grentu u prodoru, ovog puta precizan oba puta, ali Mičel nastavlja da rešeta. Dve trojke i kucanje, osam vezanih poena i sada je on nezaustavljiv - 43:38 posle koša Gobera i Mičelove asistencije.

Tori Krejg Foto: Tanjug/AP

16. minut - Dve izgubljene lopte za deset sekundi, prva Denvera, druga Jute i Porter Džunior polaže u obruč za prvo dvocifreno vođstvo Nagetsa - 38:28. Mičel je brzo pogodio trojku, ali ju je vratio Jokić - 41:31. Mičel je potom zakucao loptu u obruč za 41:33.

15. minut - Novi pogodak Grenta sa distance, Plamli pravi svoj treći faul za svega nekoliko minuta koliko je na parketu umesto Jokića koji se sada vraća na parket - 36:28 za Denver.

14. minut - Trojka Grenta, koja je bila potrebna Denveru. Nagetsi su do ove trojke gubili 8:3 otkako je on na klupi - 34:28 za Nagetse.

13. minut - Nova tri poena za Džez, nestvarna trojka Klarksona, Ingls promašuje trojku, što čini i Majkl Porter Džunior za Denver. Sve konce u igri Jute sada vuče Klarkson koji je dao poslednjih osam poena.

Prva četvrtina:

Tori Krejg Tori Krejg pod košem Jute, Foto: Tanjug/AP

12. minut - Grent i Porter promašuju iz reketa ali uz jaku odbranu Jute, Ingls u poslednjem napadu asistira, a Plamli koristi poslednji faul Nagetsa, posle kog Klarkson pogađa tešku trojku za 31:25 na kraju prve četvrtine.

11. minut - Džordan Klarkson ubacuje nove poene, ali uzvraća trojkom Pi Džej Dozijer. Mudiej promašuje čist zicer, isto čini i Bredli pre nego što to Monte Moris kažnjava trojkom - 31:22 za Denver.

10. minut - Gober poentira "otpatkom" u reketu, promašaj Klarksona posle Jokićevog promašaja, Grent fauliran pri šutu, 25:18. Poeni za Džez, pa faul Portera na Džou Inglsu u napadu.

9. minut - Nova trojka Krejga! Jokić je gradio poziciju pored Gobera, prišao je na udvajanje Mičel, Jokić je izbacio loptu spolja i posle ekstra pasa ona je stigla za usamljenog Krejga za novu trojku. Mičel je potom promašio šut za tri, ali je opet pogodio Jokić! Deseti poen srpskog asa za 24:16.

8. minut - Trojka Majkl Porter Džuniora! Denver povećava prednost sa 6:0 i dve brze trojke, 18:14. Mičel pored Krejga pogađa sa poludistance i rešava akciju za 18:16 u korist Denvera.

7. minut - Trojka Jute, pa Jokićev sedmi poen za dva. Gober odmah uzvraća na drugoj strani, Ingls opet asistent, Denver mora da ga zatvori. Krejg trojkom vraća prednost Nagetsima - 15:14.

Pol Milsap Ovo je bio promašen zicer Milsapa, Foto: Tanjug/AP

6. minut - Promašaj Denvera za tri, Ingls izlazi iz bloka i upošljava Gobera koji poentira iz laganog prodora. Vođstvo Jute nije trajalo dugo jer je poene iskreirao Marej flouterom - 10:9 za Denver.

5. minut - Nekoliko promašaja na obe strane, Ingls nije bio precizan iza linije 7,25.

4. minut - Loša odbrana Jokića na Inglsu koji prodorom ide do koša i pogađa za 8:7. Gober odlično brani Milsapa na drugoj strani.

3. minut - Dva plus jedan za Jokića! Faul Gobera, a onda dobra odbrana na Francuzu, iako je ovaj imao skok u napadu. Mičel je promašio trojku, a Jokić uhvatio loptu pod košem - 8:5 za Denver.

2. minut - Jokić u prvom napadu "zida" u reketu sa Goberom, izbacuje loptu na trojku za Krejga, ali ovaj promašuje. Zatim je i Džoker probao šut sa distance i promašio posle dobre odbrane Portera na Mičelu. Džoker prve poene ubacuje sa četiri metra skok-šutem, dve ekipe su razmenile po trojku, pa je egal posle prva dva minuta.

Video: Vrhunska akcija Jokića i Portera koja se završila košem našeg asa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA