≫ 

Rasizam u SAD uživo na TV, kao u najgora vremena: Harlemovca u studiju gađali bananom tokom snimanja

Strašno poniženje je doživeo ovaj momak

  • 2
Maxwell Pearce banana Printskrin: Youtube/Maxwell Pearce/WBRC FOX6 News

Košarkaš čuvene egzibicione trupe "Harlem globtroters" Maksvel "Hops" Pirs, prvi put posle nekoliko meseci javno je progovorio o ponižavajućem tretmanu tokom gostovanja u Birmingemu, Alabama, kada su ga domaćini programa tokom snimanja gađali bananom.

Maksvela su, osim pomenutom voćkom kao aluzijom na njegovo afričko poreklo, gađali i sa dve mandarine, u pitanju su ljudi koji su stajali iza kamere u tom trenutku, dakle radi se o osobama zaduženim za realizaciju programa, što je za ovog momka zapravo bilo najporaznije u čitavoj priči.

Posle meseci ćutanja oglasio se tek nedavno, otkrio da ga je bananom gađao jedan od voditelja emicije koji je u tom trenutku bio iza kamere.

- Time što su me gađali voćem poništili su nasleđe Globtrotersa kao članova Nejsmitove "Kuće Slavnih" - počeo je u emotivnom videu Maksvel.

Ipšak, najviše od svega, razumljivo, ponižen je kao pripadnik afroameričke zajednice, kao ljudsko biće...

- To što su bacali na mene bananu i što su to videli kao šalu pokazuje neprihvatljivo odsustvo obzira i ljudskosti. Iskreno, teško mi je uopšte da mislim o tome kako neko takav uopšte može da radi u medijima i da pritom ovakvo ponašanje ne vidi kao uvredljivo - pita se ovaj momak.

Zaključak se sam nameće - bio je žrtva gnusne rasističke provokacije.

- Ovo što mi se dogodilo nosi rasistički prizvuk koji datira još od 1900. godine kada su osobe crne kože stavljani iza rešetaka u gradske zoo vrtove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drekavac

    19. avgust 2020 | 19:38

    Evropska Unija da uvede sankcije odgovornim. 😜

  • Danilo

    20. avgust 2020 | 07:40

    Ovo je neko izmislio. Amerikanci i rasizam- nemoguce. Pa tu je demokratiha dosegla savrsenstvo a Amere ,"postuju" svi i svijetu, narocito bh muslumani, hrvati, milogorci i siptari koji su olicenje ljudskih prava i sloboda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA