• 0

Bili smo prvaci, napili smo se i saznali da je meč poništen: Pešić i Đurović o čuvenom finalu 1983.

Kultno finale o kom se i dalje priča

  • 0
KK Bosna, Šibenka

Foto: Youtube.com

Svetislav Pešić i Vlade Đurović bili su gosti u emisiji "Kao nekada" na TV Arenasport i pristeli se možda najkontroverznijeg finala u istoriji košarke, jugoslovenskog iz 1983.

Plej-of jednog od najjačih šampionata Evrope u to vreme trebalo je da bude rešen u "majstorici", u kojoj su se sastali Đurovićeva Šibenka i Pešićeva Bosna. Pošto su prethodne obe ekipe bila uspešnije kao gosti, domaćin treće utakmice bio je Šibenik.

- Čuveno! Takvih utakmica više nema - počeo je Pešić sećanje na svoju prvu trenersku sezonu.

Senku na finale bacio je sudija Ilija Matijević, prvo je označio kraj utakmice, što je značilo da je Bosna novi prvak, a zatim je preinačio odluku i dosudio faul nad Draženom Petrovićem, koji je pogodio oba slobodna bacanja i Šibenku promovisao u šampiona.

- Skoro sam gledao taj ključni momenat iz Šibenika. Mi smo dominirali veći deo meča, ali su finala takva da se završavaju tesnim završnicima. Mi smo pobedili, sudije su promenile odluku i svirale faul. Dražen je pogodio slobodna bacanja i Šibenka je pobedila. Žalili smo se da je vreme isteklo, a ne zbog faula, jer o tome može uvek da se diskutuje. Predsedništvo KSJ je usvojilo našu žalbu i donelo odluku da se igra novi meč, ali u Novom Sadu. Mi nismo bili zadovoljni, jer smo pobedili - nastavio je Pešić.

- Mi nismo hteli da igramo, ali je vrh kluba odlučio da putujemo u Novi Sad. Šibenka nije došla.

Vlade Đurović nije pristao i odbio je da postupi po odluci KSJ.

- Sa Vladom ne možeš da pričaš na tu temu. Svako hvali svog konja - rekao je Pešić.

Priča iz Đurovićevog ugla se ne razlikuje mnogo. On, međutim, smatra da je politika imala presudnu ulogu, kao i to da je, po njegovom mišljenju, sudija Matijević navijao za Šibenku, što je Dalmaticima samo odmoglo.

- Rekao sam Draženu da promaši jedno bacanje, ali je on rekao 'oba' ubacujem - ispričao je Vlade Đurović.

- Nikada mi ta tema nije draga, a vrlo često pričamo o tome. I dan danas je to jedinstven slučaj u svetu. Objektivno, Bosna je imala bolji tim... Mi smo igrali dobro, pre svega zahvaljujući našoj dvorani, koja je primala 2.600, a na svakom meču je bilo oko 4.000 gledalaca. Sudija Matijević je navijao za nas i donosio odluke u našu korist. Mislim da nas je to koštalo pobede. Dražen je šutnuo, i, iskren da budem, nije bilo faula, ali je Matijević video prekršaj - opisuje poslednje trenutke meča Đurović.

- Bosna je tražila da je napravljena materijalna povreda pravila, jer je vreme isteklo. Osećao sam već tada da je situacija takva da će zemlja da se raspadne posle smrti Tita, a Sarajevo je bilo multietničko. Pritisak na KSJ je izvršio i tadašnji predsednik Predsedništva BiH Branko Mikulić.

Odluka je dobro poznata...

- Ostao sam jedini trener u istoriji koji je bio prvak 16 sati. Mi smo proslavili, napili se, ali je već u 12 sati sutradan saopšteno da se utakmica poništila. Klub iz Šibenika nije imao podršku nijednog kluba u Hrvatskoj. Da su doneli odluku da se igra u Šibeniku, čak i u nekom drugom hrvatskom gradu, pristao bih na ponovljen meč. Ali u Novom Sadu... To je bio prvi razlog što nisam hteo da prihvatim odluku KSJ. Drugi je što smo već bili omamljeni od pobede. Pešiću je ta utakmica mnogo pomogla u karijeri, jer je dobio da vodi onu sjajnu generaciju iz Bormija - rekao je Đurović i dodao:

- Pehar smo vratili, ali smo medalje sačuvali.

Pešić je za neke radnje prvi put čuo od Đurovića.

- Rekao je mnoge stvari za koje nisam znao. Mi smo veliki prijatelji. Koliko znam, nije tačno da je to jedina utakmica koja je poništena. Meni su u Bajernu poništili utakmicu zbog sudijske odluke. Saglasan sam sa većinom. Samo, nije tačno da je odluka donesena te noći, već sutradan u Beogradu na sastanku KSJ. Prvi put čujem i da je politika imala ključnu odluku - završio je Pešić.

(Telegraf.rs/Arenasport)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima