≫ 

Kreće veliko NBA finale! Lejkersi i Majami za svetski tron, Dragić bi da bude kralj umesto Džejmsa

Počinje bitka za trofej Lerija O'Brajena, prvi meč u noći između srede i četrvtka

  • 3
NBA finale, Lejkersi Majami Foto: Profimedia/Zuma Press, Tanjug/AP

Za Lejkerse je put do velikog NBA finala još od starta sezone bio prohodan, nisu imali pravog rivala do same završnice Lebron, Dejvis i družina, kojima će "na crtu", za neke očekivano, za mnoge ne, sjajni Majami Hit.

Timovi iz Kalifornije i Floride, u zatvorenom kampusu, već čuvenom balonu u Floridi igraju za titulu prvaka najjače lige na svetu posle dominantnih partija u plej-of serijama na Istoku i Zapadu.

Prvi meč na programu je u 03.00 po srednjeevropskom vremenu, do četiri pobede.

Lejkersi su favoriti zbog mnogo čega, iznad svega zbog atomskog potencijala dvojice super zvezda Džejmsa i Dejvisa, šampionskog pedigrea i inteligencije Ronda, iskustva i provokacije Hauarda, šuterskih vrlina Kuzme, Kaldvel-Poupa, nepredvidivosti Karuza, ali Majami je navikao na podređenu ulogu dosad, bio je to i protiv Baksa i protiv Bostona, pa je ishodište bilo isto - Hit je pržio sve pred sobom.

LA Lejkers vs Portland plej of 2020 Foto: AP/Tanjug

Spolstrin tim "zgazio" je Indijanu 4:0, poigrao se čak i sa Janisovim Milvokijem (4:1), tek nešto više problema imao sa Seltiksima (4:2), pa u finale ulazi kao već ozbiljna sila spremna da spreči glamurozno, već viđeno, krunisanje Kralja.

Majamiju se divi košarkaški svet, arhitekta i ovog uspeha, legendarni Pet Rajli je opet uspeo da formira ekipu za finale, dovede ga na korak od četvrte titule šampiona NBA, posle trofeja koje su u Floridu donosili Vejd i Šek, potom Lebron, Vejd, Boš, Alen i ekipa.

Biće mnogo emocija i kod Džejmsa upravo zbog činjenice da mu je Majami prvi tim sa kojim je osvojio šampionska znamenja, tamo je naučio kako se postaje šampion. To je tim zbog kojeg je morao da "izda" svoj Klivlend, u četiri sezone doneo je dva pehara Hitu, a onda nastavio dalje svoj put preko Kavalirsa sa kojima je uzeo najdražu titulu, sve do Lejkersa - sa kojima je pred novim naslovom prvaka, za pečat karijere.

Pred novo Lebronovo finale mnogi evociraju uspomene na njegov najspektalularniji potez karijere u sedmoj utakmici finala NBA sa Golden Stejtom, ključnu blokadu na Igudali, koji će mu opet biti rival za trofej.

Nismo imali sreće da vidimo Jokića u velikom finalu, nije ovog puta Denver našao ključ za moćne "Jezerdžije", ali će sada još jedan košarkaški genije na "ić" da mrsi račune slavnom timu i pokušati da odvede Majami na tron.

Srbi će, tu nema dileme, biti naklonjeni Hitu zbog doktora ove igre Gorana Dragića čiji je doprinos igrama i rezutatima ekipe ogroman. Ako uzme titiulu, Dragić, prvak Evrope sa Slovenijom, žargonski rečeno "preći će igricu" i mi zdušno navijamo da se to desi.

Sa Batlerom, Slovenac srpskih korena je pokretačka snaga ekipe, uz Igudalu ključni tas na vagi koji preteže na konto iskustva, rutine, istinski su lideri svlačionice u kojoj je možda i najuzbudljivija priča koja se rađa - stvaranje novog "Kari-Tompson" tandema.

Lejkersi će biti pod baražnom paljbom ako šutevi krenu Tajleru Hirou i Dankanu Robinsonu, dvojici najboljih šutera Majamija. Nema te odbrane koja je u stanju da stopira vatru koju bljuje možda i najbolji trojkaški tandem posle neprikosnovenog dvojca Golden Stejta.

Goran Dragić, Majami Hit Foto: AP/Tanjug

U tome je i najveća snaga Majamija, nepredvidivost i široki izbor igrača koji mogu naneti ogromnu štetu rivalu, pa će takvi biti zaista težak protivnik i timu poput Lejkersa koji će tražiti prvu titulu posle 2010. godine i Brajantove ere.

Pomenimo i to da su Lejkersi bili bolji u oba meča sa Majamijem u regularnom delu sezone.

Veliko NBA finale je stiglo! Večeras u 03.00 u Orlandu otvara se finalna serija između Lejkersa, tima prepunog zvezda, i Majamija, ekipe koja se više oslanja na timsku igru. Kec na Lejkerse je 1,50, a dvojka 2,95. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Lejkers - Majami

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    30. septembar 2020 | 11:29

    Ovo će biti gusto, al' od smrti Kobe Bryant-a već znamo ko mora da bude šampion.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA