≫ 

Da li je Lebron Džejms najveći košarkaš svih vremena i da li su opravdana poređenja sa Džordanom?

Zvezda Lejkersa istakala kandidaturu za najboljeg ikada

  • 31

Lebron Džejms je godinama svrstavan u najuži krug favorita za laskavu titulu najboljeg košarkaša NBA i sveta ikada (G.O.A.T. - Greatest of All Time).

Mnogo je vrhunskih košarkaša bilo pre njega, a verovatno će biti i posle njega, ali ono što je definitivno jeste da je on obeležio jednu epohu i jednu eru.

Kada se priča o najboljima svih vremena teško je praviti poređenje pogotovo ako neke igrače niste nikad gledali čak i na televiziji ili snimcima, jer su igrali mnogo davno.

LA Lejkersi šampioni NBA Lebron Džejms sa trofejem NBA šampiona Foto: AP /Tanjug

Ipak, kada se u obzir uzimaju neki parametri uvek se nameću košarkaši iz poslednjih 60 godina NBA lige počev od Bila Rasela iz šezdesetih godina prošlog veka, Oskara Robertsona, Vilta Čemberlena i Karima Abdul-Džabara, koji su harali sedamdesetih godina, Lerija Birda i Medžika Džonsona iz osamdesetih, Majkla Džordana iz devedesetih, Kobija Brajanta iz post 2000-tih godina i Lebrona Džejmsa od 2010. pa nadalje.

Svaki od ovih košarkaša je imao svoje najbolje momente, MVP priznanja i titule NBA prvaka sa svojim timovima.

Ipak, ako isključimo prvu četvoricu koja su bili izuzetno dominantni u svojim erama Rasel, Robertson, Čembrlen i Džabar, onda se izbor za najboljeg svih vremena svodi na novije vreme kada je košarka mnogo napredovala u fizičkom tehničkom, finansijskom i marketinškom smislu.

Sve zavisi kako ko gleda 

Tu onda možemo da izdvojimo trojicu igrača iz ere u poslednjih 30 godina. Jer svaka čast Leriju Birdu i Medžiku Džonsonu, ali poslednjih godina u SAD i svetu često se prave poređenja između Majkla Džordana, Kobija Brajanta i Lebrona Džejmsa kao najboljih ikada.

Majkl Džordan, Skoti Pipen, Denis Rodman, Toni kukoč, Čikago Buls, NBA, The last dance, poslednji ples Ekipa Bulsa iz šampionskih dana 1996/98 Foto: Profimedia / Zuma Press

I sad, stvar je ukusa pojedinca kome se koji igrač više dopada po stilu igre, kako ko gleda na ideju "biti najbolji" da li kroz titule, priznanja, ili nešto treće.

Ali sva trojica pomenutih su imala jedno zajedničko - neverovatan takmičarski duh i želju za pobedom.

Sva trojica su osvajala titule, Džordan ima šest sa Bulsima, Brajant 5 sa Lejkersima, a Džejms četiri, ali sa tri različita tima, plus je igrao najviše finala NBA čak 10, dok Majkl ima 6, a Kobi 7.

Džejm Lebron, Majkl Džprdan Kobi Brajant Foto: Tanjug/AP

Lebron je pravio tim oko sebe

Sva trojica imaju individualne nagrade MVP-ja sezone, finala, najboljih strelaca, najboljih odbrambenih igrača lige, itd, ali se Lebron Džejms ipak izdvaja po nečemu od Džordana i Brajanta.

Džejms je nekako svaki tim za koji je igrao podizao na viši nivo, svojim odnosom prema treningu, igračima, i dovodio ga do najviših visina. Doveo je ekipe do 10 finala NBA što je učinak vredan poštovanja, jer ne treba gledati samo titule toliko.

Kobe Bryant, Kobi Brajant Kobe Brajant dok je vodio Lejkerse do 5 titula Foto: Tanjug/AP

Sa Klivlendom je, koji je bio prosečna franšiza, došao do finala 2007. gde ih je zasutavio San Antonio. Posle Klivlenda kada je video da nema priliku za titulu, izabrao je Majami, gde ga je čekao Dvejn Vejd, a doveden je iz Toronta Kris Boš, te uzimaju dve titule zaredom i igraju čak četiri finala.

Da ode u Šarlot i oni bi bili šampioni kad tad

Posle sage na Floridi, vraća se u rodni Ohajo u Klivelend jer je osećao da im duguje nešto. I vratio je! Doneo je ponovo četiri finala NBA lige, ali i samo jednu titulu.

Nakon toga prešao je u Lejkerse i posle turbulentne sezone, 2018/19, okupio je tim za 2020, oterao trenera Luka Voltona (prešao u Sakramento), doveo čoveka za koga smatra da je kvalitetan trener i krenuo u napad na titulu što je i uradio.

I naravno da ovo nije kraj jer ima šanse da vlada sa Lejkersima još dve, tri godine, što bi ga nesumnjivo izbacilo u prvi plan da bude najveći košarkaš svih vremena i da nadmaši učinke Džordana i Brajanta po titulama.

Gledajući generalno Džejms je čovek koji je svojim ponašanjem i igrama pravio tim oko sebe. Tako je u Lejkerse doveo Entonija Dejvisa, ove sezone i obezbedio mu titulu. Ne verujemo da je ijedan igrač to radio na takav način.

Čak ni Kobi, kome su u Lejkerse doveli Šekila O'Nila, da bi uzeo prvu od tri titule zaredom.

LA Lejkersi šampioni NBA Lebronovo slavlje sa saigračima posle NBA titule Foto: AP /Tanjug

Zanimljivo je i što pitanje Majkl Džordan nije otišao u neki drugi klub i probao da osvoji titulu. Ili Kobi Brajant? Lejkersi su bili jaka franšiza i pre Kobija, dok je Džordan od Čikaga napravio šampionski brend i tim. Ali, samo je Lebron Džejms mogao da ode u tri različita tima, od čega dva nisu nikada ni bila u vrhu NBA (Majami i Klivlend - mada je Majami bio šampion 2006. sa Šekilom, ali pre i posle, do Lebrona ništa).

Bilo kako bilo, sve je stvar ukusa jer se teško mogu meriti dekade i epohe u sportu, ali ono što Lebrona izdvaja od ostalih je da još može da igra i da obori neke rekorde.

Može da dođe do još tri titule i prestigne Brajanta i Džordana, može da postigne još 4,200 poena i da postane najbolji strelac svih vremena. Trenutno je treći iza Džabara u Karla Melouna koji su igrali do 40. godine.

Uz to može da pokupi još neke nagrade i individualne rekorde. Videćemo, čekaju nas uzbudljive NBA godine.

Video: King Džejms doneo prsten u Los Anđeles, Lejkersi su šampioni NBA: Pogledajte slavlje nakon pobede

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    12. oktobar 2020 | 13:31

    Veliki igrac jeste,samo nije"veliki igrac"da moze da se nosi sa igracima iz 80-tih i 90-tih,neka sasvim druga kosarka tog vremena sa daleko jacim defanzivom i odbranama,naspram danasnjim odbranama tesko da bi bio na samom vrhu igrackih legendi NBA lige,ponavljam da je veliki igrac jeste za danasnju nba ligu

  • Boske100

    12. oktobar 2020 | 13:37

    Nikako, 1) Jordan, 2) Kobe, 3) James, Hamo, Pipa i ostala ekipa 😁. Naravno, svaka čast za 3 prstena sa tri različite ekipe 👏. Njegova košarka nema ljepotu i eleganciju, njegov pristup je silovanje košarke. Ako bude glumio u Space Jam 2, onda treba da bude u ekipi "bad guys".

  • Marko

    12. oktobar 2020 | 15:22

    Michael Jordan G.O.A.T Nema tu sta da se diskutuje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA