≫ 

Da li je ovo početak kraja Evrolige? Gnev grača i trenera, organizacioni haos, sezona pred kolapsom!

Đordi Bertomeu i klubovi pred teškim izazovom da spasu sezonu

  • 15
košarkaši Zvezde Foto: MN Press

Najelitnije košarkaško takmičenje na Starom kontinentu Evroliga prolazi kroz najkomplikovaniji period od osnivanja, virus kovid preti da potpuno parališe organizaciju utakmica, i čitavu sezonu, a već su krenuli otkazi zbog epidemije: čak četiri meča u istoj nedelji nisu odigrana i rešena su, ili će biti rešena, službenim rezultatom u korist ekipa koje su se samo bolje sačuvale od virusa.

Zbog celokupne situacije sa virusom koja se ponovo otrgla kontroli po Evropi, jasno je da nas ovakav scenario sa utakmicama čeka i narednih nedelja, samim tim takmičenje će biti dovedeno u pitanje ili će potpuno izgubiti smisao, utisak je košarkaške javnosti.

Broj mečeva koji bi mogao biti rešen za "zelenim stolom", a ne na terenu - što jeste najveća sportska nepravda, samo će se uvećavati i to je sada jasno imajući u vidu zgusnuti raspored mečeva i period izolacije koji zaraženi moraju da provedu pre dozvole da se vrate na teren.

Sa ovakvom situacijom svi su na gubitku, mada je zasad najveći gubitnik takmičenja ruski Zenit (krenuo sa dve pobede) kome je zbog mnoštva pozitivnih slučajeva na kovid, shodno strogim merama, praktično oduzeto pravo da putuje u Španiju na megdane Baskoniji i Valensiji, te su pobede pripisane španskim timovima - i sada su Rusi na 2-2.

- Znamo na šta smo pristali kada je sezona počela - žrtvujemo sopstveno zdravlje, odvojeni smo od porodica, kako bismo mogli da se takmičimo. Ali to nije to. Evroliga gubi kredibilitet ovakvom odlukom - nepomirljiv je sa odlukom takmičenja bek Zenita Bili Beron, koji nije usamljen u kritikama na račun ovakcog scenarija.

Komentar Zenita na odluku Evrolige bio je pomirljiviji, jasno je Rusima da su pre starta Evrolige dali pristanak da se ovakav scenario sprovodi u slučaju zaraženih igrača po klubovima.

- "Dura Lex, sed Lex" ili "zakon je krut, ali je zakon" - sve je rečeno u objavi ruskog kluba na konačnu odluku takmičenja.

U međuvremenu, postalo je kritično i u taboru Asvela. Francuzi su odložili meč sa Panatinaikosom u utorak, odložen je i sa Zvezdom u četvrtak, te će pobede i u ovom slučaju otići grčkom i srpskom sastavu - pitanje je, dokle tako?

Besmisleno jeste, ali zakon je - zakon. Evroliga je u startu sezone propisala posebne kovid protokole i pravila, i koliko god on sada izaziva burne reakcije udarnih aktera takmičenja, trenera i igrača, sa njime su se svi složili pre nego što je takmičenje počelo, verujući, valjda, da do ovakvog scenarija neće doći - nalik na NBA ligu.

Podsetimo, NBA organizacija je zadala "domaći zadatak" u teškim okolnostima - uspela je da za sve vreme održavanja završnice lige i plej-ofa u "balonu" u Floridi sačuva igrače, trenere i svo osoblje u kampusu, toliko da nije zabeležen niti jedan slučaj zaraze!

LA Lejkersi šampioni NBA Foto: AP /Tanjug

Postavlja se pitanje može li Evroliga da uđe u takav ili sličan projekat? Odgovor se sam nameće.

Elitno evropsko takmičenje jednostavno nema ni približan organizacioni kapacitet niti logistiku kao NBA, nema finansije koje je najjača liga sveta godinama akumulirala za "ne daj Bože" situacije kao što je ova sada. Pričamo o novcu od reklama i TV prava koji je za Evroligu misaona imenica.

Može se ovde napraviti i paraela sa Evropskom fudbalskom organizacijom (UEFA) kao još jednim svetlim primerom autoritativne i sposobne krovne organizacije (imajmo ovde u vidu da je mnogostruko veći novac prisutan u fudbalu ). Poznato da je Evropska fudbalska unija finansirala čarter letove svim klubovima u kvalifikacijama za oba takmičenja, Ligu šampiona i Ligu Evrope, što je takođe trenutno nedokučiv nivo pomoći klubovima za Evroligu.

Da li Bertomeu, njegovi ljudi, klubovi, sponzori, imaju rešenje da spasu sezonu da ne propadne kao prethodna, što bi bio istinski presedan i težak poraz Evorlige - i moguće početak kraja ovog takmičenja, makar pod aktuelnim rukovodstvom.

Ako se ovako nastavi, ako budemo pored parova utakmica upisivali sve češće 20:0, teško da možemo govoriti o regularnosti sezone, fer-pleju, i takmičenju koje je to u pravom smislu te reči.

Reč aktera: Itudis, Jasikevičijus ozbijno zabrinuti za nastavak sezone  

Najmanje se sada misli o košarci, izjavio je trener CSKA Dimitris Itudis. Valja samo spasiti sezonu i sačuvati zdravlje. 

- Celokupna sitaucija se samo pogoršava. Himki nema zdrave igrače, Asvel i Zenit imaju previše zaraženih, mi imamo četvoricu pozitivnih. Mogu da spomenem još mnogo klubova, kao što je Barselona i drugi, ali ja sam samo trener. Verujete mi, Evroliga gubi takmičarski aspekt i pravičnost -  rekao je Itudis.

I trener Barse Šarunas Jasikevičijus, koji je u međuvremenu preležao koronu, shvata ozbiljnost trenutka u kom se nalazi takmičenje, primećuje da stvari izmiču kontroli.

- Najvažnije je zdravlje navijača i naše zdraclje. Mislim da ćemo morati da održimo neke sastavke. Evroliga pokušava da se održi, ali na nekim lokacijama situacija je van kontrole. Moramo doneti neke odluke. Propuštam nešto, videćemo kako će Evroliga da reši sve ovo.

SARUNAS JASIKEVICIUS Trener Barselone Šarunas Jasikevičijus Foto: MN Press

Bek Baskonije Met Džening je poentirao, kritikovao je ligu zbog nedostatka "plana B" za odložene utakmice.

- Koliko je teško odložiti utakmicu i pomeriti je za ksnije? Ne kažnjavajte timove. Kako uošte neko danas odlučuje o ovome? Trebalo je da postoji plan od maja prošle godine!

Oglasio se i bivši igrač nekoliko evroligaških ekipa Riki Hikmen, pola u šali, sa predlogom da NBA bude perjanica u borbi protiv korona virusa zbog efikasnosti da organizuje savršeno takmičenje.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA