Igrao košarku u 25 zemalja i na 5 kontinenata, ušao u Ginisa: Upoznajte srpskog basket globtrotera

 
  • 2

Neverovatna priča nekadašnjeg juniora FMP Železnika

Srpski košarkški globtroter Nikola Kuga (34) nedavno je okončao neverovatnu 15-godišnju igračku karijeru koju je obeležila činjenica da je nastupao u 25 zemalja na čak pet kontinenata širom sveta.

Od Australije, preko Azije, Bliskog istoka, Evrope i Afrike, pa sve do Južne Amerike, čulo se za momka poniklog u FMP-u, koji je daleko od očiju srpske javnosti postajao heroj u klubovima za koje je igrao. postao je prvi evropski igrač koji je igrao Azijsku ligu (Asean Basketball League), prvi košarkaš iz Istočne Evrope koji je nastupao u Kolumbiji, a ušao je i u Ginisovu knjigu rekorda.

- Najlepše mi je bilo u Australiji, tu sam doživeo najlepše stvari. Što se tiče zemlje gde se ne bih vraćao, ja volim leto i ne bih voleo da vidim sebe i da živim recimo na Islandu, iako je prelepa zemlja - otkrio je Kuga u velikom intervjuu za You Tube kanal Balkan Info.

Tokom dvočasovnog razgovora Kuga se dotakao mnogih tema i anegdota koje je doživeo, a zanimljivo je u kojoj zemlji sveta se sreo sa sličnom košarkaškom atmosferom koja vlada kod nas ovde u Srbiji.

- Libanski navijači su, recimo, baš vatreni kao naši, dok su na zapadu Evrope navijači baš mlaki i to se baš ne uklapa u naš mentalitet. Liban ne zvuči baš kao košarkaška zemlja, ali ljudi tamo naprosto žive za košarku. Uz to nivo košarke u Libanu je na dosta visokom nivou. Dovode veoma dobre stranace sa iskustvom igranja u Evroligi i NBA što ligu čini veoma jakom. Takođe, to je jedna od retkih zemalja u kojima sam imao priliku da igram i živim, gde je košarka daleko popularnija od fudbala.

Najlepše žene je, kako kaže, sreo u Južnoj Americi i Africi.

- Stvar je ukusa, ali za mene su definitvno najlepše žene na svetu u Kolumbiji i Maroku. S druge strane u Aziji nisu po mom ukusu, ali to je individualna stvar.

U moru anegdota Kuga se prisetio i one iz perioda kad je igrao u Kolumbiji, a kada ga nisu plaćali.

- Definitivno je bilo borbe da dobijemo ono što nam pripada, ali nisam imao mnogo problema. Kolumbija je bila onako upečatljiva da većina nas stranaca, ali i domaćih igrača nismo videli ništa od onog što nam je obećano. To je sve bilo sutra, sutra, "manjana" kako oni kažu. Dok nije došlo vreme za odlazak kada smo na kraju svako na svoj način uspeli da dođeno do toga što nam pripada.

Nikola Kuga, košarkaš Foto: You Tube/Balkan Info

Iako je nezgodno zameriti se Kolumbijcima, našli su način.

- I ostala dva stanca koji su tu bili Venecuelanac i Amerikanac su bili naoštreni. Amerikanac je čak i hteo da sruši hotel. Pošto je bio na  5. spratu oslobodio je prostor da razbije TV, a da ne povredi nikoga. I taj gest je nas pokrenuo da učinimo sve što možemo da dođemo do toga što nam pripada.

Slovenija, Nemačka, Danska, Island, Portugalija, Norveška i Švedska u Evropi, pa Indonezija i Australija, samo su neke od država u kojima je Nikola igrao košarku. Kuga tvrdi i da novac i materijalni uslovi nikada nisu bili presudni u odabiru klubova, već želja da istraži nove regione. Njegovu kompletnu priču pogledajte na početku teksta.

Video: Legendarni srpski košarkaš Dejan Bodiroga prisustvuje sahrani mitropolita Amfilohija u Podgorici

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svaka cast

    2. novembar 2020 | 12:53

    Bio dosledan svojim zemljama i video sveta do nepunih 35, ja bih isto uradio na njegovom mestu. Ali realno do kraja zivota necu videti ni 10 posto sto je on video. Ziveo zivot punim plućima.

  • фебо

    2. novembar 2020 | 13:55

    I Janjus je igrao u mnogim zemljama,pa sad nema pas zasto da ga ujede .valjda je ovaj bio pametniji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA