≫ 

Neispričana priča kako Kobi Brajant došao u Lejkerse, vreme je da je čujete na dan kad je debitovao

Neverovatna priča o sportskom marketingu i biznisu

  • 1
Kobe Bryant, Kobi Brajant Foto: Tanjug/AP

Na današnji dan pre 24 godine, tačnije 3. novembra 1996. Kobi Brajant je debitovao u NBA ligi za Los Anđeles Lejkerse odakle je došao iz srednje škole.

Bio je to pravi i prvi presedan u NBA, ali pošto je to bio sin Džoa Brajanta nekadašnjeg NBA igrača, a radilo se o neverovatnom potencijalu koji je promenio NBA, nekako je napravljen ustupak.

Međutim, priča o tome kako je Brajant došao u Lejkerse je neverovatna. Njegov otac se vratio iz Italije gde je igrao košarku u SAD u Filadelfiju i doveo je Kobija da igra za srednju školu Louer Merion.

- Dobio sam poziv od Džoa Brajanta, koga nisam čuo 20 godina. Vraća se u SAD i dovodi svoga sina Kobija i pitao me da li bih mogao da ga ubacim u letnju ligu za srednjoškolce koju sam organizovao - priča Džon Pol Vinsent poznatiji kao Sani Vekario, čovek koji je promenio tok sportske opreme u NBA.

Sani Vekario je radio tada za Adidas i imao je ideju da privuče mlade košarkaše sa kojima bi potpisao sponzorski ugovor. Pre toga je bio u Najkiju i doveo im je Majkla Džordana ( tu priču ćemo ostaviti za kasnije)

Džon Pol Vinsent sani Vekero Printskrin: Youtube

Sada je imao novog idola mladih

- Bio je to ABCD kamp. Niko nije znao ko je Kobi, ni kako igra. Znali smo samo da se upisao u Louer Meron srednju školu u Fuladelfiji.  Kamp počinje, Kobi je junior i odličan je.

- On je bio hit, on je bio taj koji nam je trebao. Njegov otac Džo je rekao krišom da bi Kobi želeo da ide u NBA pravo iz srednje škole, ali da mora da ima neke garancije. Rekao sam mu "Šta ako mogu da mu sredim ugovor za Adidas patike"?

- Tada sam rekao čelnicima firme da je on taj. Preselio sam se u Njujork, da bih bhio blizu Filadelfiji i da bi održavao kontakt sa porodicom.  Višao sam se sa prodicom Brajant dva puta mesečno godinu dana. Najki nije želeo da se vezuje za igrača iz srednje škole.

Kobe Bryant, Kobi Brajant Foto: Tanjug/AP

- Nazvao sam Pitera Mura čelnika i rekao "daću mu milion dolara godišnje". Tada nisu postojali ugovori od milion dolara 1996. godine. Rekao sam čim završi srednju školu potpisaćemo i to smo uradili.

- Kobi je išao na probu u Lejkerse i ja sam bio sa njim, ali Džeri Vest tadašnji generalni menadžer prekida probni trening posle 20 minuta. Nije želeo da ga ostali vide,. a on je video sve što treba - pričao je Vekario u dokumentarcu "Soleman"

Džeri Vest je mislio da će Kobi biti najbolji igrač drafta 1996., samo je bilo pitanje kako će ga dobiti.

Uoči drafta najveća briga je bila da ga ne pokupi Nju Džersi Netsi sa 8. pozicije, već ako prođe to mesto Lejkersi su imali dogvoor sa Šarlotom o trejdu Divca za Kobija Brajanta.

Ali, kako ubediti Netse da ne uzmu Kobija? Brajant je potpisao sa adidasom i njegovo ime se pročulo a Netsima treba krilni igrač poput njega.

Tada je krenula priča. Preko svojih izvora Soni Vekario i ekipa iz Adidasa je pustila priče da Kobi ne želi da igra blizu kuće ( živeo je u Filadelfiji koja je blizu Nju Džersija) da će se vratiti u Italiju da igra utd.

Džo Brajant i kobi Brajant Foto: Guliver/Stephen Dunn/Getty Images

Dolazi veče drafta i izbor sa pozicije broj 8. koju bira Nju Džersi koji bira Keri Kitlsa! A onda 13. pik bira Šarlot i uzima Kobija, a Brajant izlazi i grli Sani Vekaria. Niko nije znao da će menjati Vlade Divca za nepoznatog igrača.

I desila se magija. Sve što je Kobi dotakao pretvaralo se u zlato, a adidas je ozbiljno uleteo u biznis sa patikama i poremetio rad Najkija sa Kobijevom potpisanom patikom "Crazy8"

Video: Šampionski NBA prsten Kobija Brajanta izlazi na aukciju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    3. novembar 2020 | 21:42

    Neverovatan igrac i covek koji je ispisao istoriju NBA lige i kosarke uopste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA