≫ 

Mnogi porede Lebrona sa Džordanom, ali ovaj podatak pokazuje kakva je "noćna mora" Majkl zapravo bio

I zašto će uvek biti onih koji će braniti njegov "oreol" najboljeg u istoriji košarke

  • 9
Michael Jordan, Majkl Džordan, Scottie Pippen, Skoti Pipen Foto: Tanjug/AP

Kako je završena još jedna NBA sezona pre koju nedelju, došlo je vreme za svođenje "računa" među pedantnim američkim statističarima, ali i za odmore među igračima.

I dok košarkaši, predvođeni Lebronom Džejmsom ne žele da se vraćaju na parkete pre januara, američki mediji su podsetili na jedan statistički podatak koji se, između ostalih dotiče i Lebrona.

Džejms je sa Lejkersima osvojio svoj četvrti šampionski prsten u NBA karijeri posle dva sa Majamijem i jednog sa Klivlend Kavalirsima i odmah su se raspalila poređenja sa Džordanom i polemike da li je on najbolji u istoriji košarke.

Slučajno ili ne, statističari su izdvojili najbolje poenterske proseke koje protiv ekipa imaju određeni igrači i istakli su da je Majkl Džordan protiv 16 timova imao najviše poena u proseku kao pojedinac.

Iza njega je Vilt Čemberlen sa šest ekipa koje je posebno "terorisao". Džordan je najviše "uništavao" Portland Trejlblejzerse kojima je tokom karijere u proseku ubacivao 33,9 poena.

Sledi Juta Džez sa 32,7 (podsećamo da je Juta dvaput bila finalista NBA lige u tom periodu), pa Finiks Sans sa 32,4, Milvoki Baks sa 32,2, San Antonio Spars sa ravno 32, koliko su od Džordana primali i Šarlot Hornetsi.

Boston se držao na 30,7, Kavalirsi na 30,5, Roketsi su "zaustavljali" Džordana na 30,4 dok je Hitu ubacivao tačno 30 poena po meču.

Netsima, Pejsersima, Hoksima, Medžiku, Nagetsima i Minesota Timbervulvsima je Džordan "zatrpavao" koš u rasponu od 29,9 do 29,2 poena.

Čemberlen je bio posebno motivisan protiv Lejkersa sa 39,4, a pored Siksersa, Kingsa, Pistonsa i Niksa, najmanje je ubacivao Vašingtonu 32,4.

Preostalih osam ekipa raspodeljeno je na sve ostale igrače u istoriji NBA i među njima su Kevin DUrent, Džoel Embid, Alen Ajverson, Adrijan Dentli, Lebron Džejms i Kajri Irving.

Michael Jordan, Majkl Džordan Foto: Tanjug/AP

Durent je Voriorsima, pa onda Tanderima i Grizlisima do sada ubacivao najviše (31,4 Oklahomi, 30,9 Golden Stejtu i 26,9 Memfisu).

Dentli je dominirao protiv Dalas Maveriksa (29,2), Ajverson protiv Toronto Reptorsa (29,7), Irving protiv Nju Orleans Pelikansa (28 poena), Embid protiv LA Klipersa (31,2), a Lebron Džejms protiv Čikago Bulsa.

"Kralj" je Čikagu ubacivao 28,6 poena, a nije posustao ni ove sezone u jedinom meču koji je igrao protiv tima iz "Vetrovitog grada" kada je postigao 30 poena.

Michael Jordan, Majkl Džordan Foto: Tanjug/AP

Kada se pogleda ova statistika jasno je ko je najbolji poenter na listi, mada je jednako jasno da Džejms uz nešto više od 25 poena deli i 10,2 asistencije po meču.

Shodno tome, njegov stil igre je drugačiji nego što je bio Džordanov, jer je Em Džej bio okrenut "maltretiranju" svojih na treninzima, kako bi ih kasnije "izbrusio" da postanu šampionski kalibar u najvažnijim trenucima.

U takvim momentima se nije libio da im prepušta odgovornost da šutiraju ključne šuteve (setimo se pogotka Stiva Kera), ali je u gotovo svim ostalim bio prva napadačka violina i pitanje je da li će takve i biti bilo kada više.

Video: Džordan, pa sad i on: Lebron Džejms popušio tompus na konferenciji za medije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    6. novembar 2020 | 19:25

    Nikada se nece roditi igrac kao sto je Majkl Dzordan covek je bog kosarke smesna su bili kakva poredjenja bilo kog igraca sa njim.

  • baba smilja iz darosave

    6. novembar 2020 | 21:41

    dzordan je igrao isk;ljucivo na suterskojn poziciji (svi su igrali za njega da bi on sutirao) i ponekad nisko krilo.lebron igra na svih 5 pozicija bez problema i neverovatno dodaje loptu i organizuje igru.

  • obrad1002

    7. novembar 2020 | 02:46

    Nba kosarka u danasnje vreme se tokom sezone igra kompletno bez odbrane! 132:126 124:117 itd.. naravno de se nabacaju poena... mj je imao po 50 a rezultat 82:76..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA