≫ 

Fenjeraš žestoko mučio Zvezdu: Crveno-beli jedva "slomili" otpor Primorske!

Malo ko je očekivao da će se Zvezda ovoliko "preznojiti" za pobedu u Sloveniji

  • 74

Video: Najzanimljiviji trenuci prvog poluvremena meča KK Crvena zvezda i KK Koper Primorska

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su ekipu Koper Primorske u meču šestog kola ABA lige sa  84:72.

Prvoplasirani tim ABA lige je protiv poslednjeg u istom takmičenju do pobede došao mnogo teže nego što se očekivalo, a ako je neko u Zvezdi mislio da će u hali Bonifika imati lakši trening, grdno se prevario.

Da sve bude još čudnije, crveno-beli su sami sebi bili najveći protivnik u ovom meču u kom je Primorska apsolutno dominirala u skoku i time održavala svoj priključak sve do samog kraja.

Srpski tim se oslanjao na pouzdan šut za tri poena i kada je on stao, a Primorska nije popustila na skoku i još je iskontrolisala svoje izgubljene lopte, došlo je i do problema za Beograđane.

Tako je Zvezda u drugom poluvremenu dopustila slovenačkom predstavniku da joj prednost od 18 poena svede na svega tri poena prednosti u četvrtoj četvrtini.

Tada je na scenu stupio Kori Volden koji je svojim potezima, pre svega iz odbrane, diktirao ritam u nekoliko napada Zvezde i tako je pokrenuo ka pobedi.

Najefikasniji je kod pobednika bio Tejlor Ročesti sa 16 poena, koliko je imao i Ognjen Dobrić, dok je Volden imao 15, a Džoni O'Brajant 13. Dobrić je svojoj statistici dodao i šest skokova, a Ročesti pet asistencija.

U poraženoj Primorskoj Jurij Macura je imao 17 poena i čak 17 skokova, od čega je šest bilo u napadu. Urban Durnik je doprineo sa 14 poena, Matej Rojc sa 12, a Erjon Kastrati sa deset.

Koper Primorska Crvena zvezda Foto: aba-liga.com/Koper Primorska/Aleksander Golob

Zvezda je, gledano po "suvom" kvalitetu od starta bila jasno bolja od Primorske, samo to nije odmah pokazivala.

Nerezonske greške i sporo paljenje doveli su do toga da prvi poeni, ijedne od ekipa, bude koš Tejlora Ročestija sa poludistance posle dva i po minuta igre.

Prve rupe u igri Primorske nazirale su se i kod akcije kada je Ročesti ostao sam u levom ćošku za otvorenu trojku i 7:4, a ta ista rupa se jasno pokazala u još dve ili tri situacije jer je Ročesti iz takvih šansi "sipao" bez greške.

Jedna od retkih dobrih strana Primorske, koja napola ide na dušu igrača Zvezde bio je ofanzivni skok i borbenost Jurija Macure, Luke Vončine i Bojana Radulovića.

Koper Primorska Crvena zvezda Foto: aba-liga.com/Koper Primorska/Aleksander Golob

To se posebno isticalo u reketu, gde je Primorska tražila većinu svojih prilika da poentira. Neretko je posle ofanzivnih skokova ili uz faul i uspevala.

Do sredine prve četvrtine, Zvezda je imala prednost od nekoliko poena i ta prednost počela je da raste kada su se u tandemu raspucali Ročesti i Ognjen Dobrić.

Njih dvojica su u finišu tog dela igre odveli Zvezdu na 25:13 što je bila prva dvocifrena prednost, da bi Beograđani sa +14 završili uvodnih deset minuta.

Koper Primorska Crvena zvezda Foto: aba-liga.com/Koper Primorska/Aleksander Golob

Druga četvrtina donela je povećanje te prednosti, ali i povremeno i odsutnost igrača crveno-belih u odbrani. Očekivano je bilo da se protiv fenjeraša iz Primorske neće mnogo fizički trošiti, pa su Slovenci to znali i tako uspevali da drže korak do poluvremena.

Zvezda je pre isteka 20. minuta imala i 18 poena prednosti posle dobre asistencije Ročestija za O'Brajanta koji je pogodio za 47:29, ali su Slovenci do odmora svoj zaostatak sveli na 11 poena.

U trećoj četvrtini Zvezda nije dodala gas, naprotiv. Primorska je koristila meke kontakte igrača crveno-belih da u situacijama 2+1 priđe na 54:46.

Koper Primorska Crvena zvezda Foto: aba-liga.com/Koper Primorska/Aleksander Golob

Za to vreme su igrači crveno-belih promašivali trojke, a kad su krenuli da rešenja traže u unutrašnjoj igri, košarkaši su praktično samo krenuli da idu od jedne do druge linije za slobodna bacanja.

Tu "rutinu" i monotoniju je nakratko prelomio Lengston Hol atraktivnim i dugim dodavanjem preko cele odbrane Primorske za zakucavanje Emanuela Terija.

A, kada su se nadovezali Ognjen Dobrić i Aleksa Uskoković trojkama, Zvezda je otišla na komotnih +13, 65:52.

Koper Primorska Crvena zvezda Foto: aba-liga.com/Koper Primorska/Aleksander Golob

Međutim, boljka Zvezde ove sezone je ta nekonstantnost i činjenica da se izgubi na terenu posle dobrog perioda. Tako je izgubila i meč sa Bajernom pre nekoliko dana, a na isti način je i Primorska za oko minut i po serijom 8:0 prišla na -5 na kraju treće četvrtine.

Ta napadačka letargija Zvezde nastavila se i u prvom napadu u poslednjoj deonici jer crveno-beli drugi put u meču nisu iskoristili napad pre nego je on istekao.

Fleke je u sledećem izvadio Aleksa Uskoković odličnom odbranom, ukradenom loptom i poenima u kontri za 67:60 i to u situaciji kada su Slovenci mogli da priđu na -3 ili čak -2 da su rešili akciju.

Koper Primorska Crvena zvezda Foto: aba-liga.com/Koper Primorska/Aleksander Golob

Primorska tu nije stala, već je do sredine četvrte četvrtine nastavila da pritiska iz reketa, odakle je pred kraj imala čak 40 postignutih poena. Poenima Bojana Radulovića prišla je na 69:66 i tada je proradio Kori Volden.

Najpre je pogodio dva slobodna bacanja, a onda posle ukradene lopte i trojku uz faul, čime je za praktično dva napada prelomio meč u korist Zvezde, jer su crveno-beli otišli na 75:66.

Ubrzo je O'Brajant na niskom postu lepo pivotirao za poene i +10 u korist Zvezde na tri i po minuta pre kraja, posle čega je Zvezda rutinski privela meč kraju i upisala šestu pobedu, dok je slovenački predstavnik i šesti put poražen.

Četvrta četvrtina:

Koper Primorska Crvena zvezda Foto: aba-liga.com/Koper Primorska/Aleksander Golob

40. minut - Promašaj Uskokovića za tri, Macura blokira Terija, pa onda ne pogađa trojku. Nije kroz obruč loptu mogao da proturi ni Vončina i ostaje na kraju 84:72 za crveno-bele.

39. minut - Polaganje Hola i nova dva poena za Zvezdu. Hol je usput i fauliran, 84:72 za Zvezdu.

38. minut - Nekoliko grešaka na obe strane posle kojih Macura dobija faul i pogađa jedno od dva slobodna bacanja (79:70). Durnika faulira Teri, koji zatim poentira iz reketa - 81:72.

37. minut - Dobar potez O'Brajanta na niskom postu, lepo je ispivotirao i došao do poena za 79:69 vodi Zvezda.

36. minut - Faul Kuridža, pa onda i Lazić. Kastrati završava meč sa pet faulova. On je poslao Voldena na liniju za slobodna bacanja (77:68).

Koper Primorska Crvena zvezda Foto: aba-liga.com/Koper Primorska/Aleksander Golob

35. minut - Volden precizan sa linije bacanja (71:66). Krade loptu Volden, pa onda u kontri daje trojku uz faul, 75:66 za Zvezdu. Opet je ukrao loptu, ali onda i gazio aut liniju. Durnik je u akciji Primorske poentirao horogom - 75:68.

34. minut - Lazić je iznudio faul u napadu, Ročesti je promašio trojku, a Primorska je istrčala kontru i Radulović je pogodio za 69:66. Ni Lazić nije pogodio trojku, O'Brajant je skočio u napadu i dobio faul Macure.

33. minut - Dobar flouter Rojca, promašaj Voldena za tri poena. Primorska ima 30 skokova, Zvezda samo 17. Tu je i ključni razlog što Slovenci imaju priključak. Radulović pogađa novi flouter - 69:64 za Zvezdu.

32. minut - Dobrić fauliran, nesportska Kastratija na igraču Zvezde, Ognjen je siguran sa penala, ali crveno-beli ne koriste dodatni napad - 69:60.

31. minut - Zvezda ne koristi napad, ističe vreme, ali Uskoković krade loptu i polaže u kontri, 67:60 za Zvezdu.

Treća četvrtina:

Koper Primorska Crvena zvezda Foto: aba-liga.com/Koper Primorska/Aleksander Golob

30. minut - Nemanič je asistirao, a onda pogodio i trojku, Primorska je opet prišla (65:57). Koš Macure uz faul Jagodić-Kuridže, pa promašaj O'Brajanta, ali Primorska na samo pet poena zaostatka - 65:60.

29. minut - Lepo je okrenuo Kuridžu Durnik posle dodavanja Nemaniča - 65:54.

28. minut - Kastrati promašuje trojku, novi ofanzivni skok Primorske, 11 ih zvanično ima slovenački tim. Trojka Uskokovića! Asistirao mu je Jagodić-Kuridža - 65:52.

27. minut - Lep alej-up od Hola za Terija, van linije 6,75 je bacio Lengston loptu, a Teri je prikucao bez problema (59:51). Četvrta lična Ročestija, pa onda četvrta trojka Dobrića u pravom trenutku - 62:52 vodi Zvezda.

26. minut - Macura na liniji penala, pa faul nad Markom Jagodić-Kuridžom. Kastrati je pogodio spolja na isteku napada, samo +6 za Zvezdu - 57:51!

Marko Jagodić Kuridža Foto: Marko Jovanović

25. minut - Macura ne pogađa iz blizine, prethodno nije htela trojka Voldena u napadu Zvezde. Rojc ide na koš i pogađa, ali mu je dosuđen faul u napadu. Isti igrač je zatim napravio i faul za slobodna bacanja Voldena - 56:46.

24. minut - Promašaj Hola, dvojka Rojca! Primorska drugim šutem sa distance za dva minuta prilazi na samo osam poena zaostatka - 54:46 vodi Zvezda..

23. minut - Kuzmić pod faulom, Durnik baca loptu "u bunar", Hol u napadu Zvezde ne pogađa trojku, a Rojc uz faul opet ubacuje poene za Primorsku - 54:44.

22. minut - Durnikov faul na Voldenu posle prekršaja u napadu Primorske, 53:38 vode crveno-beli. Vončina daje prvu trojku za Primorsku - 53:41.

21. minut - O'Brajant "zida" pod košem, na snagu izgrađuje poziciju za šut, posle promašaja Vončine. Rojc takođe nije pogodio, ni iz prve, ni iz druge šanse posle ofanzivnog skoka Macure - 51:38 za Zvezdu.

Druga četvrtina:

20. minut - Precizan Rit u kontri, posle užasnog pokušaja Dobrića koji je silio u reketu pored trojice. Rojc je rešio napad Primorske posle ofanzivnog skoka i tako Slovenci drže korak - 49:36. Lepa asistencija Vončine, kroz odbranu za Macuru koji ostaje sam pod košem za 49:38 u korist Zvezde.

19. minut - Greši O'Brajant u koracima, Macura ga je lepo odbranio i pustio, Rojc asistira Durniku, a ovaj završava akciju od table. O'Brajant promašuje trojku, Vončina uz faul Terija pogađa - 47:34 za Zvezdu.

18. minut - Kastrati gubi loptu, pa pravi faul na Teriju, Ročesti ostavlja loptu O'Brajantu pod košem i ovaj opet lagano rešava za 47:29.

17. minut - Trojka Ročestija, četvrta, pa onda i poeni O'Brajanta posle dodavanja Simonovića (45:29). Na drugoj strani Vončina i Radulović se muče i tek posle dva ofanzivna skoka, Radulović dobija faul - 45:29 za goste.

16. minut - Radulović poentira "na silu" na niskom postu, pa Vončina preko ruke daje tešku dugu dvojku - 40:29 za Zvezdu.

15. minut - Macura se bori pod košem i uz ofanzivni skok upisuje poene i dobija faul (35:25). Treća trojka Ročestija, Teri krade loptu Raduloviću i opet Ročesti pogađa, ovog puta sa poludistance - 40:25 za Zvezdu.

14. minut - Nekoliko faulova, secka se sada igra poprilično, a O'Brajant pogađa trojku, svoju prvu na meču - 35:22.

13. minut - Lepa akcija za Simonovića, krilo Zvezde se ubacuje uz čeonu liniju za lako polaganje. Hol u kontri asistira Kuridži, ali Marko ne pogađa na obruču - 32:22 vode crveno-beli.

12. minut - Kuridžu neće trojka, Kastratija hoće poludistanca, a Radulović pogađa horog, da bi Kastrati još jednom naskočio za dva, serija Primorske 6:0 za kratko vreme - 30:22 za Zvezdu.

11. minut - Dva faula Zvezde za 12 sekundi, prvo Simonović, onda i Jagodić-Kuridža na šutu Macure, 28:16. Dva penala pogađa i Kuzmić posle dobrog dodavanja Hola - 30:16 vodi Zvezda.

Prva četvrtina:

10. minut - Tejlor Ročesti opet zaboravljen u uglu i opet to kažnjava trojkom za prvu dvocifrenu razliku Zvezde, 25:13. Primorska smanjuje sa linije penala, Dobrić opet siguran na trojci - 28:14 na kraju četvrtine.

9. minut - Jagodić-Kuridža krade loptu, ali promašuje na drugoj strani, Dobrić ne greši iz sledeće kontre za tri - 22:13 za crveno-bele.

8. minut - Lep okret i pogodak Rita iz horoga, ali Kastrati takođe precitzan uz faul, pa se Koper drži na četiri poena zaostatka - 17:13. Dobrić fauliran na krilu, 19:13 za Zvezdu.

7. minut - Durnik i Macura igraju dobro u Primorskoj, pa Durnik posle pogotka Terija smanjuje prednost Zvezde na 15:11.

6. minut - Rojc je prošao do table i nije pogodio, Volden je na drugoj strani pogodio koš uz faul - 10:7 za Zvezdu. TRojka Dobrića, pa izgubljena lopta Rojca odmah po izvedenoj lopti, ne pogađa i drugi put Dobrić u dva napada, ali ni Vončina iz teške pozicije nije vratio trojku - 13:9.

Ognjen Dobrić Foto: Marko Jovanović

5. minut - Gubit loptu Dobrić, Rojc je dobro istrčao u kontri i pogodio uz faul Voldena. Asistirao mu je Vončina za 7:7. Dve promašene trojke na obe strane.

4. minut - Durnik pogađa dva slobodna bacanja, Ročesti ulazi u ritam i pogađa otvorenu trojku iz ugla posle pasa preko odbrane Kopra - 7:4 za Zvezdu.

3. minut - Ročesti sa poludistance ubacuje prve poene za Zvezdu i uopšte na meču, Macura uzvraća zakucavanjem na drugoj strani. O'Brajant fauliran na šutu i precizan sa penala - 4:2 za Zvezdu.

2. minut - Ročesti je lepo prošao, ali njegovo polaganje nije završilo u obruču. Na druoj strani se spetljao Kastrati se spetljao, O'Brajant i Teri su se posle dodavanja "potukli" za loptu, pa je O'Brajant bacio er-bol.

1. minut - Izgubljena lopta za Terija, pa onda iza Primorsku, nesiguran početak obe ekipe.

Sastavi ekipa:

Koper Primorska: Šuster, Durnik, Flerin, Rojc, Kastrati, Radulović, Hrabar, Macura, Nemanič, Vončina. Trener: Andrej Žakelj.

Crvena zvezda: Ročesti, O'Brajant, Hol, Volden, Uskoković, Lazić, Rit, Dobrić, Simonović, Jagodić-Kuridža, Kuzmić, Teri. Trener: Saša Obradović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezda lee

    8. novembar 2020 | 21:20

    Prvo tabelu pogledajte, pa tek onda donesite zakljucak ko se ustvari muci.6-0 malo li je.Sportski pozdrav!

  • Žika Živac

    8. novembar 2020 | 19:56

    Ustaški klub partizan! 🇭🇷🏁

  • Žika Živac

    8. novembar 2020 | 19:48

    Idea je sponzor daje lovu. A NDH je matica partizana, postojbina, rodna gruda. To ne može da bude isto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA