≫ 

Metalostrugar koji je postao legenda Zvezde posle poziva Vujoševića: Neverovatna priča Milete Lisice

Tužne vesti stigle su na Mali Kalemegdan, gde je preminuo legendarni igrač crveno-belih

  • 13
Mileta Lisica i Duško Vujošević ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Mileta Lisica, legendarni košarkaš Crvene zvezde, preminuo je u 54. godini života. Iako je s košarkom počeo da se bavi relativno kasno za današnje prilike, imao je karijeru dugu 20 godina u kojoj je osvojo mnoge titule i priznanja.

Navijači Zvezde će ga zauvek pamtiti po dve titule koje je doneo crveno-belima posle dve decenije posta, uz titulu najkorisnijeg igrača finala prvenstva.

U Crvenoj zvezdi Mileta je odigrao 103 utakmice i postigao 1345 poena. Pored Zvezde u kojoj je stekao status legende, Lisica je u bogatoj karijeri igrao i za Poliester iz Priboja u kojem je ponikao, Slobodu iz Tuzle, Borovice iz Rume, Pivovarne Laško, francuskih Le Mana i Limoža, Lavova 063 i Novog Sada, gde je nastavio da živi po završetku karijere.

Radio u dve smene u fabrici FAP Priboj kao metalostrugar i uporedo trenirao i igrao utakmice

Put Mileta Lisice do košarkaških visina je prava filmska priča. Rođenje u priboju 12. juna 1966. godine, gde je radio u lokalnoj fabrici FAP kao metalostrugar, a uporedo je igrao za lokalni tim Poliester.

Nekako je uspevao da uskladi posao u dve smene sa utakmicama i treninzima, uz razumevanje za povremene izostanke s posla. Njegova ekipa je iz Druge srpske lige ušla u viši rang, Prvu B ligu, a Lisica je kasnije kao jedan od najistaknutijih u ekipi prešao u Slobodu iz Tuzle na poziv Borislava Džakovića.

Duško Vujošević ga zvao u Zvezdu

Lisica se u Tuzli u potpunosti posvetio igri pod obručima i odigrao je uspešno celu sezonu 1991/92, a zatim je dobio poziv Crvene zvezde. Interesantno, kako je sam Lisica otkrio, za njegov dolazak u Zvezdu najzaslužniji je Duško Vujošević, legendarni trener Partizana, koji je te sezone vodio crveno-bele.

Duško Vujošević Duško Vujošević; Foto: Telegraf

- Imao sam ugovor na četiri godine. Da se nije desio rat, hteo ne hteo morao bih da ostanem u Tuzli ili da neko plati obeštećenje pa da me uzme. Tadašnji predsednik Crvene zvezde Dragan Kapičić zvao me je otprilike tri meseca pre početka rata, ali imao sam ugovor i nisam znao šta da mu kažem. Međutim, počeo je rat i u Tuzli mi kažu: 'Hajde ti kući, ne treba da budeš ovde'. Kada sam se vratio u Priboj, Kaponja me je ponovo zvao da dođem u Zvezdu - ispričao je Lisica, a zatim dodao da je najzaslužniji za njegov prelazak bio Duško Vujošević.

- Znaš ko je mene doveo u Zvezdu, to je iznenađenje? Dule Vujošević. On je prethodnu sezonu proveo u Crvenoj zvezdi i sezonu 1992/93 počeo je u klubu sa Kalemegdana. Bio mi je trener možda mesec dana. Dule je potom otišao u Italiju, došao je Vladislav Lale Lučić i uzeli smo titulu. Trener Partizana, tada aktuelnog šampiona Evrope, bio je Željko Obradović koji je i dalje u timu imao mnogo igrača iz prethodne sezone - prisetio se on u intervjuu za Sport klub nedavno.

Mileta Lisica Mileta Lisica u dresu Crvene zvezde, Foto: MN Press

Lisici je san bio da zaigra za Zvezdu, nije se ni nadao da će ikada dobiti tu priliku, pa je na pitanje predsednika Zvezde Dragana Kapičića "šta traži da igra u Zvezdi", odgovorio da mu nije potrebno ništa.

- Počeo sam kasno da treniram košarku, sa 19 godina. Nisam razmišljao da ću postati igrač. Jednostavno, što se kaže, krenulo me. Nisam sanjao da će me zvati Sloboda, a kamoli Zvezda. I onda ti se ostvari san. Ja sam inače zvezdaš. Zove mene Kaponja i pita: 'Šta tražiš da igraš za Zvezdu?‘, a ja odgovorim: 'Ništa‘. Pa šta da tražim? Meni srce puno... Imao sam sreću da mi Lale bude trener – izuzetan čovek i veliki šmeker. Sa njim je sve bilo lakše - prisetio se Lisica.

Lisica je u prvoj sezoni kada je Zvezda osvojila

Mileta Lisica je preminuo u sredu u Novom Sadu u 54. godini života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    11. novembar 2020 | 16:34

    Dobar kosarkas, dobar lik, specifican igrac, kakvih je malo danas. Miletaa Lisica, sjecam se kako me nervirao spiker, kada to izgovori, nakon poena Mileta, koje postigne mom Partizanu. Eto a mi se svadjajmo ko je ko, ko je Grobar, limar, Delija, jeb... to, svi nas gaze citav svijet, jos mi izmedju sebe se tlacimo, a niko nas nista ne pita niti ce da pita. Evo primjer Evrolige, Partizan odbi preko milion evra za Fiba liga sampiona, da bi se slihtao Bartolomeu, ali ne j. nas niko ni 5 posto, kada mi Partizan i Zvezda nismo slozni. Uglavnom Mile neka ti je SLAVA, u ime Grobara.

  • Dule Vujošević

    11. novembar 2020 | 16:45

    Od dece koje šetaju pored pionira napravi igrače.Slava ti Mileta veliki si bio poslednji pozdrav od Grobara iz Smedereva

  • Pribojac

    11. novembar 2020 | 18:28

    Slava i hvala velikom Pribojcu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA