≫ 

Zvezda je imala mnogo dobrih stranaca u istoriji: Da li Lojd može da bude najbolji do sada?

Bek crveno-belih istakao ozbiljnu kandidaturu

  • 14
Igrači Crvene zvezde, Markus Vilijams, Bili Beron, Čarls Dženkins, Džordan Lojd

Foto: MN Press, Marko Jovanović

Crvena zvezda je imala mnogo stranaca u svojoj novijoj istoriji od devedesetih pa na ovamo. Neki su ostavili trag, nekih se navijači i slabo sećaju, zato je red da se prisetimo nekih od njih i da vidimo ko može da uđe u konkurenciju najboljih u istorjiji.

Nema sumnje da Džordan Lojd ovogodišnje pojačanje ide u pravcu da bude jedan od najboljih.

Čak 21,6 poena u Evroligi u proseku daju mu velike šanse za to, ali rezultat se gleda na kraju i broj osvojenih trofeja.

Ali da krenemo redom..

Prvi strani košarkaši koji su igrali za Crvenu zvezdu su bili Čarls Smit i Vajt Stjuart. Oni su nastupali u sezoni 1996-97, i to samo u Kupu Radivoja Koraća (tada stranci još uvek nisu mogli da igraju u domaćoj ligi).

Čarls Smit, učesnik Olimpijskih igara u Seulu 1988, je odigrao samo 9 utakmica i postigao 186 poena, dok se Vajt Stjuart nije pokazao onako kako se očekivalo, i posle sedam mečeva i 27 koševa napustio je Zvezdu, a njega je u toj sezoni zamenio Simeon Hejli koji je odigrao dve poslednje utakmice u Kupu Koraća.

Neki osvajali titule, neki  tukli devojke, a neki odigrali samo jedan meč

 

Nekon toga dolazili su Demijen Fišbek i Ajzeja Moris, ali prva dvojica koji su postali ljubimci navijača bili su Džejms Skuni Pen i Obina Ekezije sezona (2002/03)

Bilo je tu košarkaša poput Majkla Kempbela ili Vrbice Stefanova, koji su odigrali samo po jedan meč, ili Normana Ričardsona koji je bio prvi strani igrač koji je u Crvenoj zvezdi osvojio neki trofej – Kup Radivoja Koraća u sezoni 2003-04.

Nakon toga usledilo je mnogo igrača koji su ostajali po sezonu ili manje poput Endrja Viznevskog, Džerlada Hendersona, Emre Bajeva, Tundžija Avodžobija (2004/05) Lerija O Benona,  Antonia Bruksa itd..

Zanimljivo je da je Bruks ostao poznatiji po tome što je tukao devojku. Tokom boravka u Srbiji u žiži javnosti je bio i zbog atraktivne izabranice srca, Kristil Ludvig.

Početkom feberuara 2007. godine izbio je veliki skandal kada je u noćnom klubu Taš pretukao devojku. Posle nekoliko dana bure, gospođica Ludvig potvrdila je reči tamnoputog pleja crveno-belih, koji se pravdao da ju je samo odgurnuo, usled čega je ona pala i udarila glavom o zemlju, i na kraju završila u Urgentnom centru.

Antonio Bruks

Antonio Bruks igrao u KK Crvena zvezda sezona 2006/07 Foto: MN Press

Američki košarkaš stigao je u Crvenu zvezdu krajem oktobra 2006. godine kao mega pojačanje, kao neko ko je imao solidnu NBA karijeru

Međutim, svi oni su ostavljali mali trag u Zvezdi. Prvi strani igrač, Amerikanac koji je sa Zvezdom produžio ugovor bio je Demarkus Nelson (2012/13), a posle njega je to uradio i Čarls Dženkins, dok su se Maik Cirbes i Markus Vilijams  vraćali u klub sa Malog Kalemegdana. Svi oni su ostavili dublji trag u Zvezdi.

Dao trojku Partizanu za pobedu, pa dobio otkaz

 

Pogotovo Dženkins, Vilijams i Cirbes koji imaju triplu krunu u jednoj sezoni 2016/17 kada su uzeli Kup, ABA ligu i Superligu. Nakon toga usledilo je sovajanje još dve ABA lige gde su učestvovali Tejlor Ročesti, Džejsm Feldin..

Ipak, Čarls Dženkins je košarkaš sa najviše osvojenih trofeja među stranim igračima (mada on poseduje i srpski pasoš ) – ukupno sedam (dva prvenstva Srbije, tri Kupa Radivoja Koraća i dve ABA lige). Ujedno, on je i stranac sa najviše odigranih utakmica – 234, i najviše postignutih poena – 2.298.

Ostaće upamćen i Moris Bejli koji je svojom trojkom o tablu doneo pobedu Zvezdi u večitom derbiju nad Partizanom, a posle utakmice – dobio otkaz.

Moris Bejli

Dao trojku o tablu za pobedu protiv Partizana, sutra dobio otkaz Moris Bejli Foto: MN Press

Gledajući protekle dve sezone i Bili Beron je ostao u srcima navijača i ostavio je dobar trag u Zvezdi, pre svega zbog titule prvaka Srbije koju je doneo poenima u poslednjim sekundama.

Činjenica je da su bili koraci, ali sudije nisu svirale ništa. Osim njega i Lorenco Braun je imao odličnu sezonu, šteta što je prekinuta i što nije ostao do kraja.

Sad je Džordan Lojd na pravom putu da prestigne slavu mnogih stranaca. Teško da će nadmašiti Đenku po broju trofeja, ali možda bi po individualnom učinku mogao da bude najbolji ikada. Ostaje samo da se vidi da li će doneti neki trofej na Mali Kalemegdan, ako se ova sezona uopšte bude odigrala do kraja.

Svi Zvezdini stranci (računaju se samo oni koji nisu sa područja regiona eks Jugoslavije)

Čarls Smit, Dvajt Stjuart i Simeon Hejli (1996-97),

Demijen Fišbek (2000-01)

Ajzeja Moris (2001-02)

Skuni Pen, Obina Ekezi, Tajron Vošington (2002-03)

Majkl Kembel, Norman Ričardson i Endru Vižnevski (2003-04)

Džerald Henderson, Emre Bajev, Tundži Avodžobi (2004-05)

Stiven Marković, Leri O’Benon,  (2005-06),

Antonio Burks, Bili Tomas, Kibu Stjuart (2006-07)

Omar Kuk,  Pavel Gromiko (2007-08)

Lorens Roberts, Endru Ovens (2008-09)

Moris Bejli, Majk Tejlor, Filip Videnov (2009-10)

Rikardo Marš, Entoni Majls, Džamar Jang (2010-11)

Omar Tomas, Adam Morison (2011-12)

Demarkus Nelson, Elton Braun, Majkl Skot, Moris Almond (2012-13)

Čarls Dženkins, Blejk Šilb, Oleksandr Lipovij (2013-14)

Maik Cirbes, Markus Vilijams, Sofoklis Skorcanitis, Rajan Tompson, Gal Mekel, Kvinsi Miler, Tarens Kinzi (2015-16)

Nejt Volters, Dion Tompson (2016-17)

Tejlor Ročesti, Džejms Feldin, Matijas Lesor, Dilan Enis (2017-18)

Bili Beron, Majkl Odžo, Stratos Perperoglu, Muhamed Faje, Džo Regland, K.C. Rivers (2018-19).

Bili Beron, Majkl Odžo, Stratos Perpeoglu, Čarls Dženkins, Lorenco Braun, Muhamed Faje, Džejms Gist (2019/20)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni Granata

    12. novembar 2020 | 14:42

    A gde je moj omiljeni i jedan od najboljih KVINSI MILER? Isto bi dodao i Jaku Blažića!

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    12. novembar 2020 | 11:37

    За сада Маркус...држао рекорд ЕЛ са аситенцијама, после Јовић наставио...разигравао Бобија који био у идеалној петорци...а оно што памте и гробари, а не само ми, 17 везаних поена за њихово подрумирање, и то кад је било најважније и кад није било дозвољено нашим навијчима да буду у хали..

  • Cure

    12. novembar 2020 | 11:42

    Lojd je vec sad bez konkurencijee masinerijaaa od igracaa..Dace bog da ostane sto duze..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA