≫ 

Oslabljeni Efes demolirao Zvezdu trojkama! Turci imali +21, pa "popustili gas" i slavili u Beogradu

Tekstualni prenos meča pratite na Telegraf sportu

Crvena Zvezda Efes

Foto: MN Press

Košarkaši Anadolu Efesa ubedljivo su pobedili Crvenu zvezdu sa 75:64 u meču 11. kola Evrolige u beogradskoj hali "Aleksandar Nikolić".

Efes je meč rešio zahvaljujući neverovatnim procentima šuta za tri poena i 15 pogodaka iz 28 šuteva van linije 6,75 metara.

Ništa manje zasluge ne pripadaju ni Šejnu Larkinu koji je svojim prodorima i povratnim loptama često saigrače ostavljao same kao duhove na trojkama, a oni to nagrađivali pogocima.

Larkin je sam nadomestio izostanak Danstona, Micića i Buboe od standardnih igrača u timu Ergina Atamana, jer Zvezda nije imala lek za njegovu igru u napadu.

Turski tim je u trećoj četvrtini definitivno prelomio meč u svoju korist pogocima spolja i dobrom odbranom na Džordanu Lojdu koji tokom čitavog meča gotovo ništa nije mogao da pogodi.

Najefikasniji je kod pobednika bio Larkin sa 18 poena, Adrijan Moerman je dodao 17 (5/6 trojke), a Krunoslav Simon još 11. U timu Zvezde je Kori Volden ubacio 14 poena, Lojd deset i ostali manje.

Zvezda je prvo poluvreme odigrala kao da je na rolerkosteru. Od furioznih prvih nekoliko minuta, preko letargičnog prelaza između prve i druge četvrtine do čvrste završnice poluvremena.

Smenjivali su se periodi dobre i loše igre Zvezde na obe strane terena u tom periodu i jedina konstanta je bilo potpuno odsustvo Džordana Lojda.

Lojd ni za živu glavu ništa nije mogao da pogodi, pa je svojom energijom u odbrani, ali i napadu morao da ga odmeni Kori Volden i to je radio kad god je bio na parketu.

Crvena Zvezda Efes

Foto: MN Press

Njegove jednostavne odluke, bile su najčešće efikasnije od Ročestijevih prekomernih driblinga i komplikovanja, što se videlo po periodima kada je Kori bio na parketu.

A bio je od starta meča i Zvezdu je najpre trojkom, a onda fantastičnom asistencijom pod koš za Duopa Rita, povukao ka vođstvu 8:0.

Međutim, kada se Efes pribrao od početnog nokdauna, napravio je seriju od šest poena i još pre kraja prve četvrtine počeo da pogađa trojke koje su ga mučile dok su domaći vodili.

U tom periodu je Ognjen Kuzmić odlično skakao i pod svojim i pod košem rivala i bilo je jasno da Zvezdi on više koristi nego neko "lakšeg kalibra" pod košem.

Crvena Zvezda Efes

Foto: MN Press

Efes je do prve prednosti stigao košem Kruna Simona na dva i po minuta pre kraja prve četvrtine 13:12 i tada je počeo da dominira.

Šejn Larkin je umnogome pomagao jer je lagano pronalazio rupe za prodor, a onda slao povratne pasove svojim saigračima, a Kris Singlton, Adrijan Moerman i Douš Balbaj su propuste u odbrani kažnjavali trojkama.

Tako je Efes, posle 16:14 na kraju prve deonice, nanizao čak pet trojki od početka do sredine drugog perioda kada su po dvaput pogađali Larkin i Bugrajan Tundžer.

Crvena Zvezda Efes

Foto: MN Press

Kada se petom trojkom nadovezao i Moerman, Efes je imao maksimalnih +14 tačno na sredini druge četvrtine - 35:21.

Od tog trenutka je Zvezdina odbrana malo živnula, Volden je opet uz Kuzmića povukao svoj tim do serije 8:0, pa su crveno-beli na poluvremenu zaostajali 40:36 posle asistencije Dobrića za Rita.

Treća četvrtina Zvezde bila je ukratko deža-vi onog perioda kada je Efes stvorio prednost od 14 poena na startu druge deonice.

Crvena Zvezda Efes

Foto: MN Press

Defanzivno, energija je bila veoma loša, Džordan Lojd je u napadu bio zaključan i ništa nije mogao da uradi, pa su Anderson, Moerman i Singlton izgradili prednost 65:48 tri minuta pred kraj trećeg perioda.

Zvezda je privremeno tu prednost spustila sa linije za slobodna bacanja na startu četvrte deonice, ali je vrlo brzo Krunoslav Simon ostao sam u ćošku.

Po običaju turskog tima iz ove utakmice, pogodio je trojku, a Efes je otišao na 72:52. Za sve to vreme odbrana crveno-belih je bila vrlo "tanka" iako su crveno-beli imali mnogo više skokova u napadu.

Zvezda je do kraja uspela da smanji zaostatak i samo ublaži poraz jer je Efes popustio "papučicu gasa" i upisao šestu pobedu iz deset odigranih utakmica, dok je ovo Zvezdi bio sedmi poraz iz 11 mečeva.

Video: Izjave trenera i igrača Crvene zvezde pred gostovanje Andaolu EFES-a

Četvrta četvrtina:

40. minut - Ništa od trojke Singltona, ostao je konačan rezultat i 11 poena prednosti za Efes. Ovo je četvrti uzastopni trijumf Efesa protiv Zvezde - 75:64.

39. minut - Pogodak Terija posle izgubljene lopte Dobrića i nekoliko promašaja igrača Efesa - 75:64.

38. minut - Blokada Emanuela Terija, udario je rampu Larkinu, nije ni Kruno Simon bio precizan na šutu.

37. minut - Pogodak Lojda uz faul za -13, Zvezda je malo prišla na dva i po minuta pre kraja - 75:62 vodi Efes.

36. minut - Volden ostaje sam na visini penala i pogađa, 75:56. Pogađa i Dejan Davidovac odmah u sledećem napadu - 75:59.

Crvena Zvezda Efes

Foto: MN Press

35. minut - Trojka Balbaja, Efes kao na šuterskom treningu u Pioniru! Ništa od pogotka Lojda posle teškog šuta za dva poena - 75:54 za istanbulski tim.

34. minut - Branko Lazić u nedostatku boljih rešenja njegovih saigrača, kreće na koš i oslanja loptu na tablu i pogađa za dva - 72:54 za Efes.

33. minut - Trojka Kruna Simona, Efes odlazi na 20 razlike 72:52.

32. minut - Skok za loptu pripao je ekipi Efesa, Singlton nije pogodio s poludistance. Lazić je promašio novu trojku.

31. minut - Dva faula za igrače Zvezde na početku četvrtine, Simon pogađa za dva posle driblinga - 69:52 za Turke.

Treća četvrtina:

Crvena Zvezda Efes

Foto: MN Press

30. minut - Konačno koš Lojda, razdvojio je odbranu od pika i ubacio flouter uz faul - 67:50. Promašio je Džordan dodatno bacanje, a do kraja četvrtine Efes je ostao na 17 razlike posle "cigle" Simonovića sa trojke 67:50. 

29. minut - Trinaesta trojka Efesa, ubacuje je Moerman za novu najveću prednost (65:48). Moerman je uhvatio loptu posle gužve pod košem Zvezde i novim košem potpuno demoralisao crveno-bele 67:48 za Efes.

28. minut - Ročesti faulira Larkina koji se u međuvremenu vratio u igru, dva slobodna bacanja i opet +14 za Efes - 62:48.

27. minut - Simon prolazi na flouter, konačno pogađa nešto i Zvezda, trojka Dobrića - 58:48. Simon se šeta kroz reket domaćih - 60:42.

26. minut - Singlton ostaje opet sam na trojci i opet to kažnjava laganim pogotkom za 53:45. Nova trojka, ovog puta Anderson - 56:45 za Efes.

Crvena Zvezda Efes

Foto: MN Press

25. minut - Koš Larkina za šest desetinki, treći na isteku napada koji pogađa Efes. Davidovac siguran pod košem rivala, 49:43. Larkin posle faula i slobodnih bacanja (50:43) ide na klupu, Balbaj u igri. Teri zakucava - 50:45 za Efes.

24. minut - Larkin odmah rešava akciju na drugoj strani. Volden fauliran pri pogotku, sudije to opet ne vide u brzoj tranziciji. Faul nad Larkinom, pa blokada Terija na Simonu - 47:41 za goste.

23. minut - Faul Lazića, iako je krilni igrač Zvezde stajao u mestu. Larkin opet ostavlja samog Moermana na trojci i Adrijan opet daje trojku, 45:37 za Efes. Lojd blokiran, ali posle ofanzivnog skoka ubacuje prve poene iz igre - 45:39.

22. minut - Lojd faulira rivala, Simon ne ubacuje trojku posle izlaska iz bloka. Lepo kombinuju Jagodić-Kuridža i Kuzmić, a Ognjen pogađa uz faul, ali to sudije ne prihvataju. Lopta je posle šuta dirala tablu, pre nego ju je igrač Efesa sklonio - 42:37.

21. minut - Anderson iz trka naslanja loptu na tablu, opet šest poena prednosti za Efes. Faul Moermana na Jagodić-Kuridži - 42:36.

Druga četvrtina:

 

20. minut - Faul nad Lojdom, vraćena potpuna neizvesnost pred poluvreme, 37:34. Trojka Moermana, pa kratka dvojka Rita - 40:36 na poluvremenu za Efes.

19. minut - Dvojka Gedžima u poslednjoj desetinki akcije, pa trojka Rita za Zvezdu - 37:32 i pet poena prednosti za turski tim.

18. minut - Loše odigrava Davidovac, Dobrić iznuđuje faul na šutu za tri poena. Tundžer je napravio prekršaj posle driblinga igrača Zvezde - 35:29 vodi Efes.

17. minut - Koš Voldena posle ukradene lopte Zvezde! Dvaput "fula" Larkin s trojke, onda to radi i Moerman iako je bio sam na šutu - 35:26 za goste.

16. minut - Nova trojka Efesa, Tuci imaju prvu dvocifrenu prednost. Larkin je pogodio spolja - 32:21. Treća uzastopna trojka, Moerman, 35:21 za Efes. Kuzmić ofanzivnim skokom i košem ispravlja grešku Ročestija - 35:23 za Efes.

Crvena Zvezda Efes

Foto: MN Press

15. minut - Lojda neće ni flouteri, faul Šanlija u odbrani svog reketa. Lojd lepo fintira u nastavku akcije ali pogađa prvi obruč s trojke. Posle mrtve lopte, Volden asistira pod koš za Simonovića i konačno nešto lakši pogodak Zvezde, 26:21. Namestio je ruku Tundžer, nova trojka - 29:21 za Efes.

14. minut - Volden ne pogađa iz prodora, Dorbrić krade loptu Tundžeru i kuca u kontri. Larkin opet pravi probleme prodorima i povratnim loptama, trojka Tundžera - 26:19.

13. minut - Novi poeni za Efes, Larkin je strelac, Lojd nastavlja da promašuje i traži ritam, 20:17 za Efes. Larkin pogađa i trojku pošto je ostavljen sam čeono na distanci - 23:17 za Efes.

12. minut - Lep flouter Tundžera posle prodora sa strane (18:17 za Efes). Lojd ne pogađa trojku, lopta se odbija Ročestiju ali novi neefikasan napad domaćih.

11. minut - Tundžer neprecizan za dva, Davidovac protiv Andersona igra na niskom postu i ostavlja povratnu za Ročestija na trojci - Zvezda opet vodi 17:16.

Prva četvrtina:

10. minut - Neprecizan Efes, Ročesti konačno postiže retke poene za Zvezdu, a na kraju prve deonice gosti vode sa 16:14.

9. minut - Trojka Efesa, pogađa je Moerman koji promašuje za dva, prethodno druga blokada u meču za Efesa. Jagodić-Kuridža nije mogao da šutne - 16:12 za Efes.

8. minut - Balbaj promašuje trojku, Ročesti dobro fintira u napadu Zvezde i promašuje s poludistance. Prvo vođstvo za Efes posle kontre Simona - 13:12 za Turke.

7. minut - Kori Volden! Novi koš iz ulaza i posle dvokoraka, dominira bek na startu meča. Singlton pored Terija pogađa iz okreta uz zvuk sirene - 12:11 za crveno-bele.

 

6. minut - Nekoliko promašenih zicera crveno-belih može da se osveti srpskom timu. Volden pogađa uz kontakt, na drugoj strani prodorom Larkin ostavlja samog Balbaja u ćošku za trojku - 10:9 za Zvezdu.

5. minut - Pogađa Larkin u prodoru uz mek faul igrača Zvezde, 8:6 za srpski tim.

4. minut - Krade loptu Volden u fazi napada Efesa, Lojd promašuje flouter u nastavku akcije. Singlton to kažnjava trojkom - 8:3 za Zvezdu.

 

3. minut - Nekoliko promašaja i ofanzivnih skokova Zvezde, na kraju Kuzmić pogađa uz faul, 8:0 serija Zvezde. Singlton promašuje i četvrti šut Efesa na ovom meču.

2, minut - Ni Kruno Simon ne pogađa trojku iz bloka. Kakav pas Voldena za Duopa Rita pod košem Efesa - 5:0 za Zvezdu.

1. minut - Prodor Lojda, povratna za Voldena i Zvezda vodi 3:0 posle otvorene trojke beka crveno-belih koji su se ubrzo odbranili posle promašaja Šanlija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grmec

    26. novembar 2020 | 21:06

    Mala ga opet primila. Gde vam Covke? Da li jos tvrdi da ce te na f4? Mislio je jadnik na f14 mada se i to drma.

  • Petar

    26. novembar 2020 | 21:05

    Pa dali je presednik polozio za trenera jos on vam osta.

  • Red Fanatics Fontana

    26. novembar 2020 | 20:30

    Sramotna igra Crvene Zvezde. Obradović klasična prevara od trenera. Trebao je i derbi da izgubi. Ovako beskrvna igra... Nemam reci!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA