≫ 

Zvezdin nikad gori evroligaški start: I Alimpijević je imao bolji učinak od Obradovića

Ipak, nije sve izgubljeno po crveno-bele, jer pet od narednih šest utakmica igraju na svom terenu

  • 27
Saša Obradović, Dušan Alimpijević Foto: MN Press, Marko Todorović

Košarkaši Crvene zvezde pretrpeli su još jedan evroligaški poraz, treći uzastopni, već šesti u poslednjih sedam utakmica, pa je lako zaključiti i bez zalaženja u dublje analize da trener Saša Obradović ima određenih poteškoća da ekipu usmeri na pobednički kolosek u najjačoj konkurenciji.

U poređenju sa minulim evroligaškim godinama, a ovo je već sedma u poslednjih osam godina, početak ne obećava, čak je i najslabiji jer je ekipa u prvih 12 utakmica upisala tek četiri pobede.

Toliko mali broj pobeda Zvezda je imala samo u onoj prvoj sezoni pod Dejanom Radonjićem, 2013/2014, ali je tada odigrala tek 10 utakmica pošto je format bio drugačiji i eliminisana je posle grupne faze, te je i taj učinak, uprkos istom broju pobeda kao i sada, procentualno bolji od Obradovićevog.

Saša Obradović Foto: MN Press

U svim ostalim sezonama Zvezda je u 12 utakmica uvek imala pet ili više pobeda, čak je i pod "golobradim" i često osporavanim Dušanom Alimpijevićem imala pet trijumfa u pomenutom broju evroligaških mečeva, iako je ta sezona zvezdašima ostala u lošem sećanju, jer je izgubljena ABA titula i mesto u Evroligi za narednu takmičarsku godinu u elitnom evropskom takmičenju.

Obradović ima lošiji učinak i od svojih prethodnika Tomića i Alimpijevića, i ovaj tandem je uspeo da dođe do pet trijumfa prethodne godine, i to u odnosu 3-2 u korist Gavrilovića kojeg je u nastavku sezone, kad je ekipa počela da pokazuje nove znake nesigurnosti i slabosti, a bližile se ključne borbe u ABA, zamenio Dragan Šakota.

Na kraju, ta ekipa je upisala ukupno 11 pobeda u "okrnjenoj" sezoni usled pandemije korona virusa.

Andrija Gavrilović, Filip Čović Foto: Marko Jovanović

Svakako da je veliki Obradovićev hendikep u odnosu na njegove prethodnike igranje mečeva pred praznim tribinama, a znamo da su navijači Zvezdin jak adut, "šesti igrač" i prevaga koja je često pravila razliku u domaćim utakmicama.

Zvezda je ove sezone odigrala pet mečeva u "Pioniru", tek dva je pobedila (CSKA i Baskonija), poražena je od jakih rivala, Reala, Žalgirisa i Efesa, ali je veliko pitanje kako bi se ti dueli okončali da je kojim slučajem navijačko grotllo bilo prisutno da bukom remeti procente šuta gostiju. Naravno, neozbiljno je tvrditi da bi Beograđani pobedili u nekom od ta tri duela da je bilo navijačke podrške, ali bi svakako bili bliži pobedama.

Sve u svemu, nije kasno za crveno-bele da se probude i uhvate priključak u borbi za Top 8. Sezona se tek zahuktava, a na ruku Obradoviću i igračima ide nadolazeći raspored, jer sledi serija "na papiru" lakših utakmica: čak pet od šest narednih mečeva Zvezda igra u "Pioniru", a tri uzastopna kod kuće gde stižu Olimpijakos, Alba, Valensija.

Nakon toga se gostuje Zenitu, pa dolaze Panatinaikos i Fenerbahče.

Eto lepe prilike da se Zvezda potpuno rezultatski oporavi i vrati "u igru" za prolaz u nokaut fazu što je i cilj ovog tima.

Crvena zvezda u Evroligi - prvih 12 utakmica po sezonama

Sezona 2013/2014 - 4/6 (Radonjić)

Sezona 2014/2015 - 6/6, grupna faza 6/4 (Radonjić)

Sezona 2015/2016 - 5/7, grupna faza 5/5 (Radonjić)

Sezona 2016/2017 - 5/7 (Radonjić)

Sezona 2017/2018 - 5/7 (Alimpijević)

Sezona 2018/2019 - bez učešća

Sezona 2019/2020 - 5/7 (Tomić/Gavrilović)

Sezona 2020/2021 - 4/8 (Obradović)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    4. decembar 2020 | 12:23

    Nije mi jasno kako, Covic je obecao sigurno f4 i napad na pobednika EL? Gasi to i usmeri pare u koke nosilje da bar ima neke koristi.

  • Nikola

    4. decembar 2020 | 12:00

    Smešni ste..blizu je kraj

  • milance

    4. decembar 2020 | 11:06

    Previse nagomilanih stranaca,svi gladuju..a i Obradovic nista posebno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA