NBA ukida testove na marihuanu, ali ostaje bojazan: Šta ako igrači počnu da preteruju usred sezone

NBA liga odlučila je da predstojeće sezone ne testira košarkaše na marihuanu, a nešto slično već (ni)je radila i tokom karantina u Orlandu

  • 1
LA Lejkersi šampioni NBA Foto: AP /Tanjug

U Dizni svetu na Floridi je bio organizovan takozvani "NBA mehur" kako bi se sezona u ovoj košarkaškoj ligi privela kraju i tada igrači takođe nisu testirani na marihuanu.

Zamisao o kojoj pišu američki mediji, jeste da se prosto ograniči mogućnost od širenja zaraze korona virusom, a testiranje na prisustvo psihoaktivnih supstanci poput konoplje je jedan od dodatnih rizika.

Takođe, prenose i da je čak i ceo program testiranja igrača na marihuanu već na putu da potpuno napusti okvire pravila NBA lige.

U prilog tome govori i činjenica da se postepeno sve više država odlučuje da legalizuje ovu opojnu supstancu, a njeno povremeno korišćenje je recimo dozvoljeno u Distriktu Kolubija i još 15 država u Americi.

S obzirom na to da i brojne druge države imaju metode dekriminalizacije ili dozvoljavaju svojim građanima da koriste kanabis u medicinske svrhe, to je takođe deo razloga zašto i NBA olabavljuje svoje propise koji se tiču marihuane.

Ti propisi kažu da igrač mora da bude triput testiran kao pozitivan da bi bio suspendovan, mada je komesar NBA Adam Silver nekoliko puta izrazio zabrinutost zbog stvaranja zavisnosti.

- Ako hoće to da rade tokom leta, šta god, legalna je marihuana u mnogim državama, nije problem. Ali ima bojazni u vezi sa pušenjem marihuane tokom sezone. Ovo je timski sport i to je deo razloga zašto ovde imamo pravila - rekao je Silver između ostalog.

Napomenuo da je ne tako davno postojala grupa igrača koja je tvrdila da marihuane previše ima među košarkašima tokom sezone.

Video: Džordan, pa sad i on: Lebron Džejms popušio tompus na konferenciji za medije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA