Nikad ispričana priča! Zašto je Pešić napustio Barsu posle osvajanja Evrolige i titule u Španiji?

Srpski trener pokazao da ima integritet i karakter

  • 0
Svetislav Pešić KK Barselona 2003 Foto: MN Press

Srpski košarkaški treneri nisu slučajno najbolji u Evropi, i to ne samo zbog znanja i veštine da to znanje prenesu, već i zbog karaktera autoriteta i kredibiliteta.

Podesećanja radi srpski treneri imaju osvojenih 14 klupskih titula Evrope u poslednjih 30 godina.. što je skoto 50% uspešnosti u Evroligi, i to samo zato što su bilis dosledni svojim stavovima i nisu dali da im se naruši integritet.

Upravo jedna takva priča govori o integritertu srpskog trenera. Reč je o Svetislavu Pešiću, koji je u to vreme vodio Barselonu u sezonama 2002/03 i 03/04. Za te dve sezone Pešić je ostvario najveći uspeh KK Barselona osvajanjem prve titule prvaka Evrope (gubili su 5 finala do tada, i tri puta bili treći).

Pešić je doneo te prve sezone 2002/03 titulu prvaka Evrope čekanu 50 godina. Plus titulu prvaka Španije uzaszopnu i Kup Kralja. Znači tripla kruna. Sledeće godine je osvojio samo titulu prvaka Španije, što je takođe veliki uspeh.

Kada je krenula treća sezona 04/05 došlo  je do problema, a o tome svedoči Prof. Dr Milivoje Karalejić, čovek koji je radio fizičku pripremu igrača Barselone u to vreme.

- Ja sam bio sa ekipom u Andori i počeo letnje pripreme za sezonu 2004/05, a Pešić je ostao u Barseloni da se dogovori sa Laportom oko dalje saradnje. Tu je bilo problema sa jednim čovekom koji je došao da bude direktor svih sekcija Barselone.

- Njihov legendarni rukometni trener Valero Rivera  je odlučio da ne bude trener više već direktor sekcija. Znate kako je u Barsi, imate fudbalski klub i tri sekcije košarka, rukomet i hokej na parketu. Ostalo su amaterski klubovi.

Video: Profesor Karalejić ispričao nikad otkrivenu priču kako je Svetislav Pešić otišao iz Barselone

- E, pa taj direktor svih sekcija ima moć da odlučuje ko može da dođe od igrača. Preko leta se dogodilo da je Valera došao kod Laporte i rekao da mu je još Nunjez legendarni predsednik Barselone i ikona kluba, obećao da kad završi karijeru može da bira šta da radi u klubu. I on izabere da bude direktor sekcija. I on je krenuo da se petlja u tim da dolazi kao superviozor. Da odlučuje ko može, ko ne može da igra.

- Pešić kaže Laporti „Nek bude on direktor i samo nek se ne petlja u naš posao“ Laporta kaže ne mogu da mu zabranim to. Valera nije odustao i došlo je do prekida saradnje. Mi smo več počeli pripreme tri dana i Pešić me zove kaže „Profo, pakuj se dolazim po tebe idemo“. Ja odradio trening sa ekipom i sve normalno i na kraju kažem „Momci, ovo je moj poslednji trening sa vama, želim vam dobro zdravlje“ Oni u čudu kao da ih je neko polio vrelom vodom.

Video: Profesor Milivoje Karalejić o preuzimanju Barselone sa Pešićem i osvajanje Evrolige

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA