≫ 

Zvezda u trileru poražena od Olimpijakosa, sudije najgori akteri utakmice!

Sjajan meč upropastili delioci pravde

dzordan lojd Foto: MN Press

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Olimpijakosa u meču 13. kola Evrolige rezultatom 81:79 posle triler finiša i nekoliko krajnje spornih odluka sudija na čelu sa Slovencem Damirom Javorom.

Bio je ovo peti poraz tima Saše Obradovića u poslednjih šest utakmica u svim takmičenjima, sedmi evroligaški od osam poslednjih u elitnom rangu.

Ko je pogledao 1/4 meča u "Pioniru" možda ne bi verovao u epilog meča, jer je Zvezda imala bajkovitih 30:14 trojkom Jagodića- Kuridže na 20 sekundi pre kraja prve deonice u kojoj je goste, tek malo iznad živog blata, održavao Kostas Slukas. On je i pogodio u poslednjim sekundama tog dela igre, kao da je najavio veliki "kambek" Barcokasovog tima.

CRVENA ZVEZDA - OLIMPIJAKOS 79:81 (30:16, 15:21, 16:25, 18:19)

CRVENA ZVEZDA: O´Brajant 16, Volden 13, Lojd 13, Uskoković 2, Davidovac 8, Lazić 3, Rit 7, Dobrić 5, Simonović, Jagodić Kuridža 10, Kuzmić 2, Teri

OLIMPIJAKOS: Herison 12, Larencakis 11, Spanulis 14, Slukas 12, Martin 1, Vezenkov, Printezis 16, Papanikolau, Žan Šarl 8, Dženkins, Elis 4, Mekisik 3

dzoni obrajant Foto: MN Press

Ipak, pre pomena najvažnijih momenata i aktera meča, a to su igrači, moramo ovog puta akcentovati ulogu sudija na čelu sa Damirom Javorom.

Ne možemo da se otmemo utisku da je Zvezdina publika bila prisutna, pitanje je kako bi sudijska trojka izašla iz hale zbog svega što je priredila večeras, uglavnom na štetu domaćeg tima.

Krajnje diletantskim odlukama koje su uzele maha još u prvoj deonici, Javor i njegovi pomoćnici su tanjili nerve igračima i klupi Zvezde, navlačili gnev, a na vrhuncu drame praktično "ukrali" Zvezdi šansu da pobedi.

Naime, na šest sekundi pre kraja, pri rezultatu 79:79 i posedu za goste, sudije nisu videle očigledan prekršaj Spanulisa nad Lazićem, koji je ostao na parketu posle klasičnog "bodičeka" pleja Atinjana. Ovaj je tako omogućio Printezisu bolje pozicioniranje, a ovaj je potom došao do lopte, ostao bez markacije, a onda, u svom stilu, i pogodio uz prekršaj. Dovoljno da Olimpijakos upiše još jednu evroligašku pobedu nad Zvezdom, još jednu poenima Printezisa u poslednjim sekundama.

Bio je to i ključni momenat utakmice, neko će reći i vrhunac bezobrazluka sudijske trojke.

Pogledajte, na primer, šta su Javor i njegovi pomoćnici vrednovali kao tri poena posle pogotka Slukasa (slika dole), koji su tek nakon nekoliko minuta, tek pošto je klupa Zvezde konstantno negodovala - pregledali i preinačili u dvojku.

kostas slukas Foto: sportklub

Ili ovu situaciju kad nije sviran očigledan prekršaj na Lojdu.

Što se same utakmice tiče, rekosmo, Zvezda je u 1/4 briljirala, možda odigrala i najboljih 10 minuta ove sezone, trojke šutirala 6/8, a najbolji pokazatelj timske dominacije u tom periodu je podatak da su se desetorica igrača upisala u strelce!

Zanimljivo, deseti je bio Lojd, koji se i danas mučio, ali to nije bio problem u prvih desetak minuta, jer je Zvezda imala druge raspoložene napadačke adute.

Međutim, sa protokom vremena, igra gostiju se stabilizovala, odbrana je svela Zvedu na samo 31 poena u naredne dve deonice, u napadu su glavnu reč vodili prekaljeni Slukas, Printezis, neizbežni Spanulis, te Žan Šarl, i mic po mic, Atinjani su stizali vođstvo Beograđana, a onda, pre kraj treće deonice, i preokrenuli.

Vasilis Spanulis, KK Crvena zvezda - KK Olimpijakos Foto: MN Press

Vrlo važan šraf u igri gostiju, možda čak i najvažniji jer je pogađao u najbitnijim momentima, bio je Larancakis (3/4 za tri). Olimpijakos je i njegovom zaslugom u povoju poslednje deonice otišao na 67:61. U tim trenucima igra Zvezde se raspadala, ali je, ipak, Lojdov angažman, te trojka Vollena uz faul, uz još nekoliko dobrih odbrana, doprinelo tome da se uđe u dramatičnu završnicu.

I onda, triler u poslednjem minutu...

Printezis je lagano poentirao za novi egal (78:78), Olimpijakos je potom, posle promašaja Zvezde, krenuo po pobedu, a Zvezda je išla na faul 8 sekundi pre kraja - čini se mali i kasno, ako je to već bila primarna ideja Obradovića. Kako bilo, Spanulis je bio polovično precizan sa linije penala, za vođstvo gostiju 79:78. Posle tajm-auta Obradovića, Beograđani su iznudili faul preko OBrajanta, ali je i ovaj, poput Spanulisa, pogodio samo jedno bacanje - za novi egal, 79:79.

U napadu koji je usledio potom, u već opisanoj akciji, Printezis je poentirao, ali tek pošto se prethodno Spanulis nepropisno oslobodio Lazića...

kostas slukas Foto: MN Press

Evroliga, 13. kolo

Crvena zvezda - Olimpijakos 79:81

Alba - Fenerbahče 20:00

Valensija - Anadolu Efes 21:00

Real Madrid - Zenit 21:00

Baskonija - Makabi 21:00

Petak

Himki - CSKA 18:00

Panatinaikos - Žalgiris 20:00

Bajern - Asvel 20:30

Barselona - Armani 21:00

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

(Telergraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olimdar

    10. decembar 2020 | 21:42

    Ganci ne sikirajte se sada će Čović dati saopštenje kriv Partizan Duško Vujišević i sudije. Čović bi trebao sada da ugasi oba FMP-a i firmira FMP-3. To što je uzeo Kori Voldena je malo moraće da olati bolje još nekog igrača Partizana pa da pokuša da se plasira u top šesnaest. Ako ne bude ništa moramo da sačekamo duha da položi za trenera pa da ga angažujemo. A dotle imate prvaka Evrope Partizana.

  • Kondo

    10. decembar 2020 | 21:41

    Cijela Hrvatska u žalosti.. Opet je njihova ljubimca crvena zvijezda IDEA Zagreb izgubila..

  • Srba

    10. decembar 2020 | 21:58

    Već su na 16 mestu.. Još malo pa će kk mutant zauzeti prvo mesto od pozadi 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA