Svi gresi sudije Javora: Jurili ga atinski huligani, Zvezdu "masakrira" gde stigne

Vredi se podsetiti gafova slovenačkog sudije

  • 10
damir javor Foto: MN Press

Slovenački sudija Damir Javor definitivno nije omiljena figura među navijačima Zvezde koji su, posle novog meča sa Olimpijakosom, sad već ubeđeni da ovaj delilac pravde radi na štetu srpskog evroligaša.

I zaista, ako vratimo film, sudija Javor je bio glavni protagonista nekih krajnje čudnih poraza Zvezde u skorijoj prošlosti, nekoliko puta je navukao gnev igrača, uprave i navijača kluba sa Malog Kalemegdana, koji sada sa velikim podozrenjem gledaju na svaku odluku ovog sudije kada dobije poverenje da vodi suđenje crveno-belima.

Zanimljivo, Javor je bio centralna figura meča Zvezde i Olimpijakosa i pre tri godine u "Areni", kada je još jednom spornom odlukom, za koju se kasnije ispostavilo da se kosi sa pravilima Evrolige, oštetio Beograđane.

U akciji koja je usledila posle toga Grci su, opet preko Printezisa, došli do pobede.

Podsetimo, on je u jednom od najbitnijih momenata meča dodelio loptu za Olimpijakos, kada je 20 sekundi pre kraja Gudurić bio u prodoru, ali je posle duela sa Papanikolauom lopta završila u autu. Prvobitni utisak bio je da se bek Zvezde snašao i da je loptom napucao grčkog košarkaša, nakon čega je ona izašla u aut. To je i španski sudija pokazao, a on je bio najbliže pomenutoj situaciji.

damir javor Foto: MN Press

Ipak, na insistiranje upravo Damira Javora, koji je bio najudaljeniji od dešavanja, gledao se ponovljeni snimak. To je trajalo čitavu večsnost, puna dva minuta Javor i drugi arbitar su gledali, međutim ni tako nisu mogli da utvrde čiaj je lopta, a onda je Javor na kraju odlučio da dosudi "mrtvu loptu", što se jasno moglu čuti i na snimnku, nakon čega je pokazao da lopta pripada Olimpijakosu pošto je strelica za posed bila na njihovoj strani.

Međutim, upravo je Javor tu povredio pravila, jer u slučaju "mrtve lopte" nakon pregledanog snimka, gde ne može da se ustanovi čija je lopta, na snazi ostaje prvobitna odluka koja je doneta pre pregledavanja snimka, a ta odluka je bila da je lopta Zvezdina.

Javor i Zvezda su se iste godine, na kraju te sezone, sreli i u finalu ABA plej-ofa koje su crveno-beli izgubili od Budućnosti, kako kažu - zahvaljujući krađi slovenačkog sudije.

- Ovo je bruka i sramota za regionalnu ligu i pitanje je da li će opstati. Pitanje je šta će sutra biti. Nijednu izjavu do ove nisam dao. Istu ovu izjavu bih dao i da je dobila Crvena zvezda. O Javoru, drvetu znamenitom, bolje i da ne pričam. Suđenje je bilo skandalozno, ovo je otimačina, krađa... Ovog petka sam prvi put video svašta, još je samo ostalo da sudija da za protivničku ekipu koš. Ovde Javor sudi kako mu narede i kako mu se objasni. Neće da vidi instant riplej da je pogrešio, jer je ta tvrdoglava mazga promenjenog identiteta. I to smo isto rekli, nemojte da gurate Javora jer imamo loše iskustvo. Pitam se kako je moguće da se sudije znaju četiri meča unapred? Oni su određeni na proslavama, to vidimo - grmeo je predsednik Zvezde Nebojša Čović tada.

damir javor Foto: MN Press

Slovenački arbitar na sebe je skretao pažnju i van ABA lige i Beograda, redovan je na evroligaškim duelima gde je takođe imao "svoje momente".  Jednom se čak našao na meti ratobornih pristalica Panatinaikosa kao deo sudijske trojke na čelu sa Lamonikom, koja je delila pravdu u Atini na meču PAO - Barselona.

Iz bezbednosnih razloga sudije su iz "OAKA" Arene tada išle taksijem do hotela, ali su ih i tako "kamuflirane" spazili Panatinaikosovi huligani i napali. Epilog tog incidenta bile su lakše povrede koje je pretrpeo Lamonika, zbog kojih je završio u bolnici, i pretrpljen stres Javora.

Ipak, najveći izazov za Javora bili su novi plej-of dueli Zvezde i Budućnosti u sezoni 2018/2019, koji su svima ostali u sećanju po nezapamćenom navijačkom divljanju sa obe strane.

Javor je delio pravdu u drugom i u čerrvtom meču serije, koja je, podsetimo, rešena posle pet burnih utakmica trijumfom Beograđana. Javor je u Beogradu, čak i na terenu, morao da šeta sa obezbeđenjem do početka utakmice, i pri napuštanju hale. Trojica muškaraca pratila su ga u stopu iz predostrožnosti s obzirom na to da se Slovenac našao na udaru čitave hale "Pionir", i među navijačiama Zvezde u danima pre starta serije, kada se saznalo da će deliti pravdu.

Od tada nije sudio mečeve crveno-belih, sve do sinoćnjeg meča sa Olimpijakosom, u kojem je, nažalost po Slovenca i srpski tim, stari rivalitet dve strane ponovo aktuelizovan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • covicu odlazi

    11. decembar 2020 | 13:46

    umjesto da citamo o smjeni trebera i o otakzima za 5 - 6 igraca zajedno sa covicen nama se servira prica o javoru..nije javor prosuo 16 koseva viska..o tome pricajte , koliki jekuzmica i drugih...pustite javora i sudije.

  • Spawn

    11. decembar 2020 | 13:44

    Samo kod nas i mesec dana nakon meca, svi drugi krivi. Pogledajte ostale, gresaka je bilo i bice, ali svi idu napred, osim nasih klubova.

  • Dejan

    11. decembar 2020 | 14:03

    Uvek je drugi kriv kad se izgubi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA