≫ 

Tomić o evropskoj košarci: Evidentan je pad kvaliteta, nema se poverenja u mlađe igrače

Nekadašnji trener Crvene zvezde analizirao situaciju u Evropi

  • 2
KK Crvena zvezda Foto: ATA Images

Od kako je otišao iz Crvene zvezde pre nešto više od godinu dana, Milan Tomić nema angažman na klupi. Trenutno se nalazi na odmoru od košarkaških dešavanja, bar u trenerskom smislu, pa je samim tim imao vremena da porazgovara o nekim važnim temama.

U intervjuu za Sport Klub, Tomić navodi da košarku ne ispušta iz uma čak ni u vreme pandemije i trudi se da na svakom meču „napreduje“, analizirajući pojedine situacije.

- Gledam sve od košarke od kako smo „zakucani“ po kućama. Barem sada imam vremena više nego bilo kada u karijeri, igračkoj i trenerskoj. Posle 16 godina trenerskog staža, iskreno, dobro dođe da predahnem. Bez košarke, ipak, ne mogu, makar na TV ekranu. Taj sport je moj odmor – rekao je Tomić u intervjuu za Sport Klub.

Dodaje da mu nije čudno što je kvalitet košarke ove sezone nešto lošiji u odnosu na prethodnu sezonu, a da je sve uslovljeno pandemijom koronavirusa.

- Uočljiv je pad kvaliteta u odnosu na prethodne takmičarske godine. Jedan od razloga, verovatno je psihološke prirode kod igrača zbog svih dešavanja oko virusa. Pretpostavljam da je ceh plaćen i zbog igranja bez publike – ističe Tomić.

Žarko Čabarkapa Foto: MN Press

Ništa bolje nije ni u Evrokupu, gde je Partizan obezbedio mesto u narednoj fazi takmičenja.

- I tu je vidljiv pad kvaliteta. Neki klubovi su odustali i prebacili se u FIBA takmičenja pre starta. Oni sa iole boljim rosterima, ali i ekonomski stabilni, lakše će do završnice i do finala, pa i evroligaške vize – podvlači Tomić.

Kaže da su se brojni klubovi interesovali za njega, ali da je odlučio da sačeka na pravu ponudu. Isto tako, naglašava da Olimpijakos nije ništa osvojio od kako je on otišao odatle.

- Bilo je dosta ponuda, ali nisu bile prave. Nisam zacrtao da moram da radim isključivo u Evroligi. Dovoljno sam dugo u trenerskim vodama da odlično znam šta mogu da uradim. Pa, za 13 godina u Olimpijakosu, osvojene su sve moguće titule, a za tri koliko me nije bilo, ništa – izdvojio je nekadašnji trener Olimpijakosa i Zvezde.

A što se kvaliteta evropske košarke tiče, Tomić nije baš imao neke reči hvale. Ističe da je iz godine u godinu sve gore, a da su razlozi brojni.

- Generalno, evropska košarka već šest, sedam godina pada. Teško je reći zbog čega, osim što primećujem neke pojave. Sve je više stranaca, ali ne i napretka u smislu kvaliteta. Onda, mnogo je međunarodnih takmičenja, po dva – ULEB i FIBA. I to utiče na razvodnjavanje. Ne radi se dovoljno individualno sa igračima, nema se poverenja u mlade snage – zaključuje Tomić intervju za Sport Klub.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Брко

    18. decembar 2020 | 12:03

    Kaд неко нема образа онда итервју изгледа баш овако. Човјек који је у Звезди до изнемоглости форсирао странце (како се ради и данас) и то странце са 30 плус година, који је уништио наше младе играче и нити једном није дао шансу, а чак није имао ни храбрости да каже истину (лагао да је Раданов повређен и да због тога не игра) изјави ово што је изјавио. Па јел реално ово? Јел он лаже себе, нас, шта прича човјек? И Оли пати због њега, чим га врате све ће да освоје. Очекујем за годину дана интервју Салета Обрадовића од куће, са речима, приметио сам да се довлаче странци и домаћи играчи немају простор. Пакао.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA