≫ 

Mega očitala lekciju svim klubovima u ABA: Ko kaže da ne može da se igra sa klincima i pobeđuje?

Najmlađi tim ABA lige pravo otkrovenje šampionata

  • 12
KK Mornar - KK Mega Foto: aba-liga.com/Mornar/Media Pro

Košarkaši Mege Sokerbet pravo su otkrovenje ovosezonske ABA lige gde drže drugu poziciju iza Crvene zvezde sa 8 pobeda i samo 3 poraza. Doduše, neki timovi imaju manje odigranih mečeva, ali to ne menja činjenicu da je Mega uspešna sa mladim timom.

Kao najmlađi tim lige igraju veoma ubedljivo predvođenmi liderom takmičenja centrom Filipom Petruševim, koji je prvi strelac takmiečnja sa 23,5 poena po meču, a lider je i u MVP trci sa 27, 2 indeksna poena.

U ligi koja ima 40 stranaca, mahom Amerikanaca, jedan srpski klinac dominira, i ne samo da je najbolji već i svoju ekipu gura napred i pozicionira je visoko.

Treba reći da su u prvih 10 strelaca trojica Amerikanaca ( Pulen 2, Kobs 6 i Lojd 10)

Mega je potpuno razvejala sve iluzije i priče da se mora imati dosta stranaca ili dosta starijih iskusnijih igrača da bi ekipa bila uspešna. Oni imaju samo dvojicu (uslovno rečeno) ako ne računamo Crnogorca i Hrvata kao strance, jer su sa ovih prostora.

Imaju samo Amerikanca Dejsona Smita i  Francuza Malkolma Kazalona, ali oni nemaju vodeću ulogu u timu poput domaćih igrača Petruševa, Miškovića, Momirova, pa Marka Simonovića koji je uz Petruševa lider takmičenja.

Filip Petrušev Filip Petrušev (levo) bodri saigrače na meču Foto: MN Press

Ekipa puna mladih talenata sa prosekom od 20,2 godine  kao tajfun je počela takmičenje pobedivši sve sem Mornara, Crvene zvezde i Partizana. I to su protiv Partizana imali i plus 20  razlike, ali su na kraju crno-beli na iskustvo preokrenuli.

Pred njima su padali Budućnost, Igokea, Zadar, Primorska, Cibona, Split, Borac, Krka čime su mladi momci dokazali da je za dobro igranje košarke ovaj region pun mladih talenata. I ne samo talenata za Evropu već i NBA potencijala.

Podsećaju na tim nekadašnjeg Kindera ( Virtus Bolonja) koji je 2001. bio šampion Evrope sa mladim momcima Đinobolijem (23) Jarićem (23), Andersenom (21) Jestratijevićem (24) Smodišem (22) uz nekoliko iskusnih igrača koji su pravili balans.

Marko Simonović Mega Sokerbet NBA potencijal Marko Simonović prvi skakač, peti u trci za MVP i osmi strelac ABA lige Foto: MN Press

Mega je pokazala da se može sa klincima igrati dobra košarka i pobeđivati, da ne moraju da se angažuju stariji igrači samo zbog iskustva.

Kvalitet ne bira godine. Ili znaš ili ne znaš, ma koliko godina imao.

Njihov primer trebalo bi da slede i srpski klubovi i to ne samo Crvena zvezda i Partizan, koji igraju Evropu već ostali koji igraju čak nižu KLS ligu, gde ima mnogo starijih igrača, dosta njih preko 30 godina dok neki mladi momci od 17,18, 19 ne dobijaju šansu, sem u retkim klubovima.

Dobro, nije lako ni trenerima kojima posao zavisi od rezultata, ali to je već problem kluba i uprave koja treba da definiše jasne i realne ciljeve. Da li  hoće da proba da napravi rezltat koji nije izvestan ili da razigra nekog mlađeg igrača što je mnogo izvesnije.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    21. decembar 2020 | 20:09

    Не ваља им што много коче кад играју са гробарима...зато их Крка врати на фабричко подешавање...ма тилтује их..

  • Saša

    21. decembar 2020 | 20:36

    Jeste, ali igraju bez ikakvih pritisaka i 1 utakmicu nedeljno!!! Uz to im je vlasnik najveći menadžer u Evropi koji pokupi sve što valja za svoju ekipu

  • NekoKo

    21. decembar 2020 | 21:28

    E ovi hvalopsevi su svojevremno bili i na račun Čovića i FMP-a. Ne samo da su hvalospevi stizali iz tabora Zvezde i Partizana, nego čitav region je FMP i Čovića uzimao kao primer. Sada kada bi Miško preuzeo Zvezdu od Čovića ili preuzeo Partizan, dogodila bi se ista priča kao i sa Čovićem od momenta preuzimanja Zvezde. Na sve to u ovom trenutku nikome ne smeta ni to što menadžerski klub igra ABA ligu, ali smetaju samo Zvezda, FMP i Čović. Licemerje se ogleda u tome što smeta samo ono što može da osvaja trofeje i zauzme busiju u EL. Srpskoj košarci nisu bili potrebni ni Čović ni Miško, makar ne na način da čitavu srpsku košarku svedemo na ta dva čoveka i da ono najvrednije što srpska košarka ima bude njihovo vlasništvo. Svi ti klinci su godinama trenirali u nekim državnim salama, halama, klubovima, klubićima... Postoje neki klubovi i treneri u njihovim životima pre Mege i FMP-a. Odakle je je došao Teodosić u FMP.? Odakle je stigao Jokić u Megu.? Glani krivac za pomenuti nakaradni lobi nad srpskom košarkom je ipak država, koja nije adekvatno zaštitala ono što je pravi srpski košarkaški interes. To što se pojedincima iz nekih teško razumljivih razloga dozvoljava da se u državnom resoru ponašaju kao da je to njihovo privatno vlasništvo je nešto što mora da se iskoreni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA