≫ 

Evo zašto je obruč u košarci na visini od 3,05 metara: Jedino pravilo koje se nikad nije menjalo!

Na današnji dan nastala je košarka, ali ta igra nema nikave veze sa ovom danas: Pravila su bila neverovatna u to vreme

  • 4

Početkom decembra 1891, Džejms Nejsmit, kanadski lekar na Univerzitetu Makgil i profesor fizičkog vaspitanja na Кoledžu Springfild, osmislio je novu igru na zatvorenom terenu koja bi služila za održavanje kondicije učenika tokom dugih zima. Nazvao ju je košarka (basket ball) zbog korpi za voće

Odbacio je mnoge predložene igre s objašnjenjem da su pregrube ili nepotpune, i na kraju je modifikovao dečju igru Patka na kamenu, prilagodio je nekoliko sportova u jednu celinu i napisao je jednostavna pravila.

Кoš je stavio na visinu od 3,05 m na kojoj se on i danas nalazi, a razlog za to je bio vrlo jednostavan. Zapravo on je okačio košaricu sa čvrstim dnom, a kako je jedna vrsta terase bila na visini 305cm, kada je okačio  korpu na tu visinu ona je postala univerzalna.

Prva nezvanična  utakmica je odigrana na današnji dan 21. decembra 1891 i dok su koševi imali čvrsto dno, svaki put nakon postignutoga koša lopte su se morale izbijati iz koša.

Nejsmitova nova igra bila je vrlo slična rukometu koji je nastao otprilike u isto vreme kao i košarka, krajem 19. veka. u Početku je igralo po 9 igrača na terenu, a lopta se nije smela voditi već samo dodavati.

Prva službena utakmica je odigrana 20. januara 1892.

Košarka Srbija - Švajcarska Nekad je visina obruča bila nedostižna za prve igrače, a danas je dosta nisko za najelitnije košarkaše Foto: fiba.basketball

Od 1896.godine postignuti koševi iz igre su vrednovani sa 2 poena, a koševi postignuti iz slobodnih bacanja 1 poen. Iste godine su se Čikago i Ajova susreli u prvoj utakmici dva koledža.Po pet igrača je bilo dozvoljeno za nastup u svakom timu.

Čikago je pobjedio rezultatom 15:12.Niti jedan tim nije pravio izmjene i u igru uvodio rezervne igrače.

KK Partizan trening Foto: ATA Images

Kasnije je igra evoluirala i danas je jedan od najpopularnijih u svetu.

Ovo su prva košarkaška pravila od kojih su većina potpuno zamenjena.

1. Lopta može da se baci u bilo kojem smeru s jednom ili obe ruke.

2. Lopta može da se udari u bilo kojem smeru, s jednom ili obe ruke, ali nikada šakama.

3. Igrači ne smeju da trče s loptom, već moraju da je bace s mesta na kojem su je primili. Tolerisaće se ako igrač primi loptu trčeći velikom brzinom, ako se pokuša zaustaviti.

4. Loptu igrači moraju držati u ili među dlanovima, ne sme se pridržavati telom ili rukama.

5. Zabranjeno je gurati, držati, podmetati i udarati protivnika. Prvi prekršaj beležiće se kao faul, drugi kao diskvalifikacija do prvog sledećeg koša. Ako je utvrđena namera povređivanja, igrač će biti isključen do kraja utakmice bez mogućnosti zamene.

6. Prekršaj je i udaranje lopte šakom.

7. Kad bilo koja ekipa skupi tri prekršaja zaredom, protivnik će dobiti bod.

8.  Koš se broji kada igrač ubaci loptu u koš i ona ostane unutra, pod uslovom da ekipa koja se brani ne sme da dira koš.

9. Kad lopta ode izvan igre, ubaciće je igrač koji ju je prvi dirao. U slučaju dileme, sudija će je ubaciti u igru. Pet sekundi ima igrač da vrati loptu u igru, prođe li vreme, loptu dobija suparnik. U slučaju namernog oduzimanja vremena sudija će suditi prekršaj.1

10. Sudija će biti zadužen za beleženje prekršaja i ima ovlašćenje da isključi igrača prema tački 5.

11. Sudija će odlučiti kada je lopta u igri, izvan igre, kojoj strani pripada, i pratiće vreme. Odlučiće i da li je postignut koš i pratiti rezultat, kao i ostale dužnosti koje obično obavlja sudija. 12. Utakmica se igra dva puta po 15 minuta, s pet minuta odmora između poluvremena.

13. Pobednik je ekipa koja postigne više pogodaka. U slučaju remija, kapiteni će dogovoriti hoće li se igrati do prvog sledećeg koša.

Skoro 30 godina kasnije 8. oktobra 1923 u Beogradu je bilo lepo vreme, teren suv, dovoljno da se tog dana odigra prva košarkaška utakmica u dvorištu osnovne škole “Kralj Petar Prvi”.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    21. decembar 2020 | 18:50

    3.048m ako ćemo pravilno...posto je na 10 američkih stopa. 10ft = 3.048m

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    21. decembar 2020 | 18:31

    Високо је то и мали је обруч...гробари то слабо нишане😂😂😂..јел имају шансе за топ 4 аба

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA