Počinje NBA liga: Jokić može do prstena, Bogdanović se bori za plej-of, Pokuševski će imati minutažu

Predstavljamo vam veliki presek pred početak nove sezone „preko bare“

  • 3
giannis antetokounmpo, luka doncic i nikola jokić Foto-kolaž: Tanjug/AP

Čekanju je došao kraj! Večeras počinje nova sezona u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, uprkos brojnim problemima i svim ostalim dešavanjima koja su ispratila godinu iza nas. Kao što je već poznato, moraćemo da se priviknemo na „novu normalnost“, pa će se tako uvodne utakmice u NBA ligi igrati pred praznim tribinama, a gotovo izvesno je da ekipe neće biti u potpunosti uigrane, pošto je predsezona trajala svega tri nedelje.

Kao da je juče odigran čuveni „babl“ u Orlandu, gde smo stvarno sve videli – od pretnji košarkaša da će biti prekinut, preko neverovatnog puta Majamija do finala, pa do osvajanja titule od strane Los Anđeles Lejkersa. I upravo će Jezeraši pokušati da odbrane osvojeni prsten ove sezone, a biće jedni od glavnih kandidata za tako nešto.

U Kaliforniji mogu da budu itekako zadovoljni okupljenim sastavom. Sačuvan je sam kostur ekipe, ponovo će glavna pretnja biti Lebron Džejms, zajedno sa Entonijem Dejvisom. Razlika je što će ove godine tu biti i Montrezl Harel, Denis Šreder i Mark Gasol. Na prvi pogled, novo finale nije nemoguća misija, ali poenta je da su se i neke druge ekipe sasvim solidno pojačale, tako da će konkurencija biti značajno veća u odnosu na prošlu godinu.

KOLIKO MOŽE JOKIĆ SA NAGETSIMA?

Jedan od kandidata su Denver Nagetsi, koji će sigurno imati veliku podršku publike na našim prostorima. Nikola Jokić je sasvim spreman da pokaže zube u novoj takmičarskoj godini, a ako se pored njega na terenu „pojavi“ i onaj Džamal Marej iz „babla“ u Orlandu, spektakl na Denverovim utakmicama biće zagarantovan. Ruku na srce, moraće dobar deo posla u svoje ruke da preuzmu i Bol Bol, kao i Majkl Porter Džunior, ukoliko ekipa iz Kolorada planira da se bori za šampionski prsten.

A glavni takmac Los Anđeles Lejkersima biće ekipa prošlogodišnjeg MVP-ja, Janisa Adetokunba. Milvoki Baksi su ovog leta imali podosta posla, pokušali su da ubede Bogdana Bogdanovića da pređe u njihove redove, a zbog svega toga epilog će biti i kazna, pošto pregovori nisu bili dopušteni. Ipak, u upravi ovog kluba mogu biti veoma zadovoljni, pošto će stameni grčki košarkaš i u narednim sezonama nastupati u njihovom dresu.

Prošle sezone je relativno dobre igre pokazala i druga ekipa iz Los Anđelesa – Klipersi. Međutim, rampu pred njih su stavili Denver Nagetsi posle sedam utakmica, a ceh svega toga platio je trener Dok Rivers, kojeg je u međuvremenu zamenio njegov pomoćnik Tajron Lu. U timu su ostali Kavaj Lenard i Pol Džordž kao nosioci igre, a došli su Serž Ibaka i Luk Kenard. Sve u svemu, i oni će biti kandidati za najviši plasman.

Goran Dragić Foto: Tanjug/AP

Što se ostalih ekipa tiče – pa, pažnju svakako treba obratiti na Majami Hit, koji nije bez razloga došao u finale prethodne sezone. U novu ulazi sa gotovo identičnim timom, pošto će se tu naći Goran Dragić, Bem Adebajo, Judonis Haslem. U međuvremenu su ekipu napustili Derik Džons i Džej Krauder, dok je došao Ejveri Bredli. Kada se podvuče crta, tim sa Floride bi uz dobru energiju i pomoć mladih snaga mogao da dogura daleko.

A daleko bi mogla i ekipa Bruklin Netsa, koji su u predsezoni igrali odlično. Čim se u ekipi nalazi majstor kakav je Kevin Durent, onda ta ekipa mora da se klasifikuje barem za visok plasman u regularnom delu sezone. A neće biti sam, pošto su tu i Kajri Irving, Karis Levert... Sve u svemu, Stiv Neš biće na slatkim mukama pri odabiru sastava, pa nemojte da vas začudi ukoliko i ova ekipa ode do samog kraja u novoj godini.

OČI UPRTE U LUKU DONČIĆA

Svi se pitaju šta će ove godine uraditi Luka Dončić, odnosno da li će doći do titule najkorisnijeg košarkaša lige. Jasno je da on neće moći da predvodi Dalas potpuno sam, ali problem ovoj franšizi pravi činjenica da se Kristaps Porzingis i dalje muči sa povredama, pa zbog toga neće zaigrati od samog početka sezone. U društvu Luke biće i naš Boban Marjanović, koji će sigurno dobiti određenu minutažu u predstojećoj takmičarskoj godini.

APTOPIX Mavericks Clippers Basketball Foto: Tanjug/AP

Velika je šteta što Golden Stejt nećemo gledati u punom sjaju, pošto se Klej Tompson povredio na treninzima i zbog toga će morati na duže odsustvo, koje ugrožava čitavu sezonu u Ouklendu. Knjiga je tako spala na Stefa Karija, koji jeste neverovatan, ali je pitanje da li jednom rukom može da odvuče Ratnike do titule. Ako dodamo čudnu prirodu Drejmonda Grina, Voriorsi bi mogli da budu i ponajveća nepoznanica ove sezone, bar kada su rezultati u pitanju.

Što se ostalih tiče, pažnju valja usmeriti ka Juti, gde će se nadati partijama Donovana Mičela iz balona u Orlandu, potom Bostonu koji će dosta toga položiti u Tristana Tompsona, Džejsona Tejtuma i Džejlena Brauna, Hjustonu koji će se nadati da će se Džejms Harden ostati kod njih tokom čitave sezone, kao i Portlandu koji je odradio izuzetno dobar prelazni rok.

ŠTA ĆE BITI SA BOGDANOVIĆEM I POKUŠEVSKIM?

I to je otprilike to što se borbe za sam vrh tiče. Kada govorimo o našim košarkašima „preko bare“, veoma dobru minutažu u Atalanti mogao bi da ima Bogdan Bogdanović, koji se već tokom predsezone pokazao kao pun pogodak. Houksi će se sasvim izvesno boriti za plasman u plej-of, a tamo će morati da se uzdaju i u određenu dozu sreće, ukoliko planiraju da odu dalje.

Aleksej Pokuševski će se sigurno "naigrati" u Oklahomi, koja se ove sezone verovatno neće boriti za plasman u plej-of, pošto nema toliko kvalitetan tim. Od košarkaša koji su vredni pomena, tu su Šej Gildžes-Aleksander i Al Horford, ostali su daleko iza. Samim tim, Tanderima će mesto biti negde pri dnu tabele u njihovoj konferenciji. Ništa bolje partije ne očekujte ni od Klivlenda, pa ni od Niksa.

Aleksej Pokuševski Oklahoma Foto: AP/Tanjug

Ostali su tu negde između. Neki smatraju da bi Nju Orleans sa Zajonom Vilijamsonom mogao da napravi čudo, a neki da bi Finiks mogao da nastavi tamo gde je stao u „bablu“ u Orlandu. I to je veoma moguće, ali pored toga treba staviti veliki znak pitanja.

Sve u svemu, vreme je za uživanje, koliko večeras od jedan čas posle ponoći kada će jedni na druge udariti Bruklin Netsi i Golden Stejt Voriorsi. NBA se vraća na velika vrata. Pa makar se igrala i bez prisustva publike, opet je najbolja na svetu.

(Telegraf.rs/Srđan Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    22. decembar 2020 | 13:50

    Може ли пропали јсд до аба прстена или не може ове сезоне ни у 4, зна ли се шта?

  • 6+4+3=2

    22. decembar 2020 | 18:49

    ako ode u zlataru moze da kupi prsten

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA