≫ 

"Da su juriš izveli Afroamerikanci, mrtvi bi se prebrojavali": Glas NBA igrača tera na razmišljanje

Bes je dominatan osećaj kod većine košarkaša najjače lige na prizore iz Vašingtona

  • 9

Košarkaški svet, zajednica igrača NBA lige prevashodno, sa gnušanjem i gađenjem su komentarisali reakciju policije, odnosno uglavnom odsustvo iste kao odgovor na juriš belih demonstranata, pristalica Donalda Trampa, na Kapitol Hil.

Svi su složni u jednom: da je umesto belaca to bila grupa Afroamerikanca teško da bi se ovaj nasilni akt završio tek sa nekoliko povređenih i jednom nastradalom osobom. Da su agresori bili tamnije boje kože "došlo bi do masovnog hapšenja, leteli bi helikopteri na sve trane, bilo bi više ubijenih", uglavnom su ovakvi komentari NBA igrača.

Ali ne samo njih...

- Zamislite samo koliki bi bio bilans mrtvih i uhapšenih da nisu belci u pitanju - "tvitnuo" je i bivši igrač Partizana Dru Gordon, čiji je brat Eron igrao meč u danu kada su u Vašingtonu izbili nemiri.

Sličan stav zauzeli su i ostali, a izdvojio se komentar krila Bostona Džejlena Brauna.

- Sve ovo me podseća na ono što je govorio dr Martin Luter King, da postoje dve podeljene, različite Amerike. U jednoj Americi vas mogu ubiti samo ako spavate u kolima, ako prodajete cigarete ili se igrate u dvorištu. A onda u drugoj Americi dođete, jurišate na Kapitol i nema suzavca, nema masovnih hapšenja, ništa od toga. Dakle, mislim da je očigledno: 2021. godina - ništa se nije promenilo. Moramo to da priznamo. Želimo i dalje da insistiramo na promenama. Ali do sada to nismo videli - poručio je Džejlen Braun.

Inače, Braun je bio akter utakmice Majami - Boston gde se takođe desila jedna interesantna situacija, usko vezana za društvenu krizu u SAD. Naime, pre meča je košarkaš Hita Majls Leonard odbio da kleči tokom intoniranja himne kao svi ostali na terenu, izazvao podeljene reakcije, ali je onda na tviteru, posle meča, obrazložio svoju odluku i izazvao simpatije i poštovanje.

Sve što se dešavalo pred Kapitol Hilom uznemirilo je i zvezdu Klipersa Kavaja Lenarda.

- Imali ste priliku da vidite šta su to privilegije, privilegije u Americi. Tužno je to, jer da je neko od nas (obojenih) bio, mislim da bi nas gađali suzavcem, tukli bi nas, verovatno i pucali na nas, znate...

Oglasio se i šuter Golden Stejta Klej Tompson, koji će propustiti i ovu sezonu zbog teške povrede. Zapravo, njegovo viđenje čitave situacije prikazao je grafikom na kojoj Donald Tramp okrenut leđima sedi u ćošku, gleda u telefon, i na glavi nosi zloglasnu KKK kapuljaču.

Nema ravnodušnih na scene pred Kapitolom. Onima kojima nije dosad bilo jasno, sad jeste činjenica da policija primenjuje dvostruke standarde kada je reč o belim i crnim huliganima.

- Svi smo u situaciji da imamo veliku sreću i privilegiju da igramo ovu igru. Ali ova situacija je veća od košarke i igre. Dakle, tužne su i nesrećne stvari koje se i dalje dešavaju. I nismo otupeli od toga. Momci imaju osećanja. Razgovarali smo o tome i tako su timovi želeli da se izraze - poručio je predsednik udruženja NBA igrača, Kris Pol.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIXY

    7. januar 2021 | 14:36

    Pa cetvoro je poginulo,malo li je,muka mi je gledati u sta ste pretvorili NBA ,u afroamericki politicki pokret

  • Miami

    7. januar 2021 | 15:07

    Afroamerikanci su zasticeni kao beli medvedi, a drugo nisu oni stvarali americko drustvo.

  • Aca

    7. januar 2021 | 14:21

    E koji smorov!!!!Ali drago mi je nek se dele samo i svi medjusobno svadjaju!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA