Bio prvak Evrope sa Zvezdom i Jugoslavijom,radio i u Partizanu: Preminuo čuveni srpski trener

Petronije Pera Zimonjić preminuo u 79. godini

  • 1
Petronije Zimonjić Foto: MN Press

Profesor Petronije Pera Zimonjić, jedan od velikana srpske košarke i pionira u radu sa igračima na fizičkoj pripremi, preminuo je u subotu u 79. godini, saopšteno je iz Košarkaškog kluba Crvena zvezda.

Osim što je iznedrio generacije studenata, košarku je svojim znanjem i primenom svega u čemu je bio prvi na ovim prostorima, podigao na viši nivo u svom delokrugu rada bez koga je danas teško zamisliti košarku.

Petronije Zimonjić je rođen u Čačku 1942. godine, a deo košarke kojoj je dao mnogo, bio je više od pola veka. Bio je član stručnog štaba ženskog tima KK Crvena zvezda koji je 1979. godine postao prvak Evrope i koji je kao trener predvodio Strahinja Braca Alagić.

Deo crveno-bele porodice bio je i kao nemerljiva pomoć Vladislavu Lučiću i KK Crvena zvezda 1993. i 1994. godine kada se taj tim okitio uzastopnim titulama prvaka Jugoslavije. Zatim je prešao u Beobanku, a radio je is a Duškom Vujoševićem u Partizanu. U stručnom štabu KK Crvena zvezda bio je i u sezoni 2010-2011 kao član tima Mihajla Uvalina.

Petronije Zimonjić je ogroman doprinos dao i kao član reprezentacije koja je 1995.godine osvojila titulu prvaka Evrope i stručnog štaba Dušana Ivkovića.

- Pera Zimonjić je bio čovek uvek spreman za priču, vedrog duha i veliki stručnjak koji je pomogao i iznedrio veliki broj akademski obrazovanih ljudi, ali i značajno pomogao u razvoju brojnih košarkaša i ekipa znanjem koje je bilo ispred svog vremena - navodi se u saopštenju Crvene zvezde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boško Palkovljević Pinki

    10. januar 2021 | 11:57

    Dragi moj profesore, Vasa dobrota i vedar duh nam je činio deo lepih dana studiranja. Uvek ste za nijansu nama sa ETF-a poklanjali više naklonosti nego budućim "pravnicima". Poznata. je Vaša dosetka iz uvodnog deđa časa" trčimo ka južnoj strani hale da bi se brže zagrejali" Slava Vam i hvala na svemu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA