"Mnogo me podseća na Bodirogu": Rađa uporedio Dončića sa legendom naše košarke

"Harden šuta po 50 puta na utakmici i to zovu košarkom. Ne sviđa mi se", oštar je bio Dino Rađa

  • 7
Dino Rađa Foto: Marko Jovanović

Ne treba mnogo govoriti o tome koliko je Dino Rađa zadužio evropsku košarku. Stoga se svaka njegova reč o stanju danas uzima sa velikom pažnjom, a bivši košarkaš iz Splita se ovoga puta dotakao jednog od najboljih košarkaša sa ovih prostora – Luke Dončića.

Odmah na startu, Rađa je imao zanimljivo poređenje i rekao je da ga Slovenac podseća na bivšeg igrača iz naše zemlje.

- Mnogo me podseća na Bodirogu. Malo je veći od njega, ali ima mnogo hrabrosti i talenta. Ogromnog talenta. Očekivao sam da uspe, ali ne ovako rano. Pokazao je mnogo zrelosti u tako mladim godinama i dosta radi na sebi. Pravio je prave korake. Od male minutaže u Realu do velike, osvojio je sve sa tim klubom i otišao u NBA ligu. Mislio sam da će mu biti potrebna još jedna godina u Evropi, ali je iznenadio – kaže Rađa.

Uzeo je nekadašnji košarkaš Boston Seltiksa slovenačkog košarkaša kao način da uporedi košarku danas i u prošlosti.

- Moj sin me je skoro pitao „Jesi li video šta je Dončić uradio?“ Hajde da vidimo, devet driblinga, tri lažnjaka, niko mu ne pomaže. U mojim danima? U reketu? Neko bi ga ubio. Barkli, Oukli... bi ti odsekli glavu. Ako pokušaš da ih zaobiđeš, treba da budeš siguran da će ti glava biti odvojena od tela – dodaje hrvatski igrač.

A to mu se i ne sviđa previše, tačnije ne sviđa mu se ta promena u odnosu na one stare dane.

- Svet se promenio. Mislim da će se NBA pretvoriti u Ol-Star utakmicu, gde se odbrana i ne igra. Brojevi se nepotrebno pumpaju. Ljudi to vole da gledaju, zato i plaćaju ulaznice. Ali ne zanima me. Drugačija je era i moramo da se prilagodimo na promene. Neke stvari su bolje, neke nisu. Mislim da NBA nije bolja, jer je kvalitet nekada bio na višem nivou. Radije gledam Evroligu nego NBA. Ne sećam se ni kada sam poslednji put gledao NBA utakmicu. Možeš da uradiš i po 25 driblinga, ideš jedan na pet. Harden šuta po 50 puta po meču i to zovu košarkom. Ne sviđa mi se – ističe Rađa.

Kaže Rađa da najjača liga na svetu pravi grešku kada dozvoljava igračima da u tako ranoj mladosti krenu sa igrama.

- Mislim da NBA pravi veliku grešku kada dozvoljava igračima od 19 godina da počnu da igraju u punoj snazi. Nije da nisu spremni za taj nivo, već nisu spremni kao ljudi. Ako daš nekome od 19 godina 50.000.000 ili 100.000.000 evra, ne možeš da očekuješ da se njegovi prioriteti neće promeniti. Ne mogu da razmišljaju i da se bore kada je takva situacija. Mnogo je članova porodice i prijatelja koji bi samo da „izvuku“ taj novac od njih. Ko je uspeo kada je imao samo 19 godina. Čak ni Kobi Brajant kada je kročio u NBA – zaključio je Rađa.

Video: Jokić sjajno veče začinio zakucavanjem iz kontre: Denver ipak tesno izgubio protiv Jute

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    23. januar 2021 | 19:22

    NBA postao katastrofa, promena pravila da igrac ne sme da se dodirne, odbrane se ne igraju, sutira se za 3 celo vreme, gubi gledanost!

  • Roki

    23. januar 2021 | 18:55

    Bravo ljudino

  • W

    23. januar 2021 | 17:37

    Donlić je izmislio košarku za Bodirogu, oprstmebože:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA