≫ 

Revolucija u detekciji korona virusa, psi tragači će njušiti gledaoce u NBA ligi!

Majami kreće prvi sa ovom procedurom

  • 0
Majami hit, pas

Foto-montaža: Wikimedia/Leonard J. DeFrancisci, Pixanay

Specijalno obučeni psi biće ubuduće jedan od ključnih faktora sigurnosti gledalaca na utakmicama Majami Hita, jer su integrisani u sigurnosni prsten za detekciju nosilaca korona virusa, saopštio je klub iz Floride, prenosi ESPN.

Ovaj plan je brižljivo pripreman mesecima, dakle nije od juče ideja da se psi angažuju u bezbednosnoj kontroli, samo što će sada prvi put imati specijalan zadatak, prvi takve vrste - da bukvalno nanjuše zaražene korona virusom.

Iz Majamija kažu da će prvi meč na kojem će psi "dočekivati" navijače biti Majami - Los Anđeles Klipers, na koji će moći da uđe redukovan broj vlasnika pretplatnih ulaznica, najviše 2.000.

To je prvi put da će Majami otvoriti halu za određeni broj ljudi, dosad su to bili samo članovi porodica igrača, na kojima je, između ostalog, i testirana sposobnost specijalno obučenih pasa da osete ako je neko zaražen korona virusom.

Upotreba pasa u bezbednosne svrhe, naravno, nije od juče, oni su standardni deo bezbednosnog protokola kada je reč o otkrivanju eksplozivnih naprava po halama, a sada su i oni upregnuti da svojim istančanim njuhom rešavaju trenutno najveću pošast čovečanstva.

- Ako malo bolje razmilite o svemu, psi tragači nisu novost u ovakvim stvarima. Viđate ih na aerodromima, u nekim osetljivim i rizičnim misijama policije i vojske. Mi koristimo pse godinama za otkrivanje eksploziva -  kaže Metju Džarfarijan, izvršni dirketor poslovnih strategija Majamija.

Majami je do pandemije korona virusa čak 451 put uzastopno rasprodao halu, to je šesti najbolji učinak u istoriji NBA, pa je logično što je klub sa tako vernim navijačima rešio da bude korak ispred ostalih u cilju što bržeg i što bezbednijeg povratka fanova u Arenu.

"Korona psi" već se koriste u nekim državama, ali ne u sportskim halama. U Dubaiju i Helsinkiju se na primer mogu sresti na aerodromima, a u zavisnosti koliko budu efikasni, moguće je da će ih razne kompanije i države sve češće angažovati kao ispomoć u borbi protiv korone.

U Majamiju su pojasnili kako pas reaguje ako oseti korona virus u organizmu navijača.

Naime, svi koji budu došli na utakmicu moraće da prođu pored stakla iza kojeg se nalazi pas. Ako pas ide uz osobu sve vreme, to je znak da ona nije zaražena, ali ako sedne, to će biti signal da je osetio prisustvo virusa. U tom slučaju, ta osoba neće smeti da uđe u halu.

Video: ONil je razdragan pas u uniformi, njuška sve redom, a čim pronađe drogu dobija nagradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA