Srbija u utorak saznaje protivnike na Olimpijskim igrama u košarci, FIBA zakazala žreb!

Ženska reprezentacija već je izborila plasman, dok će se muškarci u Beogradu boriti za vizu

  • 0
Kosarkaska reprezentacija Srbije Foto: fiba.basketball

Dugo iščekivane i već jednom pomerene Olimpijske igre nam se približavaju. Ostalo je nešto manje od pola godine do otvaranja najvećeg sportskog događaja na čitavom svetu, a u Tokiju ćemo logično imati veliki broj predstavnika. Među njima se već nalaze košarkašice, a nadamo se da će im se priključiti košarkaši ukoliko pobede na kvalifikacionom turniru u Beogradu u junu.

Zbog toga nas se i te kako tiče žreb za Olimpijski turnir, koji će biti održan 2. februara, kako je to objavila FIBA na svom zvaničnom sajtu.

- FIBA sa zadovoljstvom objavljuje da će se žreb za košarkaške turnire na Olimpijskim igrama u Tokiju u obe konkurencije održati 2. februara u Kući košarke u Mijesu, u Švajcarskoj – ističe se ukratko na sajtu Svetske košarkaške federacije. Žreb će naravno biti održan bez prisustva publike, a biće prenošen na društvenim mrežama od 10:30 časova.

Marina Maljković, košarkaška akademija u Šangaju Foto: Milena Đorđević

U ženskoj konkurenciji plasman na završni turnir već je izborilo 12 zemalja, među kojima se nalazi i Srbija. Pored naše zemlje, u Japanu će zaigrati domaćin, zatim Kina i Južna Koreja iz Azije, Nigerija iz Afrike, Kanada, Portoriko i SAD iz Severne i Južne Amerike, Belgija, Francuska i Španija iz Evrope, te Australija iz regiona Okeanije.

Svaka od ekipa biće raspoređena u jedan od četiri šešira prema rang listi FIBA. Srbija tu zauzima osmo mesto, a uzimajući u obzir samo učesnice na turniru je na sedma, tako da će se naći u trećem šeširu. Turnir će se sastojati iz tri grupe od po četiri reprezentacije, a može postojati samo jedna grupa sa dva evropska tima.

Što se tiče muškog dela žreba, tu je situacija malo više nedefinisana, pošto se za Olimpijske igre za sada kvalifikovalo samo osam ekipa kroz plasman na Svetskom prvenstvu u košarci 2019. godine. To su Nigerija, Argentina, SAD, Iran, Japan, Francuska, Španija i Australija. Preostala četiri učesnika dobićemo po okončanju kvalifikacionih turnira koji će se između 29. juna i 4. jula odigrati u Viktoriji u Kanadi, Splitu u Hrvatskoj, Kaunasu u Litvaniji i Beogradu.

Za muški deo žreba važiće ista pravila kao i za ženski. Takođe će postojati četiri šešira, a turnir će se sastojati iz tri grupe od po četiri reprezentacije.

Video: Sudar srpskih titana: Jokić prodao Bobiju dobru fintu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA