≫ 

Zvanično otkriven uzrok pada Kobijevog helikoptera posle godinu dana: Pilot napravio užasnu grešku!

Poleteo je u oblake, iako je to zakonski zabranjeno, navodi se u istrazi

  • 10
Kobi Brajant  Kobe Bryant Kobi Brajant i ćerka Đijana; Foto: Tanjug/AP

Posle više od godinu dana istrage, obelodanjen je zvaničan izveštaj o padu helikoptera koji je 26. januara 2020. godine doveo do pogibije Kobija Brajanta, njegove ćerke Đijane i još sedam drugih članova, uključujući i pilota Aru Zobajana.

Istražitelji su utvrdili da krivicu za pad helikoptera snosi pilot, koji je poleteo u oblake, iako je to zakonom zabranjeno.

Takođe, u uzveštaju koji ima više od 600 strana, navodi se i da je pilot verovatno izgubio orijentaciju neposredno pred sam udarac u planine Kalabazasa.

Nije bilo nikakvih menhaničkih kvarova na helikopteru Sikorski S-76, a očekuje se da nakon ove nesreće i izveštaja, Federalna agencija za avijaciju u SAD da i preporuke kako bi se ubuduće izbegle nesreće ovakvog tipa.

Takođe, u prošlosti je bilo priča da bi nesreća možda mogla da se izbegne, da je helikopter imao uređaj za skeniranje tla i određivanja daljine između tla i letelice, ali je tokom obelodanjivanja izveštaja rečeno da ovakav uređaj kod nesreće u kojoj je poginuo Brajant, ne bi bio od pomoći da se spreči tragedija.

Ara Zobayan Ara Zobajan; Foto: Facebook

- Brdoviti teren u kombinaciji sa prostornom dezorijentacijom pilota u oblacima bio je zbnjujući faktor. Pilot nije znao kojim putem je krenuo - rekao je glavni istražitelj Bil Ingliš.

Istražitelji su takođe okrivili Zobajana što je krenuo ulevo, umesto da je pokušao da se popne više i da se izvuče iz lošeg vremena.

U ovoj tragediji poginulo je devet osoba. Pored Kobija Brajanta, njegove ćerke Đijane (13), kao i pilota Aje Zobajana, u nesreći su poginuli bejzbol trener Džon Altobeli, njegova supruga Keri i ćerka Alisa, Kristina Mauzer, koja je Kobiju pomagala da trenira tim njegove ćerke, Sara Čester i njena ćerka Pejton.

Video: Novak se slomio i zaplakao na terenu zbog Kobija Brajanta: Moj mentor, moj prijatelj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    9. februar 2021 | 17:01

    Могао је да се шлогира,да се онесвести,да умре тада у току вожње,могао је пилот свашта...јадни људи,дешава се.

  • Gramzi - Bagins

    9. februar 2021 | 18:29

    E, lepo sam znao da ce sve da svale na pilota a smeo bih da se kladim da doticni ne bi uzleteo po takvom vremenu da Kobi Brajant nije insistirao.

  • Viktor

    9. februar 2021 | 19:16

    Jako bogati ljudi nikada ne lete zajedno. Porodice uvek putuju odvojeno zbog ovakvih nesreca. Strasne su ovo stvari ali to je zivot...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA