Srbija gledala ka debaklu, pa odigrala perfektnu poslednju četvrtinu i slavila protiv Švajcarske

Tek u poslednjih deset minuta Srbija je odigrala kako treba, postigla 30 poena i rešila meč

  • 22
Danilo Anđušić Foto: FIBA Basketball

Bilo je teško, naporno, uz dosta muke, ali cilj je ostvaren i pobeda je upisana. Švajcarska je ponovo odigrala odličan meč protiv Srbije, u jednom trenutku se činilo da će slaviti prilično ubedljivo, ali su naši momci zahvaljujući sjajnoj poslednjoj četvrtini došli do poena i slavili pobedu na kraju kvalifikacionog ciklusa – 88:81.

Nisu igrali reprezentativci Srbije sa onom energijom koja je bila prisutna na meču sa Gruzijom. Odbrana je bila gotovo nepostojeća kategorija, Švajcarci su naročito tokom prvog poluvremena lako dolazili do koša iznutra, što je bila potpuno drugačija situacija u odnosu na duel iz drugog prozora.

Rotirao je Igor Kokoškov, jedini koji su bili raspoloženi poenterski bili su Filip Petrušev i Danilo Anđušić, dok ostali nisu mogli da nađu rešenje za čvrstu zonsku odbranu koju su forsirali Švajcarci kroz veći deo ovog meča. Posebno katastrofalna bila je treća četvrtina u kojoj je Srbija primila 28 poena.

Samo je poslednja deonica mogla da dobije pozitivnu ocenu danas. Srbija je otvorila ovaj kvartal serijom 13:1, čime se u potpunosti vratila u igru i istopila razliku Švajcarske. Konačno je krenuo šut naših momaka sa distance, važne dve trojke je tada vezao Nikola Rebić i moglo je donekle lakše da se diše pred samu završnicu. Veoma važnu ulogu je tada odigrao Marko Luković, koji je došao do nekih teških poena. Ukupno 30 poena je postigla Srbija u ovom delu igre.

Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: FIBA Basketball

Na kraju, najefikasniji  u timu Srbije bio je Filip Petrušev sa 22 poena uz osam skokova i tri asistencije, a pratio ga je upravo Danilo Anđušić sa dva poena manje i 4/8 za tri uz šest asistencija. Dvocifren je bio i Marko Luković, koji je dodao 10 poena. Na drugoj strani, Dušan Mlađan se istakao ubacivši čak 18 poena.

Vrlo dobro su Švajcarci koristili „rupe“ u odbrani Srbije tokom prve četvrtine i u jednom trenutku su bili nadomak dvocifrene prednosti. Nakon reakcije Igora Kokoškova, naši momci su konačno proradili i malo po malo smanjivali rezultatski deficit. Filip Petrušev je uglavnom dolazio do poena u tim momentima uz Danila Anđušića, pa je naša selekcija u jednom trenutku i povela, ali je posle deset minuta na snazi bio nerešen rezultat.

Srbija je bolje otvorila drugi kvartal, povela je sa +5 posle poena Jaramaza uz faul, ali je Švajcarska vrlo brzo odgovorila i uglavnom je bila ta koja je kroz drugu četvrtinu vodila. Na kraju su naši rivali bili ti koji su imali minimalnu prednost posle prvog poluvremena, a Igor Kokoškov je imao veliki posao da probudi usnule momke iz Srbije.

Treća četvrtina bila je posebno loša, naročito u fazi odbrane. Jako je „mlitavo“ sve izgledalo, a na svu muku je proradio i šut Švajcarske sa distance. Naročito impresivan je bio Dušan Mlađan, koji je u jednom trenutku vezao tri trojke, čime je odveo svoju reprezentaciju na +13. Pokušavao je Kokoškov da trgne momke, dva puta je tražio tajmaut, ali se prednost naših rivala održavala na dvocifrenom nivou.

Četvrta četvrtina bila je ni nalik na prve tri. Srbija je igrala kao preporođena, lako je „rešavala“ zonsku odbranu reprezentacije Švajcarske, koja je brzo promenila stil u defanizivi. Malo po malo, nestajala je ona ogromna razlika, a nakon dve trojke Nikole Rebića, prednost je prešla u ruke Srbije. Momci Igora Kokoškova nisu dopustili da meč uđe u neku veću dramu, uspešno su čuvali prednost i nakon penal završnice su upisali četvrtu pobedu u kvalifikacijama za Eurobasket.

Statistika utakmice:

Srbija: Anđušić 20, Ašćerić 3, Luković 10, Petrušev 22, Simanić, Apić 2, Avramović 8, Ilić, Jaramaz 6, Nenadić, Raduljica 8, Rebić 9

Švajcarska: Kotur 13, Diba 10, Kazadi 13, Kovač 7, Mlađan D. 18, Grave 4, Žonan 3, Jurkovic 6, Kozić, Mbala 4, Mlađan M, Nzege 3

Tok utakmice:

4/4

10. minut (88:81) - Po promašaj za obe selekcije, a na povredu se sada žali Diba. Aleksa Avramović je inače fauliran, pogodio je jedno od dva bacanja. Luković krade loptu, pa je sada on fauliran. Pogodio je oba, traži tajmaut sada Švajcarska. Užasan šut Kovača za tri, lopta pogađa spoljnu konstrukciju. Kraj.

9. minut (85:81) - Ne, ne, ne... Trojka Švajcarske. Džonatan Diba je pogodio, ali dobro je - faul na drugoj strani. Marko Luković je realizovao oba penala. Greška u koracima  naših rivala i sada je sve u našim rukama. Još minut do kraja.

8. minut (83:78) - Kazadi pogađa, iako je objektivno delovalo da su to bile tri sekunde u reketu. Anđušić ne pogađa, Luković hvata i novi je napad za Srbiju. Rebić je blokiran, Anđušić nije pogodio iz polu-horoga.

7. minut (83:76) - Nema poena Švajcarske, Filip Petrušev se u narednom napadu lepo snalazi pod košem i tajmaut mora da traži selektor naših rivala. Ponovo nema poena za Švajcarce, a Luković sjajno koristi svoju minutažu i dolazi do novih poena. Raste prednost Srbije.

6. minut (79:76) - Jedno bacanje je pogodio Kotur. Rebić pogađa trojku, vraća poene Diba, a onda nova trojka Rebića!

5. minut (73:73) - Šteta, gubi loptu Srbija, a Diba će imati dva slobodna bacanja. Pogodio je jedno. Sam je ostao tu sada Rebić i došao je do poena, čime je naša selekcija ponovo poravnala rezultat.

4. minut (71:72) - Nema poena za Švajcarce ni ovoga puta. Trojka Anđušiča, vodi Srbija, pa Kotur dolazi do zakucavanja i vraća prednost na stranu naših rivala.

3. minut (68:70) - Petrušev je fauliran i pogodio je oba bacanja. Evo Srbije na četiri poena zaostatka. Kovač je izblokiran na šutu za tri poena, a Luković je poentirao iz kontre. Mora Švajcarska da traži minut odmora.

2. minut (64:70) - Rampa, pa prekršaj Lukovića i biće bacanja. Nzege pogađa jedno od dva. Opet nizak pas, Kovač odmah pokušava za tri na drugoj strani, ali nema pogotka. Petrušev je ostavio Lukovića samog na ziceru.

1. minut (62:69) - Pogodak Avramovića na početku ove poslednje četvrtine. Konačno malo čvršća odbrana Srbije i evo promašaja Švajcaraca, a Petrušev je izborio poene pod košem nekako.

3/4

10. minut (58:69) - Sad je sam ostao Kazadi i pogodio za tri poena, na drugoj strani je pogodio Anđušić iz skoka u napadu. Kraj treće četvrtine - Srbija je primila 28 poena u ovoj deonici i gubi sa -11.

9. minut (56:66) - Diba pogađa preko Avramovića. Ne mogu ništa da promaše naši rivali danas. Petrušev promašuje za tri, a Luković pravi prekršaj u napadu. Kakvi poeni za Nzegea, ali sva sreća da Jaramaz pogađa trojku za tri poena.

8. minut (53:62) - Evo greške Švajcaraca, a Danilo Anđušić poentira iz ofanzivnog skoka uz prekršaj nad njim. Prošlo je i dodatno slobodno bacanje kroz obruč. Evo opet trojke za Mlađana - treća trojka u nizu za ovog košarkaša, koji je opet ostao potpuno sam, što je nedopustivo. Srećom sada bacanja za Anđušića, koji pogađa oba.

7. minut (48:59) - Mlađan nastavlja da nas puni, evo nove trojke - Švajcarska ima +13?! Tajmaut Igora Kokoškova. Opet petljaju naši košarkaši, ali srećom je Diba igrao nogom. Poeni za Petruševa, konačno.

6. minut (46:56) - Zonska odbrana pravi muke Srbiji, koja ne realizuje ni ovaj posed. Ne postižu poene ni Švajcarci, ali Srbija opet greši - pas u zemlju za centra nikako nije mogao da prođe. I onda nesportska lična greška Dragana Apića. Žanin nije pogodio prvo bacanje, a drugo je prošlo kroz obruč. Sada je posed za Švajcarce. Kakva trojka Mlađana... Dvocifrena prednost Švajcarske.

5. minut (46:52) - Raduljica promašuje, Avramović ispravlja krive drine i pogađa. Kovač kažnjava trojkom nesporazum u odbrani. Blokada nad Raduljicom, koji nekako dolazi do lopte i posle toga poentira. Konačno bolja odbrana Srbije, a Kovač pravi grešku u koracima.

4. minut (42:49) - Odlično loptu krade Petrušev, a Avramović je fauliran i imaće dva slobodna bacanja. Jedno je pogodio, a jedno nije. Nakon toga poeni za Dibu, što je konačno i upalilo alarm kod Igora Kokoškova da traži minut odmora. Ništa ne ide momcima iz Srbije.

3. minut (41:47) - Nema poena Švajcaraca, nova greška Srbije i Kotur zakucava. Srbija bez prave energije. Nakon toga serija promašaja na obe strane, a lopta će sada biti za Švajcarce.

2. minut (41:45) - Opet nema poena za Srbiju i ponovo to kažnjava Mbala. Nema trojke ni Jaramaza, Petruševu beži lopta, ali na kraju ipak zakucavanje Raduljice.

1. minut (39:43) - Treća četvrtina počinje neuspelim alej-upom Švajcarske, međutim naši momci uzvraćaju istom merom. Mbala uvećava prednost naših rivala na +4.

2/4

10. minut (39:41) - Ni Švajcarci ne postižu poene, a Jurkovic je načinio prekršaj. Na liniju za slobodna bacanja će Filip Petrušev, koji ponovo pogađa jedno od dva bacanja. Jaramaz pravi faul nad Koturom. On je pogodio prvo, a drugo je promašio i opet je nerešeno. Nema poena ni za Srbiju, a Kazadi je uzeo poene za Švajcarsku u poslednjem napadu. To je to.

9. minut (38:38) - Kazadi to momentalno kažnjava novim poenima iz reketa. Opet mlako u napadu, kontra Švajcaraca i poeni Jurkovica, pa Kokoškov mora da traži minut odmora, jer je nerešeno. Loše dodavanje, nema poena ni posle tajmauta.

8. minut (38:34) - Lepa kontra Srbije se ne završava poenima. Jurkovic uz dosta sreeć pogađa za dva poena. Opet je Anđušić u ćošku i pogađa za tri poena, veoma je raspoložen za igru danas. Skok Petruševa, ali nije došao do poena na drugoj strani.

7. minut (35:32) - Evo opet Filipa Petruševa, novi poeni za njega, već je sakupio 13, pa selektor Švajcarske traži minut odmora. Ašćerić je napravio prekršaj, ali Srbija još nije u bonusu. Lepa akcija naših rivala, ali je na njihovu nesreću isteklo vreme pre zakucavanja. Kasni rotacija Švajcarske, prave košarkaši ove selekcije faul nad Anđušićem i igrač JL Burga pogađa jedno od dva bacanja.

6. minut (32:32) - Nema trojke Švajcaraca, vraćena je lopta Raduljici pod koš i ovaj je izborio prekršaj i imaće dva slobodna bacanja. Pogodio je oba penala i ponovo je nerešeno. Ogroman promašaj za tri Jurkovica.

5. minut (30:32) - Nema poena Srbije... Promašaj Švajcarske za tri nakon samo nekoliko sekundi, ali ni naši ne koriste dve situacije pod košem. Međutim, opet rivali brzaju i greše, pa nam dozvoljavaju da smirimo igru i vratimo se u pravi ritam. Petrušev prekida ovaj post.

4. minut (28:32) - Veliki promašaj Gravea, gubi loptu Jaramaz i do poena dolazi Švajcarska. Umalo i Petrušev da izgubi loptu, ali se snašao i pogodio je pod košem. Neverovatan pogodak za dva o tablu i faul nad Mlađanom. Nije pogodio dodatno bacanje, na svu sreću.

3. minut (26:28) - Ništa od poena Srbije ni u ovom napadu, ali na svu sreću i Švajcarci prave prekršaj u napadu i već su iskoristili bonus, dok naši momci nemaju nijedan faul u ovoj deonici. Anđušić iz teške situacije ne pogađa za tri, a onda Avramović pravi prvi prekršaj u ovoj deonici za Srbiju.

2. minut (26:28) - Sada je izblokiran Mlađan, uhvatio je skok i pogodio. Ponovo ovaj momak igra neverovatno protiv Srbije. Izgubljena lopta Srbije, a na drugoj strani Grave vraća Švajcarce u prednost.

1. minut (26:24) - Pogodak Apića čim je ušao, a na drugoj strani Švajcarci muku muče sa napadom. Do poena dolazi i Ognjen Jaramaz, a pritom je fauliran i imaće dodatno slobodno bacanje, koje je košarkaš Partizana realizovao. Međutim, trojka Mlađana...

1/4

10. minut (21:21) - Prejako dodavanje Švajcaraca, kontra Srbije, ali nema poena ni naše selekcije. Žeremi Žonan je poravnao rezultat, a Nikola Rebić nije iskoristio poslednji napad naše selekcije, pa je posle deset minuta nerešeno.

9. minut (21:19) - Prejak pas za Simanića koji je bio u uglu, pogrešio je Aleksa Avramović. Nema pogotka ni za rivale, dok trojku postiže Luka Ašćerić i Srbija prvi put vodi.

8. minut (18:19) - Ni minut odmora nije pomogao Švajcarskoj da dođe do ritma, Avramović približava Srbiju na posed zaostatka. Pogađa Dušan Mlađan lej-ap, da bi nakon toga Danilo Anđušić smanjio na samo jedan poen razlike.

7. minut (13:17) - Rampa Simanića, a na drugoj strani ponovo prekršaj, ovoga puta je na penalima Petrušev koji kao i Avramović pogađa samo jedno. Pokušaj Kovača je loš, da bi Petrušev pogodio u reketu i dodatno smanjio razliku. Tajmaut traži reprezentacija Švajcarske.

6. minut (10:17) - Isteklo je vreme za napad reprezentacije Srbije, a na drugoj strani Kotur dolazi do svog sedmog poena. Kokoškov mora da traži minut odmora, jer naši momci ne pronalaze način da zaustave igru u reketu Švajcaraca, koji su nas na prvom meču "punili" trojkama. Posle  pauze je Aleksa Avramović izborio prekršaj i pogodio je samo jedno od dva bacanja.

5. minut (9:15) - Petrušev je sada napravio prekršaj nad Koturom, koji je veoma raspoložen. Ali ovoga puta pogodio je samo jedno bacanje. Konačno laki poeni za Srbiju, koje postiže Petrušev zakucavanjem. Opet je išla lopta u reket, a tamo je ovoga puta bio Jurkovic i poentirao.

4. minut (7:12) - Pogodak za Arnoa Kotura u samom srcu reketa. Nisu ga dobro branili naši momci. Na drugoj strani, novi promašaj Srbije na šutu za tri poena i onda zakucavanje Kotura. Potom konačno trojka koju postiže Danilo Anđušić.

3. minut (4:8) - Zakucavanje Raduljice, a Kazadi je pokušao trojkom da vrati ubedljiviju prednost Švajcaraca, ali nije uspeo u tome. Sam je Petrušev u reketu, ali je to veliki promašaj mladog talenta.

2. minut (2:8) - Kotur dobro brani, ali Raduljica krade loptu. Nakon toga promašuje Filip Petrušev, pa Kovač postiže trojku i uz to je fauliran, pa ima i dodatno slobodno bacanje, koje je pogodio. Ponovo Švajcarska bolje ulazi u meč sa našom selekcijom.

1. minut (2:4) - Kazadi je ušao u meč izuzetno motivisano, pošto je postigao dva koša u prvom minutu, dok je na drugoj strani Petrušev realizovao sjajan alej-up.

Startne postave:

Srbija: Anđušić, Jaramaz, Petrušev, Raduljica, Rebić

Švajcarska: Kotur, Diba, Jurkovic, Kazadi, Kovač

Pre meča:

Košarkaška reprezentacija Srbije je u Gruziji već obavila glavni deo posla i plasirala se na Eurobasket. Zbog toga tokom današnjeg meča sa Švajcarskom nećemo morati da strepimo, ali ćemo se nadati pobedi i osveti za onaj nezgodan poraz od iste selekcije u finskom Espu u drugom prozoru.

Iako je bilo planirano da u timu vidimo Marka Gudurića i Vasu Micića, njih danas neće biti u rosteru. Razlog je, naravno, taj što je Srbija već obezbedila plasman na kontinentalnu smotru, pa selektor nije želeo da pravi zbrku i ostavio je šansu mladim nadama da pokažu šta znaju i umeju. A u prvom meču protiv Gruzije smo videli da možemo da očekujemo mnogo.

Srbija bi u slučaju pozitivnog raspleta mogla da se domogne i prvog mesta u ovoj grupi. Za to će biti potrebna pobeda protiv Švajcarske, kao i poraz Gruzije protiv Finske u preostalom duelu dana, koji se igra nešto kasnije.

Video: Šmekersko zakucavanje loptice za titulu u Australiji: Pogledajte poslednji potez Novaka Đokovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pit bull

    21. februar 2021 | 14:22

    Pa posle neko neka kaze sto nam igraju stranci u klubovima,evo vidim domace igrace,kao balerinice,svi izuzev Petruseva,SRAMOTA!!!!

  • Ja

    21. februar 2021 | 13:23

    Daj bre, da gubimo od Svajcarske??? Nekad je bilo cast igrati za Srbiju!

  • X

    21. februar 2021 | 14:22

    Даниловићу молим те,нек води Милоје Национални Тим,ово је страшно овај Кокошков је само за оне нба циркузанте...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA