≫ 

Katastrofalni Partizan zaleđen na -15 protiv Trenta, četvrtfinale Evrokupa sada je u dalekoj magli

Crno-belima će za plasman u narednu fazu biti potrebna ubedljiva pobeda protiv Metropolitena i ubedljiv poraz Trenta protiv Lokomotive u drugom meču

Džoš Perkins

Foto: MN Press

Početničke greške, užasna igra u napadu i značajno borbeniji Trento večeras su presudili da Partizan u Italiji ne upiše pobedu u petom kolu Evrokupa. Da su ostvarili trijumf, crno-beli bi bili veoma blizu prolaska u četvrtfinale, a ovako su ubedljivim porazom faktički ugrozili svoje mesto u završnici, pošto će na kraju morati da se poklope brojni rezultati kako bi se našli među najboljih osam - 69:54.

Gledajući napadačku igru Partizana, mnogo stvari je tu bilo za kritiku. Prvo su crno-beli bili bez poena dugih sedam minuta u prvom poluvremenu, a onda kao da su pokušali istu seriju da ponove u drugom delu igre, kada gotovo pet minuta nisu postigli nijedan koš, čak ni sa linije slobodnih bacanja. Ekipa kakva je Trento uspela je to da kazni, iako ni sama nije blistala, naročito tokom druge četvrtine.

Koliko je Partizan loše igrao u napadu, govori i podatak da su u drugom i trećem kvartalu dali jednocifren broj poena (?!), odnosno devet u drugoj deonici i samo osam u trećoj. Za to vreme, Trento je napravio ogromnu rezultatsku prednost, koja je, razume se, bila potpuno zaslužena.

 

Pred početak poslednje četvrtine, crno-beli su imali samo sedam pogođenih šuteva iz reketa iz 24 pokušaja, a svi igrači zbirno imali su 28 indeksnih poena, što je zaista za analizu. Par puta se dešavalo da Partizan ne uputi ni šut ka obruču, što je zaista za analizu kada prođe određeno vreme posle ovog meča.

Ipak, vredi istaći da je svaki poen na ovom meču bio važan, pošto se na kraju može desiti da sve tri ekipe imaju skor 3-3, ukoliko u poslednjem kolu do pobeda dođu Partizan protiv Metropolitena, odnosno Lokomotiva protiv Trenta. Tada će se gledati koš razlika, pa crno-belima ovde nikako nije odgovaralo da izgube ubedljivo. Sada će im biti potreban trijumf protiv Metropolitena i ubedljiv poraz Trenta protiv Lokomotive u poslednjem kolu.

Najefikasniji u timu Partizana bio je Rašon Tomas, koji je bio jedini dvocifreni sa 17 poena. Ali ni on nije bio nešto preterano blistav, pošto je imao svega deset indeksnih poena, zbog brojnih promašaja i izgubljenih lopti. Drugi najefikasniji bio je Nemanja Dangubić sa osam postignutih poena. Na drugoj strani, Džakori Vilijams je došao do 16 poena, dok je Geri Braun imao 13.

 

Prva četvrtina bila je obeležena velikom borbom, ali se nekako činilo da je Partizan taj koji ima bolji ritam. Pogodili su crno-beli neke važne šuteve sa distance preko Džoša Perkinsa i Nemanje Dangubića, koji je uz to igrao i sasvim dobro u odbrani u napravio par ukradenih lopti. Trento se mučio da dođe do poena, pa je beogradska ekipa imala prednost posle deset minuta košarke.

Ali pravo je pitanje šta se onda desilo sa ekipom Partizana u drugom kvartalu. Računajući poslednja dva minuta prve četvrtine, crno-beli ukupno sedam minuta nisu postigli apsolutno nijedan poen. Na njihovu sreću, nije preterano blistav bio ni Trento, koji je u tom periodu uspeo da dođe samo do jednog poseda prednosti. Imala je ekipa Saša Filipovskog negde pred kraj ovog dela igre i prednost, ali je italijanski tim ipak imao, pa može se reći i zaslužen poen prednosti nakon 20 minuta igre.

Katastrofa Partizana u napadu dodatno je produbljena u trećoj četvrtini. Nakon trojke Markusa Pejdža na samom startu, kada je beogradska ekipa preuzela prednost u svoje ruke, crno-beli gotovo pet minuta nisu stigli do novih poena. Krizu je prekinuo Rašon Tomas, ali je problem ovoga puta bio taj što je Trento bio daleko raspoloženiji, pa je trojkama otišao i na dvocifrenu prednost.

Partizan kao da se probudio tek na početku poslednje četvrtine. Krenuli su košarkaši Saša Filipovskog značajno agresivnije, napravili su seriju 7:0 i tako nagovestili da bi ipak mogli da uvedu ovaj susret u nešto nemirnije tokove. Ali, sredinom deonice usledila je nova napadačka suša, opet crno-beli nisu mogli do poena dosta dugo, pa je Trento samo uspešno i ljubomorno čuvao stečenu prednost, a na kraju je upisao ubedljivu pobedu, koja ih vraća u ozbiljnu trku za plasman u četvrtfinale Evrokupa. To se, sa druge strane, ne može reći za Partizan, koji je doživeo potpunu katastrofu u možda i najvažnijem meču sezone.

Statistika utakmice:

Trento: Martin 8, Jovanović, Paskolo, Konti, Braun 13, Foraj 3, Sanders 10, Mezanote, Morgan 6, Vilijams 16, Ladurner 4, Mej 9

Partizan: Zagorac 2, Pejdž 5, Dagubić 8, Stefanović, Jaramaz 7, Perkins 5, Jovanović, Janković 7, Radovanović, Tomas 17, Trifunović 3

Tok utakmice:

4/4

10. minut (69:54) - Nema pogotka Herisa, Tomas je zakucao na drugoj strani. Nema poena ni Brauna na drugoj strani, a Janković dolazi do poena za Partizan. Trento ne koristi poslednji napad, a Sašo Filipovski traži tajmaut da pokuša nešto za 0,4 sekunde. Kraj.

9. minut (69:50) - Dangubić promašuje ceo koš, opet se oglasila sirena za kraj napada. Džakori Vilijams poentira iz kontre. Dangubić promašuje za tri poena, a Janković je fauliran na skoku. Dangubić je gazio aut-liniju. Martin je fauliran na prodoru, Rašon Tomas ga je odgurnuo. Prvo je pogodio, pa i drugo. Krade loptu Senders i dolazi do poena. Vraća poene Perkins...

8. minut (63:48) - Nema poena Partizana. Džakori Vilijams promašuje zicer. Lopta će biti za crno-bele, koji stvarno moraju da se bore za svaki poen do kraja ove utakmice, ako žele da sačuvaju kakvu-takvu šansu za četvrtfinale. Opet petljaju crno-beli... Tajmaut traži Sašo Filipovski.

7. minut (63:48) - Fauliran je Rašon Tomas. Jedno bacanje pogađa, potom dolazi do lopte i poentira iz kontre. Sa velikim zakašnjenjem svirani su koraci Braunu.

6. minut (63:45) - Trojka Gerija Brauna i ponovo smo na onih +18 za Trento. Tomas postiže poene, ali ih vraća Džakori Vilijams.

5. minut (58:43) - Pejdž je sada fauliran, a onda je isteklo vreme za napad po ko zna koji put na ovom meču u posedu Partizana. Zaista neverovatno. Braun postiže poene i verovatno stavlja i konačnu tačku na ovaj meč.

4. minut (56:43) - Nova dobra odbrana Partizana, a Janković promašuje zicer. Mnogo je ovo bio važan posed za crno-bele. Sam je Luk Mej i mnogo sreće, nema pogotka! Ali ne može ni Pejdž... Što naravno kažnjava Džakori Vilijams.

3. minut (54:43) - Dobar pas za Tomasa iz kontre, evo poena pa Trento to seče minutom odmora. Svaki poen vredi, jer se može desiti da sve ekipe na kraju budu na 3-3, pa će odlučivati koš razlika. Luk Mej se okrenuo licem ka košu i promašio je. Sada Pejdž dolazi do poena na prodoru, ima nade!

2. minut (54:39) - Sada promašuje Rašon Tomas za tri poena. Stigao je Janković do lopte na drugoj strani, ali Partizan ne trči. No, evo trojke Ognjena Jaramaza za barem određenu nadu pred završnih osam minuta.

1. minut (54:36) - Na svu sreću za Partizan, nema poena za Trento. Ali ne vredi, opet je isteklo 24 sekunde za napad crno-belih bez šuta ka obruču?! Opet domaći promašuju.

3/4

10. minut (54:36) - Oba slobodna bacanja pogodio je Morgan. A onda potpuna katastrofa, pošto je Stefanović napravio faul na šutu za tri poena, pa će Senders ići na liniju penala. Srećom je samo jedno prošlo kroz obruč. Jaramaz nije pogodio čak ni obruč u ovom napadu, pa 17,2 sekunde ima Trento za poslednju akciju. Morgan poentira, kraj treće četvrtine. Neverovatnih +18 za Trento?!

9. minut (49:36) - Ladurner je sam na ziceru, što naravno ne promašuje. Izmiče ovaj meč Partizanu iz ruku, polako, ali sigurno. Grešku u koracima pravi Trifunović, ali mu vraća poklon i Toto Foraj, pa će biti napad za Partizan. Sapleo se Perkins, izgubio loptu i napravio nesportsku ličnu grešku, što možda i pokazuje nemoć Beograđana na ovom susretu.

8. minut (47:36) - Promašaj Partizana, ali ni Trento ništa bolji. Sada Tomas srlja i gubi loptu. Apsolutno bez ideje je ekipa Partizana na ovom meču. Novi tajmaut. Senders uvećava razliku crno-belih, ali onih iz Italije. Tomas ponovo promašuje.

7. minut (45:36) - Janković je sada zakucao levom rukom posle minuta odmora. Umalo da Janković ukrade i loptu, ali Braun nakon toga pogađa trojku i donosi prvu dvocifrenu prednost Italijanima. Zatim je Tomas na liniji za bacanja, gde je polovičan. Kelvin Martin sada gubi loptu u ekipi Trenta, pa evo šanse da se Partizan vrati.

6. minut (42:33) - Tomas prekida pravu katastrofu Partizana u napadu poenima, baš kao i u prvom poluvremenu. I onda kakva trojka Sendersa. Tajmaut konačno traži Filipovski, stvari su odavno izmakle kontroli i Trento je blizu dvocifrene prednosti.

5. minut (39:31) - Novi promašaj Partizana, koji igra užasno u napadu i u ovoj deonici. Još je sada fauliran jedan košarkaš Trenta, reč je o Luku Meju, koji pogađa na svu sreću samo jedno od dva bacanja.

4. minut (38:31) - Partizan opet bez poena, što Trento kažnjava poenima iz tranzicije. Faul Tota Foraja nad Rašonom Tomasom. Košarkaš Partizana promašuje svoj šut u nastavku. Opet crno-beli bez poena duga četiri poena, ali ovaj put je Trento raspoloženiji - trojka Martina.

3. minut (33:31) - Nema trojke za Luka Meja ni ovaj put, skok za Partizan. Sada je košarkaš Trenta napravio i treću ličnu grešku. Dalek šut Jaramaza za tri, nije uspešan. Greši i Luk Mej, ponovo slab ritam utakmice na početku treće deonice.

2. minut (33:31) - Faul Jaramaza, kako bi se sprečila kontra Trenta nakon nerealizovanog poseda. Luk Mej ne postiže trojku, ali Trento će imati novi napad. Sada je Braun fauliran na zakucavanju, koje je srećom promašio, pa će samo imati dva bacanja. Prvo je promašio, a drugo je pogodio. Nije pogodio ni Janković.

1. minut (32:31) - Konačno trojka za Markusa Pejdža, ali vraća to na drugoj strani Braun, pa kao da nismo ni igrali ovaj uvodni minut treće deonice.

2/4

 

10. minut (29:28) - Počeo je poslednji minut, Jaramaz ne pogađa za tri, ništa ne može da da na ovom meču. Sada Džakori Vilijams lako poentira pod košem, manje od 21 sekunde do kraja, pa traži minut odmora Sašo Filipovski da iscrta poslednji posed. Išao je trener crno-belih na napad sa svoje polovine. Martin pravi prekršaj, ali tek treći za Trento uz 3,9 sekundi do kraja. Janković je morao da šuta za tri, veliki je to promašaj i kraj prvog poluvremena.

9. minut (27:28) - Džakori Vilijams promašuje za Trento posle minuta odmora. Jaramaz iz step-beka promašuje za tri, hvata loptu neko iz ekipe Trenta, ali ne kažnjavaju to domaći sa distance.

8. minut (27:28) - Pas u korner za Pejdža za tri, koji ne pogađa. Ofanzivni skok. I onda faul nad Jaramazom. Bacanja su, pa je košarkaš Partizana pogodio oba i vratio crno-bele na jedan poen zaostatka. Ne pogađa Morgan za dva, a Janković lepo rešava na obruču i ponovo vodi. Tajmaut Trenta.

7. minut (27:24) - Promšaj Partizana, a onda neobjašnjivo nesportsku grešku pravi Markus Pejdž. Oba slobodna bacanja realizovao je Džeremi Morgan. Gube domaći loptu, a onda trojku postiže Uroš Trifunović. Ovo je bilo zaista važno posle onog užasnog starta. Džekori Vilijams na zakucavanju za Trento.

6. minut (23:21) - Ni Trento ne postiže poene. I konačno poeni za Rašona Tomasa iz skraćenog kornera. Braun je sam na šutu za tri poena za Trento, nema pogotka i hvata Trifunović.

5. minut (23:19) - Promašaj Morgana za Trento na šutu za tri poena uz dobru odbranu Trifunovića. Opet Perkins tu pretlja, da bi Zagorac na kraju promašio šut za tri poena i lopta je za Trento. Biće sada i slobodna bacanja, Braun je stao na liniju penala. Pogodio je prvo, pogodio je i drugo. Potom prekršaj u napadu Rašona Tomasa. Još nema poena za crno-bele, zaista užasno igraju u napadu.

4. minut (21:19) - Braun pokušava, nema ofanzivnog skoka Tomasa. Mej pogađa za dva poena i Trento je ponovo u prednosti. Dug napad Partizana, Perkins gubi loptu, a onda pravi prekršaj. Užasna igra crno-belih na startu ove i kraju prošle četvrtine. Izgleda da je Sašo Filipovski konačno zatražio tajmaut.

3. minut (19:19) - Sada mala kriza i u redovima Trenta, prekršaj u napadu pravi Luk Mej. Opet ni Partizan ne postiže poene. Trento može i do prednosti, ali kakva onda greška Luka Meja, pomalo i smešna, pošto je napravio korake. Pejdž gubi loptu.

2. minut (19:19) - Džoš Perkins produžava agoniju, pošto ne pogađa za tri. Na svu sreću nema trojke ni Luka Meja. Perkins se zapetljao, pa pokušao iz nemoguće situacije za tri i promašio.

1. minut (19:19) - Još jednom Partizan ne koristi napad, dok će Luk Mej na drugoj strani na liniju za slobodna bacanja. Pogodio je prvo, pa i drugo ovaj američki košarkaš. Poznat je inače kao dobar realizator penala. Zagorac se borio pod košem, ali poena nema, sada već dugo - gotovo tri minuta. Ladurner poravnava rezultat.

1/4

 

10. minut (15:19) - Tomas je sada imao zicer posle dodavanja Perkinsa, ali je promašio. Ali opet Tomas igra dobru odbranu, ali su se crno-beli još jednom spetljali u kontri i propustili šansu da uvećaju razliku. Preostale su 22 sekunde, pa će Trento imati poslednji napad - Senders sa velike distance ne pogađa za tri. I to je to.

9. minut (15:19) - Sada Italijani kažnjavaju propao napad trojkom Tota Foraja. Napao je Janković sada koš i izborio je slobodna bacanja, pošto je Trento još odavno u bonusu. Ali ponovo košarkaš Partizana pokazuje nesigurnost sa penala, pošto promašuje prvo, ali se ispravio i pogodio drugo bacanje. Mezanote je izblokiran od Tomasa, lepa odbrana!

8. minut (12:18) - Dangubić sada pogađa za tri poena iz asistencije Perkinsa. Evo prvog tajmauta, koji traži trener Trenta. Nakon minuta odmora dva promašaja domaćih, ali ni Dangubić ništa bolje iz dugog napada crno-belih.

7. minut (12:15) - Sam je Džakori Vilijams na zakucavanju, ponovo Partizan ne igra dobro u odbrani. Fauliran je potom Janković, čime je Trento ispunio bonus, a zanimljivo je da crno-beli za šest i po minuta igre imaju samo jedan prekršaj. Sam je bio Trifunović na trojci, promašio je, ali je nakon skoka do pogotka sa distance došao Džoš Perkins. Teška situacija za Sendersa i promašaj, a onda sudije dosuđuju mrtvu loptu, jer ne mogu da se dogovore ko je poslednji igrao... Na snimku se jasno videlo da je to bio igrač Trenta, ali avaj. Pri podbacivanju, bolji Dangubić.

6. minut (10:12) - Dangubić ne pogađa ponovo za tri, a Jaramaz potom gubi loptu nakon skoka. Vilijams je na drugoj strani bio na ivici koraka, ali sudija Lotermoser kaže da je prerkšaj napravio Nikola Janković. Senders je napravio sebi poziciju i doneo svom timu izjednačenje. Utrčava Zagorac na dodavanje Zagorca, pa Partizan odmah uzvraća.

5. minut (8:10) - Dobar pas za Džakorija Vilijamsa, koji vraća prednost na stranu Trenta. Međutim, kratko je to trajalo, pošto Nemanja Dangubić dolazi do nove postignute trojke. Nema pogotka za Martina u italijanskom timu.

4. minut (6:7) - Tomas pokušava za tri poena i pogađa prvi šut sa distance za crno-bele. Dangubić krade loptu, a Janković ne koristi kontranapad, što naravno kažnjava Luk Mej na drugoj strani. Dug napad Partizana završen je promašajem Tomasa, nakon čega je brzo reagovao Dangubić i ipak postigao koš.

3. minut (4:2) - Opet Tomas gubi loptu, ali Dangubić igra dobru odbranu, pa je i domaći tim takođe pogrešio. Sada je Markus Pejdž pokušao za tri poena, ali bezuspešno. Crno-beli ponovo igraju dobru odbranu, blokiraju pokušaj Foraja pod obručem.

2. minut (4:2) - Spora lopta Tomasa, dok Martin poentira iz sekundarnog kontranapada Trenta zakucavanjem. Na drugoj strani istom merom uzvraća Ognjen Jaramaz. Lepa akcija za Džakorija Vilijamsa, koji poentira iz okreta za Italijane.

1. minut (0:0) - Prvi napad je za ekipu Trenta, koji odmah gubi loptu, pošto je jedan od košarkaša izbacio loptu u aut. Na drugoj strani je na obruču zaustavljen Jaramaz, ostalo je svega 2,8 sekundi za napad iz auta. Spetljali su se i crno-beli, pa je posed sada za Italijane. Braun promašuje za dva u ekipi Trenta.

Startne postave:

Trento: Martin, Braun, Foraj, Vilijams, Mej

Partizan: Pejdž, Dangubić, Jaramaz, Janković, Tomas

Pre utakmice:

Trener Beograđana ima velikih problema sa povredama. Na meču sa Trentom nećemo videti Novicu Veličkovića i Vila Mozlija, dok su pod znakom upitnika Markus Pejdž i Erik Mika, ali će odluka biti doneta baš pred samu utakmicu.

Ono što može da ide na ruku košarkašima Partizana jeste katastrofalna forma u kojoj se nalaze njihovi rivali, zbog koje su upali u problem u domaćem prvenstvu. Ako pod hitno ne poprave rezultate, vrlo lako mogli bi da skliznu u niži rang takmičenja.

Sudije na ovom susretu biće nemački arbitar Robert Lotermoser, potom Are Haliko iz Finske i Husein Čelik koji dolaze iz Turske. Nadamo se da oni večeras neće imati previše posla.

Video: Saigrači poklonili tortu Lazaru Markoviću za 27. rođendan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vratiće se rode

    3. mart 2021 | 22:14

    Onog momenta kada prestanete da pričate protiv Zvezde, kada prestanete da govorite kako Zvezda ne postoji, kada shvatite realnost i volite svoj klub a protinički poštujete, tog trenutka će vam svanuti, i možete da očekujete malo bolje dane, u protivnom prestaćete da postojite...sve ono što ste poželeli Zvezdi, sami ćete doživeti...

  • ejej

    3. mart 2021 | 22:08

    Trento je 13 na tabeli od 16 ekipa u italijanskoj ligi hahahahahahaa

  • Žika Živac

    3. mart 2021 | 22:34

    Zamislite kako bi ih punili u Evroligi 😄🏁🇭🇷

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA