≫ 

Ima li većeg dokaza da su Evropljani "preuzeli" NBA? Lebron prvi pokazao da ih ceni više nego Amere

Zna Kralj šta valja

  • 0
Luka Doncic, Dzejm Lebron, Nikola Jokić Foto: AP /Tanjug, Profimedia/Michael Reaves / Getty images

Vikend "svih zvezda" NBA lige koji će biti održan u Atlanti biće specifičan u odnosu na sve prethodne prvo zbog same činjenice da se igra u pandemijskim uslovima, samim tim i bez publike kao glavnog dekora, i drugo, ovog puta domaći igrači neće biti dominantni u odnosu na strance, tačnije Evropljane - još konkretnije Balkance.

Došlo je izgleda vreme kada zaista možemo da kažemo da Evropljani počinju da vode glavnu reč i u ovom tipično afroameričkom sportu.

O tome najbolje svedoči i činjenica da će na "ol-staru" biti nikad veći broj košarkaša sa Starog kontinenta, i svi su lideri svojih ekipa počevši od Luke Dončića, preko Nikole Jokića, do Janisa Adetokumba, Rudija Gobera, Nikole Vučevića i Domantasa Sabonisa.

Ne zaboravimo tu Hrvate Bojana Bogdanovića i Darija Šarića koji ovog puta nisu prošli na ol-star iako imaju zaista sjajnu sezonu u ekipama koje se bore za sam vrh. Naravno, i našeg Bogana Bogdanovića koga je povreda omela da se predstavi u boljem svetlu do sada u dresu Atlante - domaćina ovogodišnje smotre najboljih.

Ono što je možda ipak najjači dokaz da su igrači iz Evrope, posebno sa ovih prostora, cenjeni kao nikad pre u NBA je podatak da su se čak petorica našla u timu Lebrona Džejmsa za glavni događaj ol-star vikenda - utakmicu protiv tima koji je selektirao Kevin Durent.

Ako iko zna šta valja i ko dominira igrom, onda je to jedan od najboljih igrača u istoriji ove igre. Očito je da je Džejms impresioniran igrama i inteligencijom Jokića i Dončića, Janisovom snagom kojom ruši sve pred sobom, te je ovu trojicu birao pre svih i uvrstio ih u prvu petorku, uz Stefa Karija.

Osim pomenutog trija, Lebron je na svoju stranu izabrao i sjajnog Sabonisa, te Gobera, dok će na na drugoj strani biti daleko najbolji igrač Orlanda ove sezone Nikola Vučević.

Naravno, sa ovolikim brojem Evropljana na ol-staru naglo rastu i šanse da baš neko od njih bude prvi igrač sa Starog kontinenta sa MVP trofejem sa utakmice svih zvezda.

Podsetimo, dosad su ovo prestižno individualno priznanje osvajali samo Amerikanci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA