≫ 

"Trojka bi trebalo da se računa 2.5 poena": Čovek koji je kriv za trojkašku revoluciju, sada se kaje

Deril Mori je kao dugogodišnji šef u Hjustonu promenio pristup košarci koja danas u NBA izgleda kao da je svaka utakmica nadmetanje u trojkama. Danas misli da je to bila loša odluka

  • 3
Kevin Durent i Džejms Harden Foto: AP/Tanjug

Sećaju se mnogi, košarkaši Hjustona su pre nekoliko godina sa Džejmsom Hardenom kao udarnom pesnicom napravili revlucionarni zaokret kada je reč o stilu igre. Najprostije rečeno, taj novi pristup sveo se na besomučno ispaljivanje šuteva za tri poena.

Jedan od ideologa ovakvog stila igre, koji su vremenom prihvatili mnogi timovi, je Deril Mori koji je u međuvremenu promenio tabor i danas je na funkciji predsednika za košarkaške operacije u Filadelfiji Seventisiksers.

Hjuston je bila ekipa koja je tih dana, i tih godina, šutirala najviše trojki po utakmici, neretko i 40 po meču. Ekipa se toliko usredsredila na šuteve spolja da je unutrašnja igra gotovo u potpunosti zanemarena. Teksašanima i zaista nisu bili potrebni centri pa su dve "petice" u ekipi, iskusnog Nenea i Klinta Kapelu, jednostavno trejdovali.

Danas, NBA je posala liga u kojoj su mečevi neretko trojkaški obračuni dva tima, jer sve više igrača svoju igru bazira na šutu za tri poena, nebitno na kojoj su poziciji. Pojavili su se i ekstremni slučajevi poput Demijana Lilarda koji sada već redovno ispaljuje šuteve kako pređe centar.

- Sve je više igrača koji su u šutu za tri jednako efikasni i opasni kao i u reketu, tako da je to velika prednost ekipa koje imaju takve igrače. Prvobitna ideja je bila da se trojkama dolazi do spejsinga i da igra bude dinamičnija. Upalilo je, ali smo im dali previše na značaju. Sad bi trojka trebalo da vredi dva i po poena - kaže Mori.

deril mori Foto: youtube/Philadelphia 76ers

Moriju ovakav pristup nije smetao dok je bio u Hjustonu jer je ekipa imala i visoke procente ubačenih trojki, za razliku od kluba koji sada vodi. Filadelfija je u tom pogledu jedna od najslabijih u ligi, ali zato ima igrače koji su daleko efikasniji bliže obruču, poput Simonsa, Herisa i Embida.

- Imamo možda dvojicu najboljih igrača unutar linije za tri poena. I dalje sa takvom igrom možete pobeđivati, ali je retkost - kaže Mori.

Filadelfiji zasad ide sasvim dobro i bez preteranog trojkaškog učinka. Tim je drugi na Istoku sa skorom 29-13 i čak i bez povređenog Embida beleži sjajne rezultate.

Možda odlične rezultate File i treba pripisati činjenici da se ekipa oslanja na unutrašnju igru više nego na spoljnu, što je i Moriju dobar pokazatelj da treba slediti taj pravac. Filadelfija je ove sezone ekipa sa drugim najmanjim brojem šuteva za tri poena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tadmat

    21. mart 2021 | 10:29

    Bolje 2,192354678. Cisto simbolicno da bude vise od 2 poena.

  • rezim

    21. mart 2021 | 10:15

    Ja sam predlagao savezu da kosevi sa druge polovine igralista ( sa svoje polovine ) vrijede 5 koseva,,vjerujem da ce jednoga dana do toga doci..kako nagraditi momke koji to urade po 2 do 3 puta u godini...ako trojkasi imaju tu nagradu neka i odlikasi imaju svoje priznanje...

  • Luka

    21. mart 2021 | 12:00

    Tako je. A bacanje 0,75

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA