≫ 

Velika katastrofa Zvezde u Podgorici, Budućnost slavila sa nestvarnih +20 i sve je bliža prvom mestu

Crveno-beli večeras nisu mogli „da se sastave“, pa će do kraja sezone morati da čekaju kiks Podgoričana, ne bi li ugrabili prvo mesto pred plej-of

Kakva katastrofa Crvene zvezde u Podgorici! U derbiju sezone ABA lige, gde su se Budućnost i crveno-beli borili za prvo mesto na tabeli nakon regularnog dela sezone, Beograđani su odigrali vrlo slabo, dopustili domaćima da diktiraju ritam i da im tako nanesu i drugi poraz u međusobnim duelima ove sezone. Tako će tim Dejana Radonjića sada morati da se nada kiksu Podgoričana, ukoliko žele da završe na čelnoj poziciji pred plej-of - 83:63.

Zaista ogromnih problema u odbrani su košarkaši Zvezde imali tokom prvog poluvremena, a posebno tokom uvodne deonice. Samo za deset minuta napravili su deset prekršaja, na taj način poklonili ogroman broj slobodnih bacanja domaćima, a ovi su to uspeli da iskoriste i počnu da diktiraju tempo kakav njima odgovara.

Kao da nije bilo prave energije u timu Zvezde tokom prvog poluvremena. Tek Ognjen Dobrić je uspevao pogocima sa distance da na trenutak „prene“ crveno-bele iz letargije, ali sve to bilo je nedovoljno kako bi tim Dejana Radonjića uspeo da se upusti u neku ozbiljniju borbu sa protivnikom. Samo 40% iz rekete je imao gostujući tim uz devet izgubljenih lopti u tom periodu igre.

Još jedna stvar koja je definitivno večeras bila na strani Budućnosti jeste šut za tri poena. Upravo uz pomoć ovog oružja su Podgoričani tokom treće deonice prelomili meč, pri čemu je naročito impresivan bio Amedeo dela Vale, koji je ubacio sve što je pokušao. Kada na sve dodamo nestvaran broj izgubljenih lopti gostujućih košarkaša, dolazimo do dobitne jednačine za tim Dejana Milojevića na ovom susretu.

U ekipi iz Podgorice najefikasniji je bio Melvin Edžam sa 18 poena, a još ukupno četiri košarkaša bila su dvocifrena. Posle njega, najbolji je bio Nikola Ivanović sa 14 poena, jedan manje je ubacio Džastin Kobs, dok su Amedeo dela Vale i Danilo Nikolić susret završili sa po 10 poena. Na drugoj strani, vredni pomena bili su Kori Volden sa 17 poena, potom Ognjen Dobrić koji je dodao 15 poena uz tri trojke i Marko Jagodić-Kuridža koji je upisao deset poena.

Kao što smo već napomenuli, sa boljom energijom je u utakmicu ušla ekipa Budućnosti. Ređali su se poeni Nikole Ivanovića i Melvina Edžima, koji su potpomognuti energijom Vilija Rida pravili sve osetniju prednost Podgoričana. Ona je u jednom momentu došla do basnoslovnih +14, nakon čega je tim iz Beograda konačno shvatio da je dosta i zaigrao nešto bolje.

KK Budućnost - KK Crvena zvezda Foto: ABA liga - KK Budućnost VOLI

Iako se Zvezda koliko-toliko povezala u napadu u drugoj četvrtini, i dalje su bili evidentni problemi u odbrani. Podgoričani su i dalje dolazili lakše do poena, bar je to bilo uočljivo na prvi pogled, pa prednost domaćih nije padala ispod sedam-osam poena. Tek po pogođenoj trojci Ognjena Dobrića, tim Dejana Radonjića je uspeo da spusti na prihvatljivih minus šest, ali ni to nije potrajalo, jer je domaćin do kraja poluvremena ponovo došao do dvocifrene prednosti.

Ako su navijači Crvene zvezde mislili da će se nešto promeniti na bolje u drugom poluvremenu, grdno su se prevarili. Nastavila je gostujuća ekipa da „prodaje“ lopte, a Podgoričani su pogađali trojke jednu za drugom, naročito je bio raspoložen Amedeo dela Vale. Prosto je teško bilo odabrati ko je imao najviše problema u Zvezdinim redovima, jednostavno niko nije mogao da pogodi koš. U međuvremenu je razlika rasla sve do neverovatnih +24, da bi na kraju četvrtine Budućnost imala 21 poen prednosti.

Na početku poslednje deonice, prednost Podgoričana je došla do maksimalnih +28, nakon čega su i oni stali. Nisu više toliko „jurili“ ka košu, čak dva i po minuta u jednom trenutku nisu ni postigli koš, pa je Zvezda uspela da smanji razliku na nešto pristojniji nivo. Ipak, daleko je to bilo od onoga što je bilo očekivano pred početak meča, pa će Dejan Radonjić svakako imati veliku glavobolju posle ove utakmice. Nešto će morati da se promeni...

Statistika utakmice:

Budućnost: Kobs 13, Ivanović 14, Edžam 18, Šehović, Nikolić D. 10, Apić 1, Mitrović, Dela Vale 10, Nikolić Z. 7, Popović 2, Rid 8, Žugić

Crvena zvezda: Hol 2, Volden 17, Lojd 5, Uskoković, Davidovac 4, Lazić, Radanov 2, Dobrić 15, Simonović, Jagodić-Kuridža 10, Kuzmić 6, Noko 2

Tok meča:

4/4

10. minut (83:63) - Kuridža promašuje za dva poena. Promašuje sve i na drugoj strani Budućnost, Zvezda ima poslednji napad. Kraj utakmice.

9. minut (83:63) - Izgubila je loptu Budućnost, promašio je Aleksa Radanov. Zoran Nikolić pogađa bez problema.

8. minut (81:63) - Pogodak Kuzmića, a onda pogodak Kobsa uz faul. Pogodio je i dodatno bacanje košarkaš Zvezde. Trojka Marka Jagodića-Kuridže.

7. minut (76:58) - Malo života za Zvezdu, posle pogotka Korija Voldena. Tajmaut Milojevića. Faul Marka Jagodića-Kuridže i to su sada bacanja za Zorana Nikolića. Realizovao je oba.

6. minut (76:56) - Konačno trojka za Zvezdu i Korija Voldena. Izgubljena lopta Budućnosti, da bi faul napravio Melvin Edžim. Prvi put je siguran Aleksa Radanov, a i drugi put.

5. minut (76:51) - Džastin Kobs pravi akciju sa Vilijem Ridom i Amerikanac zakucava. Na drugoj strani, faul i bacanja za Jagodića-Kuridžu. Sada smo videli nasmejanog Dejana Milojevića kraj aut linije.

4. minut (74:49) - Sada Dela Vale promašuje, a onda pravi i faul. Izlazi napolje. Promašaj Ognjena Dobrića za tri poena i biće napad za Budućnost.

3. minut (74:49) - Poeni Korija Voldena uz faul. Dobro je, ovoga puta pogađa i bacanje. Faulovi na sve strane... Kobs na kraju promašuje za tri poena, da bi Ognjen Dobrić bio fauliran od strane Danila Nikolića. Tri sekunde Lendrija Noka.

2. minut (74:46) - Još jedan promašaj Zvezde, još jedan pogodak Budućnosti, trojka je Dela Valea, +28!? Tajmaut Radonjića, potpuna katastrofa Crvene zvezde!

1. minut (71:46) - Volden je do ovog meča u ABA ligi promašio jedno bacanje, a sada je promašio dva uzastopno! I kažnjava to Nikolić, Dobrić promašuje za tri poena, a onda i iz ofanzivnog skoka. Kobs pogađa za dva.

3/4

10. minut (67:46) - Pogodak Jagodića-Kuridže za tri poena. Sada je na liniji za bacanja Zoran Nikolić, pogodio je jedan penal. Gubi loptu Zvezda ponovo. I za kraj promašaj Ivanovića.

9. minut (66:43) - Promašuje trojku Melvin Edžim. Izgubljena lopta Crvene zvezde i poeni Edžima potom iz kontre. Marko Jagodić-Kuridža napravio je grešku u koracima. Sada faul pravi neko u ekipi Zvezde, deluje da je to bio Dobrić. Bacanja su, ispunjen je bonus... I oba je realizovao Ivanović.

8. minut (62:43) - Promašuju dva zicera košarkaši Crvene zvezde. Smiruje napad Budućnost. Krade loptu Džordan Lojd. Davidovac poentira uz faul Melvina Edžima. Tajmaut Budućnost. Davidovac koristi dodatno bacanje.

7. minut (62:40)  - Faul sviran Lengstonu Holu. Jedno bacanje je pogodio Amedeo dela Vale, a drugo nije. Izgubljena lopta Crvene zvezde, izgubljena lopta i Budućnosti. Pogađa konačno Lendston Hol.

6. minut (61:38) - Džastin Kobs je u međuvremenu na liniji za bacanja, pogodio je oba. Lojd promašuje, Budućnost se još jednom odbranila. Edžim za tri, pogađa! Šta je ovo u "Morači"...

5. minut (56:38) - Katastrofalan promašaj Branka Lazića na šutu za tri poena. Budućnost ne pogađa, a onda lična greška Korija Voldena u napadu. Trojku ne pogađa Nikolić, onda faul Kuzmića na skoku.

4. minut (56:38) - Kakva trojka Amedea dela Valea. Dobrić promašuje i pravi prekršaj da zaustavi napad Budućnosti. Sam je u ćošku italijanski košarkaš, nova trojka, +18 za Budućnost, tajmaut Radonjića.

3. minut (50:38) - Daleka dvojka Kobsa prolazi kroz obruč. Dobrić je promašio, ali skok u napadu i poeni za Kuzmića. Izgubljena lopta Budućnosti, iz kontre prikucava Kori Volden.

2. minut (48:34) - Greška u koracima Ognjena Kuzmića. Melvin Edžim pogađa još jednom pod obručem i odvodi Budućnost na +16?! Uskoković je potom fauliran, da nije, ovo bi bilo gaženje linije. Ide mladi plejmejker napolje. Sada dobro dodavanje Kuzmiću.

1. minut (46:32) - Počelo je drugo poluvreme prekršajem Petra Popovića i promašajem Ognjena Dobrića. Danilo Nikolić potom pogađa za tri poena, to je njegova druga trojka.

2/4

10. minut (43:32) - Promašio je zakucavanje Lendri Noko, a sudije sviraju faul sada Koriju Voldenu. Na liniji penala je Dragan Apić. Jedno je dao, jedno nije, pa je odveo domaće na +10. Volden opet ide pod koš i petlja, ali će biti mrtva lopta. Zvezda bolja na podbacivanju, a onda lopta odlazi u aut i ostavlja goste na četiri sekunde za realizaciju. Lojd će imati tri slobodna bacanja - samo jedno je pogodio. I kakav pogodak Edžima iz odbojke, gotovo je prvo poluvreme. Ogroman zaostatak Zvezde.

9. minut (40:31) - Nema trojke Danila Nikolića, a onda Ognjen Dobrić za tri - PONOVO! Evo Zvezde blizu, evo tajmauta Dejana Milojevića. Melvin Edžim za tri, ponovo život za Podgoričane posle minuta odmora...

8. minut (37:28) - Dodavanje ka Lendriju Noku posle minuta odmora, koji pogađa. Izgubljena lopta Zvezde, a onda Lendri Noko greši pri dodavanju. Pogodak Nikole Ivanovića za tri, a onda Kori Volden realizuje flouter.

7. minut (34:24) - Dobrić ponovo pogađa trojku kada je najvažnije! I Zvezda je još jednom na jednocifrenoj prednosti, da bi nakon toga Marko Jagodić-Kuridža napravio prekršaj, a onda isto učinio Marko Simonović čime su crveno-beli izašli iz bonusa. Posle svega poentira Edžim. Tajmaut Zvezde.

6. minut (32:21) - Luka Mitrović je fauliran na zemlji od strane Alekse Uskokovića. Ivanović je sada fauliran od strane Marka Jagodića-Kuridže, dugo traje ovaj napad Budućnosti. Nije poentirao Melvin Edžim, da bi nakon toga Džordan Lojd napravio grešku u koracima. Istekao je sada napad Budućnosti.

5. minut (32:21) - Pogodio je posle minuta odmora Ivanović, potom je loptu izgubio Marko Jagodić-Kuridža, Budućnost je promašila alej-up, pa su Kuzmiću dosuđene tri sekunde u reketu.

4. minut (30:21) - Dugačak napad Crvene zvezde koji ponovo rešava Ognjen Dobrić zakucavanjem. Faul pravi Branko Lazić. Faul u napadu pravi Džastin Kobs, ovo je četvrti prekršaj Podgoričana u ovoj deonici i sada su oni brzo ispunili bonus. Zvezda ima samo jedan faul. Dobrić pogađa trojku, pala je razlika na jednocifrenu i Milojević traži tajmaut.

3. minut (30:16) - Vil Rid je promašio, a Ognjen Dobrić pogodio uz kontakt, ali nema prekršaja! Sada je Danilo Nikolić sam na trojci i ovo je novi pogodak!

2. minut (27:14) - I konačno - Ognjen Dobrić pogađa iz reketa. Ivanović pogađa trojku na drugoj strani, zaista sjajno igra Budućnost od početka meča. Nema trojke Alekse Uskokovića.

1. minut (24:12) - Prvi napad u drugoj četvrtini je za Podgoričane. Zoran Nikolić je napravio prekršaj. Spetljao se Jagodić-Kuridža, a onda novi prekršaj u napadu Zorana Nikolića. Ognjen Dobrić je promašio, pa uhvatio skok, a na kraju je epilog takav da će Zvezda imati novi napad iz auta.

1/4

10. minut (24:12) - Promašuje flouter Ivanović. Konačno poeni i za Korija Voldena na drugoj strani igrališta. U poslednjem napadu u uvodnoj deonici, promašuje Zoran Nikolić. I to je kraj ovih prvih deset minuta.

9. minut (24:10) - Dobrić pravi novi faul... Ovo je ukupno deseti prekršaj Zvezde u ovoj deonici. Nikola Ivanović realizuje oba slobodna bacanja. Opet petljaju košarkaši crveno-belih, ali posed ostaje u njihovim rukama. Lojd je izblokiran. Šehović promašuje za tri. Promašaj Voldena...

8. minut (22:10) - Otišla je lopta u aut od noge Danila Nikolića, a u nastavku napada ukradena lopta. I potom mala nesmotrenost Zorana Nikolića koji pravi faul u napadu. Jagodić-Kuridža postiže poene iz igre posle duže vremena za Zvezdu. Nema trojke Ivanovića, ali ima faula Marka Jagodića-Kuridže i to su nova bacanja za Budućnost. Pogodio je oba. Dobra finta Lojda, faulirao ga je Amedeo dela Vale i to su penali. Oba je pogodio.

7. minut (20:6) - Mrtva lopta, umalo da bude izgubljena za Zvezdu. Skakaće za nju Davidovac i Rid. Bolji je bio košarkaš Podgoričana, a onda je i fauliran pod košem od strane Lendrija Noka, pa domaći imaju šansu da odu na još veću prednost. Na nesreću Dejana Radonjića, pogodio je oba. Sada je Rid napravio faul nad Davidovcem. Pogodio je samo jedno igrač Zvezde. A onda Ivanović postiže novu dvojku...

6. minut (16:5) - U poslednjem trenutku Zvezdinog napada, prekršaj je napravio Džastin Kobs. Još jedan promašaj Lendrija Noka, a onda ćemo gledati još bacanja posle faula Korija Voldena. Ovaj put će ih šutirati Kobs, koji postiže oba. Nema koša Voldena iz reketa sa poludistance, dok Melvin Edžim poentira.

5. minut (12:5) - Petar Popović je na liniji za slobodna bacanja i pogodio je oba penala. Zvezda je inače davno ispunila bonus, dok Budućnost ima samo jedan prekršaj. Lendri Noko ne pogađa iz igre leđima ka košu. A onda fantastično zakucavanje Danila Nikolića i Dejan Radonjić traži prvi tajmaut. Daleko bolja igra Podgoričana za sada.

4. minut (8:5) - Prekršaj u napadu napravio je Petar Popović dok još lopta nije uvedena u igru. Nakon toga novi faul u napadu, sada ga je Lendri Noko "skrivio" pod košem, po mišljenju Milana Nedovića. Melvin Edžim hvata skok u napadu i poentira. I onda važan koš Zvezde za tri preko Korija Voldena.

3. minut (6:2) - Ličnu grešku sada pravi Lengston Hol, koji će na klupu. I onda kakav pogodak Džastina Kobsa iz okreta i ispod ruke jednog od igrača Zvezde. Lojd je pokušao za tri, bezuspešno, ali je skok uhvaćen. Nakon toga izgubljena lopta.

2. minut (4:2) - Vraća Vili Rid zakucavanje na drugoj strani terena. Onda na drugoj strani "duplu loptu" pravi Marko Simonović, pa Budućnost može u novi napad.

1. minut (2:2) - Zvezda je imala prvi napad na utakmici i nije ga iskoristila. Na drugoj strani pokušao je Melvin Edžim za tri, promašio, a skok je pokupio Vili Rid i pogodio uz prekršaj. Promašio je dodatno bacanje. Na drugoj strani monstruozno zakucavanje Džordana Lojda.

Startne postave:

Budućnost: Kobs, Edžim, Nikolić, Popović, Rid

Crvena zvezda: Hol, Lojd, Lazić, Simonović, Kuzmić

Pre meča:

Klub sa Malog Kalemegdana definitivno se nalazi u usponu forme, pošto je nakon pobede protiv Himkija u Evroligi, slavio u Večitom derbiju i protiv Cibone, a na sve je kao šlag na tortu došao trijumf nad Panatinaikosom u Grčkoj pre dva dana. Može se desiti da je taj duel ostavio traga na crveno-belima, ali će tim Dejana Radonjića pokušati da se izbori za vrednu pobedu.

I Budućnost se nalazi u veoma dobroj formi. Podgoričani su trijumfom protiv Cedevita Olimpije u Podgorici obezbedili četvrtfinale Evrokupa, u kojem će se sastati sa Monakom. Neće moći, doduše, da budu domaćini u "Morači", već će kao Partizan, morati put Ljubljane. A što se večerašnjeg susreta tiče, nije poznato da li će na njemu nastupiti veliki talenat, Fedor Žugić, zbog povrede.

Prvi njihov susret ove sezone bio je izuzetno tvrd, rešen je u korist Podgoričana rezultatom 65:67. Tada je kao junak iskočio Nikola Ivanović sa čak 20 ubačenih poena, od kojih je većinu postigao u poslednjoj četvrtini. I večeras će ovaj momak biti u centru pažnje Zvezdine odbrane.

Susret će suditi trojica veoma iskusnih arbitara sa Sretenom Radovićem iz Hrvatske na čelu. Pomagaće mu dvojica Slovenaca, stariji i iskusniji Matej Boltauzer i nešto mlađi, Milan Nedović.

Video: Radonjić: Idemo u Atinu da budemo konkurentni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hahahhaha

    21. mart 2021 | 22:44

    E moji Zvezdasi. Dzaba vam najveci Budzet na Balkanu, Dzaba vam sve kredite moguce kad ste mali klub. Pa ja da sam navijac Zvezde ovog momenta bi se odrekao propalog i vestackog kluba. Pa dok nije dosao SNS vi ste igrali Evroligu samo na igricu (28 godina niste nigde igrali) I posle SNS odjednom 3 puta veci Budzet i za Kosarku i za fudbal. Pa providni ste

  • Laki

    21. mart 2021 | 21:40

    Gaziiiiii mutante!!!

  • 1992.

    21. mart 2021 | 22:46

    Sad vam je valjda jasno zašto čović nije smeo da odvede,, ekipu" prošle godine u Pg.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA